VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett
egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a „Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.
A Naga Viper
A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler „alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.
A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt
A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.
A paprikák csípőssége SHU egységekben
SHU | Példa |
---|---|
15,000,00016,000,000 | Tiszta kapszaicin |
8,600,000–9,100,000 | homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb. |
5,000,000–5,300,000 | Paprika spray |
855,000–3,200,000 | Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika |
50,000–100,000 | Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika |
30,000–50,000 | Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese) |
10,000-23,000 | Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika |
2,500–8,000 | Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Tabasco szósz |
500–2,500 | Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika |
100–500 | Pimento, Peperoncini, Banán paprika |
0 | Cubanelle, Aji dulce, TV paprika |
Aztán a Carolina Reaper, majd a…
A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.
Az új világbajnok – HP56 Death Strain
HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.
Aztán pedig, a hírek szerint…
2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a „Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.
A hozzászólások alapján úgy látszik,hogy néhányan Önök közül mar „termesztenek”paprikát.Nehany évtizede mar erős paprika Fogyaszto vagyok,de soha nem ultettem(a megszokott macskapocse kivételével) .Tudna valaki Önök közül ajanlani v.kuldeni nehány szem magot?
Koszonom
Ajánlom ezt az oldalt: Egzotikus Növények Stúdiója – ezt írja be a böngészőbe és meglepő bőséggel fog találkozni- erős paprikák is lesznek közöttük- magyarországi termesztő különleges növényei..
Hol lehet be szerezni?
Hol is kezdjem…
Imádom az erőset -de nem feltétlenül csak a csípősség miatt- fantasztikus íze van, nem úgy mint a hazai erős paprikáknak pl.bogyiszlói, mert azok csípnek, de néhány kivétellel ízetlenek. A chilli az más! Az ízes!
Imádom a sült Jalapeno-t (egy pillanatra nagyon forró olajba dobva kívül ropog, belül puha krémes, nagy szemű sóval megszórva) ebből akár egy marékkal is megeszek.
Úgy gondolom,h a csípős toleranciám talán magasabb az átlagnál, de tegnap, először éltemben kifogott rajtam egy paprika (szósz)
Naga Jolokia szószt kóstoltam… pfffff
Volt már,h csuklottam paprikától, és/vagy egy kis verejték ült ki a homlokomra, de ez…
A veretékem a könnyem és az orrom egyszerre folyt, muszáj volt felállnom és megmosdani, kimosni a szám. Kb 1,5 órával később (ez idő alatt még 2x mosdottam, de már nem a paprika miatt, csak bringáztam a melegbe) egy újabb mosdás alkalmával a víz a számról a nyakamra folyt és még akkor is éreztem,h kicsit marja a bőröm. Egyébként evés után kb. egy órával még rák vörösek voltak az ajkaim…
Az igazi szenvedés csak később kezdődött mikor a konstans gyomorgörcs elkezdődött.
Most kb. 15 órával a fogyasztást követően (túl több „ürítésen”) még mindig hullámokban törnek rám görcsök a béltraktus táján.
Ezeket csak azért osztottam meg, h mindenki legyen észnél ha Habanero-nál erősebbet kóstol, mert az már nem játék! Egyértelműen én csesztem el, mert az első -magában- ízlelés után úgy gondoltam,h az étellel nem lesz az olyan erős és bírni fogom, ezért jól (értsd kb. 2mm vastag összefüggő rétegben) bekentem vele a kajám.
Ami pedig az ízét illeti… nekem nem ízlett. Az első íz meglepően édeskés, viszont a fő íz a fűszerpaprika ízére emlékeztet csak sokkal intenzívebb.
Azt hiszem,h inkább egy lépést teszek hátra és maradok a Jalapeno-Habanero szinten 😉
Felsőkategóriás (extrém erős) chilit nem szórakozásból eszik az ember fia ! Én évek óta termesztek kis mennyiségben saját felhasználásra különböző tipusokat. Nem az a cél, hogy kiirtsam a baráti társaságomat egy kerti parti alkalmából, hanem hogy változatosságot vigyek a konyhába. Akár szósz, akár savanyúság, vagy éppen darált formában. A mértékletesség itt is éppen úgy alapvető, mint bármi más élvezeti cikkben !
Igen is hogy ezen „mérgek” is rendelkeznek íz és illat aromákkal mint a zöld paprika… Csak kisebb darabot kell vágni ha eszed, és akkor szépen kijön belōle minden nem csak az,hogy bazira erōs…
Sziasztok, én múlt év folyamán sikersen beszereztem az ausztrál Vörös skorpió magját. Hát mit ne mondjak maga a bokor szép volt, de a termésére, inkább lezsibbad tőle az ember szája, a szagáról nem beszélve hihetetlen büdös. Ezek után nem hiszem, hogy kóstolnám a többit.
Sziasztok! Szeretnék hozzájutni ehhez a fantasztikus terméshez! Ha lenne valaki aki küldene számomra pár darabot megköszönném!
Turi Lászlóné, elérhetőséget kérek és tudok küldeni néhány darab paprikát!
Hát én idén tavasszal jutottam hozzá carolina reaper és trinidad scorpion magokhoz. A trinidad talán még ehető is szendvicsben vékonyra karikázva (én kimondottan élveztem), a carolina viszont tényleg nem játék:D Brahiból megettem egy egészet, elég különleges érzés amikor az ember az egész TESTÉBEN érzi:D Amúgy a termés kiszárítva és pornak ledarálva az igazi, levesekbe illetve erős pistát feltuningolni a legjobb….(csak óvatosan:D)