VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett
egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a „Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.
A Naga Viper
A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler „alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.
A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt
A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.
A paprikák csípőssége SHU egységekben
SHU | Példa |
---|---|
15,000,00016,000,000 | Tiszta kapszaicin |
8,600,000–9,100,000 | homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb. |
5,000,000–5,300,000 | Paprika spray |
855,000–3,200,000 | Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika |
50,000–100,000 | Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika |
30,000–50,000 | Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese) |
10,000-23,000 | Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika |
2,500–8,000 | Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Tabasco szósz |
500–2,500 | Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika |
100–500 | Pimento, Peperoncini, Banán paprika |
0 | Cubanelle, Aji dulce, TV paprika |
Aztán a Carolina Reaper, majd a…
A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.
Az új világbajnok – HP56 Death Strain
HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.
Aztán pedig, a hírek szerint…
2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a „Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.
Furán néz ki egy-kettő de nagyon szívesen ennék.Hol lehet ezeket megvenni???
Én most kaptam egy barátomtól trinidad scorpiont és carolina reapert, de még nem mertem megkóstolni, majd hétvégén egy családi összejövetelen talán 🙂
Most kóstoltam egy Dorset Naga -t.Értelem szerűen rendkívül óvatos mennyiségben.Két miliméteres szelet a magház magasságában…Tényleg érdekes gyümölcsös íz…majd iszonyatos marás negyed órát a szájban …izzadás, könnyezés ,orrfolyás stb.Pedig azt hittem bírom az erőset.24 órás kiürülés további enyhe tünetekkel.Tutti
Érdeklődve olvastam a cikket és a hozzászólásokat.
Ami feltűnt, hogy mekkora az eltérés ahhoz képest, amit eddig hallottam chilitermelőktől és chilirajongóktól.
Pl a Trinidadot eddig mindenki 2.000.000-ra tette, a habanero-t 600.000-re.
Én szeretem szinte mindegyiket, virtusból is, de nemcsak. Mert ugye az ember egymagában nem virtuskodik, de én egymagamban is sokszor eszem chilit. Nálam a habanero a tényleges fájdalomhatár. A jalapeno kedves játék. 🙂 A habanero felett inkább virtusból eszem meg bármit, vagy ha jó szívvel kínálnak, mint tette Bogár Sándor tavaly a békéscsabai kolbászfesztiválon, amikor egy kb fél centi széles Trinidad Skorpióval kínált meg egy kis kocka zsíroskenyéren. Megettem és életemben először csuklani kezdtem a csípősségtől. 🙂
Mielőtt hasra esne bárki is:
Ezeket a paprikákat nem fogyasztásra termelik.
Kicsit olyanok, mint az erős emberek.
Egy Naga Viper, de még egy Habanero is nem a mindennapok kiszolgálásásra van.
Nekem megadatott, hogy kipróbáljam a Trininad Scorpiont.
Párizsban.
Brutális volt, de semmi nem volt ahhoz képest, amikor – véletlenül – bekaptam egy diffenbachia gyökeret.
Egyszerre akartam átültetni és az uborkát vagdostam, amikor bekaptam.
Szerintem ez ezerszer szarabb volt, mint a legszarabb chili.
Az érdekes, hogy ez sem okozott maradandó károsodást, bár akkor ebben nem voltam biztos.
Ez utóbbiról annyit, hogy 24-36 ??? órán keresztül ‘lógattam’ a fejem a vízbe. És nagyon szarul éreztem magam. Mintha sósavat ittam volna.
Viszont tényleg nem okozott maradandó károsodást. Legfeljebb az agyamban 🙂
A sárga Tabasco szószt pohárból? Erre lenne egy nagyobb összegem, hogy NEM.
Most vagyok túl a Calorina Reaperen! Emberek ez már nem játék!
Ha minden jól megy akkor nyár végén már személyes tapasztalatom lesz a Trinidad Scorpion paprikáról. Most ültettem el a magokat. Szeretem az erőset, de eddig a habanero volt a legkomolyabb amit kóstoltam, szóval várom az új élményt. 🙂
Már kétszer írtam ehhez a cikkhez, mégsem látható itt egyik sem. Miért?
(Ha valaki oldalt linkel, a spam-szűrő nem engedi megjelenni.)