VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett
egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a „Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.
A Naga Viper
A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler „alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.
A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt
A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.
A paprikák csípőssége SHU egységekben
SHU | Példa |
---|---|
15,000,00016,000,000 | Tiszta kapszaicin |
8,600,000–9,100,000 | homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb. |
5,000,000–5,300,000 | Paprika spray |
855,000–3,200,000 | Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika |
50,000–100,000 | Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika |
30,000–50,000 | Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese) |
10,000-23,000 | Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika |
2,500–8,000 | Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Tabasco szósz |
500–2,500 | Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika |
100–500 | Pimento, Peperoncini, Banán paprika |
0 | Cubanelle, Aji dulce, TV paprika |
Aztán a Carolina Reaper, majd a…
A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.
Az új világbajnok – HP56 Death Strain
HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.
Aztán pedig, a hírek szerint…
2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a „Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.
Józsa úr! Úgy tudom, hogy az a kedves olvasóm, aki a chiliket nekem küldte, már ezzel is foglalkozik. Megkérdezem. Üdv: CsS
Én erős paprika rajongó vagyok már 20 éve, és nagyon de nagyon szeretnék hozzájutni úgy 1 kl-hoz, remélem ezt a fajtát ki lehet szárítani… csak azt nem tudom, hogy tudnék hozzájutni, mivel mozgássérült vagyok vagyok. Ha valaki tud, kérem segítsen ebbe nekem. Előre is megköszönve… L. Anrás
Sya szeretnék érdeklödni hol lehet ilyen paprikát megrendelni szeretnék elérhetöséget kérni email cimemre polonyi.k@freemail.hu elöre is köszönöm
Gyógyhatása
Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű,a népi orvoslás évszázadok óta ismeri.Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják.Kezeléskor a bőrön melegérzet keletkezik,kipirulunk,a bőrszövet sok vért kap,és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők.Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is,sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.
A mai gyógyászat kapszaicintartalmú krémeket,kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is.Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik,mint a fájdalmat,a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.
Az erős paprika egy másik tulajdonságát,a fertőtlenítő hatását használhatjuk akkor is,ha éppen megfázunk,vagy fáj a torkunk.Teendőnk csak annyi,hogy csípős paprikával készítjük el ételeinket.Fogyasztása enyhíti a torokgyulladást,és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,jót tesz az eldugult orrnak.Ráadásul köptető hatású anyagokat is tartalmaz.
Kapszaicin a rák ellen
Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan gyógyszerekben,amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra rendelnek,de most „nagyágyúnak” szánják a rák ellen.
A kapszaicinról nemrég kiderült,hogy képes megtámadni a ráksejt mitokondriumát (energiaközpontját),aminek következtében a ráksejtek „öngyilkosságot” követnek el.
A tudósok számára ismert tény,hogy Mexikóban és Indiában,ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik,többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő,mint a nyugati országokban.
Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek,s ugyanennyi pusztul el.A sejteknek ezen genetikailag programozott „öngyilkossága”- az apoptózis-,biztosítja a szövetek folyamatos megújulását.A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptózisért felelős géneket,lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat.
A kutatások bebizonyították,hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését,ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el „öngyilkosságot”.
A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak,amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket,vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk.Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták.A kutatásvezető,dr.Timothy Bates szerint már csak 10 év és 800 millió dollár kell ahhoz,hogy rák elleni gyógyszer legyen belőle…Addig is használja nyugodtan,akár minden nap a csípős paprikát.
Red Habanero
A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága-az,hogy csíp-,a kapszaicinnek köszönhető.Ennek mennyiségét egy az úgynevezett Scoville egységgel mérik.Ez jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni.0 a teljesen csípősségmentes étkezési paprika és 300.000 a legerősebb változat,az úgynevezett Habanero paprika.Az eddig mért legcsípősebb paprika a Red Savina Habanero,melynek 575.000 Scoville volt a kapszaicin mennyisége.
Nem vitatom, hogy az Ausztrál Trinidad Scorpion Butch T chili a legerösebb de ennek a gyógyhatásáról még semmit nem olvastam bár ha logikusan gondolkozom akkor sokszoros a rákellenes hatása mint a delamerikai Habaneronak.
Szeretném túdni ho lehet kapni Habanéró csikitt kapni ,magott vagy palántát Köszönöm.
Habaneró palánta az OÁZIS kertészetekben kapható .Az „ivánvirág”kertészet termékét
jellegzetes világoskék cserépben árulják.
Én konkrétan a habaneró chilit termesztem magamnak, és eszem mint a rendes paprikát… a habanerónak kimondottan fínom íze van… nem igaz, hogy az ereje elveszi az ízét…
hl lehet hozzá jutni magho, vagy palántához köszi.
„Szilvásy Dénes hozzászólása:
2011. július 13. – 09:28
Tegyetek magatok elé egy félmarék frissen sült tepertőt, egy szelet friss-ropogós kenyeret és néhány magyar zöldpaprikát. Lassan, komótosan kóstolgatva fogyasszátok el. Miközben eszitek, hamarosan rájöttök, hogy ezeknek a paprikáknak ízük, illatuk van, s ha enyhén csíp, az csak további öröm forrása.
A cshilit, ha kóstolom csak csípősséget érzek, amiről tudjuk, hogy az nem is íz.”
-Látom ide is beköszönt a méylmagyar ekeség.
Pont ,hogy a z itthon kapható paprikák az íztelen genetikailag elkorcsosuúlt össze vissza keveredett hulladékok víz ízzel.
Arról nem is beszélve,hogy nincs olyan mint „magyar paprika”A témában olvasni(paprika)nem szégyen.
Ha te a chilit érzed ízetlennek akkor még NEM ettél chilit(Mondjuk minden chili de ez egy más kérdés)
Hihetetlen széles spektrumban mozog az íz/aroma/illat világuk.A zamatos gyümölcsös izektől egészen az őszi érett dion át egészen vad szinte nyers fenyős izekig.
Ne a tescos asszonytól kapott 500 forintos gazból indúlj ki….
Nos igen. Lehet mondani, hogy ezeknek az extrém erős chiliknek nem igazán van értelmük. Önmagában, kenyérre karikázva valóban értelmetlen, maximum brahiból, versengésből lehet így megenni. Szósznak viszont kiválóak. Aki viszont azt mondja, hogy ezeknek nincs íze, az vagy soha életében nem kóstolt még ilyet, vagy egyszerűen nem érez ízeket. A capsicum chinense fajtáknak jellegzetes és nagyon domináns ízük van, ami a borzasztó csípősség mellett is nagyon jól érezhető. Egy ilyen félbevágott paprikát jó néhány méterről ki lehet szagolni, annyira aromás. A hazai erős paprikák más nemzetségből valók és szimpla paprika ízük van. Ez nem baj, finomak és erősek ezek is, de egészen más dimenzió. Amúgy meg, ha én termesztem ezeket saját magról, magyar földben, a Magyarországon található kertemben, akkor már magyarnak minősül? 😉