VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett
egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a „Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.
A Naga Viper
A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler „alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.
A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt
A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.
A paprikák csípőssége SHU egységekben
SHU | Példa |
---|---|
15,000,00016,000,000 | Tiszta kapszaicin |
8,600,000–9,100,000 | homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb. |
5,000,000–5,300,000 | Paprika spray |
855,000–3,200,000 | Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika |
50,000–100,000 | Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika |
30,000–50,000 | Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese) |
10,000-23,000 | Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika |
2,500–8,000 | Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Tabasco szósz |
500–2,500 | Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika |
100–500 | Pimento, Peperoncini, Banán paprika |
0 | Cubanelle, Aji dulce, TV paprika |
Aztán a Carolina Reaper, majd a…
A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.
Az új világbajnok – HP56 Death Strain
HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.
Aztán pedig, a hírek szerint…
2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a „Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.
Szilvási D.-nek:
Milyen tepertőt? (L. még: töpörtyű, sőt pörc! – is)
a.) Miből készült?
b.) Bőrös (roppanós), vagy anélküli?
c.) Egészben, vagy darált (Kóstóltam, létezik, nagyon finom!
d.) Frissen készült /L. még: „meleg töpörtyű”/, vagy délután a reggeli pörcöt
Nem vagyok ennyire faxnis, csak ahogy írom, közben is jól esik rágondolni. Friss barna kenyérrel, hajszálvékonyra vágott lilahagymával, na jó esetleg friss paradicsom is.
Jujj, de éhes vagyok! Üdv.:
Székely György
Bronco: Ezt senki nem ropogtatná simán pacal vagy krumplis tészta mellé. 🙂 Nem tudom kóstoltál e már ezekből a paprikákból, de az erősségük már tényleg nem vicc. Naga jolokia talán itthon is „könnyebben” beszerezhető, de nehéz perceket okoz már az is bárkinek. 🙂
Szilvásy Dénes: Ezeknek a paprikáknak is van ám íze, ami a hazaiakkal összehasonlíthatatlan. Édeskés ízvilág. Valahol talán az ananászra / őszibarackra „emlékeztető” zamat, mielőtt beköszönne a szenvedés 😛
Kedves hozzászólók!Csak az mondhatja az 1 000 000 scoville,erősségű chilikre,hogy nincs ízük,aki nem ismeri őket.Nagyon finom,igaz nekünk kissé szokatlan gyümölcsös ízük van,ami már nagyon kis mennyiségben is intenzíven érezhető.Én Bhut Jolokiából készítek szószt,és eddig még mindenki azt mondta,aki megkóstolta,hogy „zseniális” íze van.Nem lehet úgy enni,mint az Erős Pistát,mert attól sokkal erősebb,de aki egyszer ráérez az ízére,mint én is,az nehezen tud leszokni róla.
A következő oldalon megtalálható szószok nagy többsége tartalmazza a fentebb említett chili paprikák valamelyikét. Jolokia, Habanero, Jalapne..stb
Bátran állíthatom, teljesen korrekt webáruház már rendeltem tőlük.
Tehát aki ki akarja próbálni magát mekkora scoville értékre van beállítva az ízlelő bimbója próbálkozzon itt: chiliszoszok.hu
ERVINIMRE59!!!Meg tudnád nekem mondani , hogy hol lehet kapni ezt a bhut jolikát? Minden nyáron,kergetem az erőspaprikákat,hogy legyen tavaszig,mert nekem mindennap ennem kell,erről az egy dologról képtelen vagyok lemondani.Öt éves korom óta eszem,de nem tudom megunni.A piacokon, úgy keresem,hogy ehetetlenül erős paprikát keresek,de nem nagyon találok NEKEM megfelelőt.Ha tudnál segíteni ebben, hálás lennék.A Magyar papriká k,nekem nem igazán csípnek úgy,ahogyan én szeretném.Pedig higgyétek el,hogy már nagyon sokfélét ettem,de erősebb kell.Segítségedet,előre is köszönöm. Boldog Karácsonyt minden olvasónak. E-mail.ohm.lesli70@gmail.com
László bá. Magam is próbálkozom,a termesztésével de nekem valahogy nemakar összejönni a dolog próbálkozom most is vagy öt fajtát ültettem,januárban vanami kikelt,de elis száradt. Ha tudna nekem valaki segiteni egy könyv ,beszerzésében,nagyon meg kösszönném.Már nyugdijas vagyok szeretném lefoglalni magam valamivel,amugy is szeretem Chilinek a különös izét.
Nagy László, lesli70 !
https://capsaicin.hu/forum/index.php?sid=ad7085e18be0ea5bc0bb59af7188a187
Üdv
Én most szüreteltem a naga jolokiáimat. 100 maggal indult, de közel a fele tönkrement még palánta korában. Sok macera van velük, a felük sem tudott beérni, bár ez volt az első év. Jövőre trinidad lesz ültetve. 4 kiló paprika termett az idén, persze még nedvesek. Még nem kóstoltam meg milyen erősek, de ma/holnap készitek belőlük pürét, valamint füzöm őket fel száritani. Akinek kérdése van irjon nyugodtan a hetedikoldal@gmail.com cimre.
Üdv,maghoz hol lehet hozzájutni? Köszönettel Józsa