VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett
egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a „Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.
A Naga Viper
A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler „alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.
A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt
A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a „Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.
A paprikák csípőssége SHU egységekben
SHU | Példa |
---|---|
15,000,00016,000,000 | Tiszta kapszaicin |
8,600,000–9,100,000 | homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb. |
5,000,000–5,300,000 | Paprika spray |
855,000–3,200,000 | Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000) |
350,000–580,000 | Red Savina habanero |
100,000–350,000 | Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika |
50,000–100,000 | Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika |
30,000–50,000 | Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese) |
10,000-23,000 | Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika |
2,500–8,000 | Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Tabasco szósz |
500–2,500 | Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika |
100–500 | Pimento, Peperoncini, Banán paprika |
0 | Cubanelle, Aji dulce, TV paprika |
Aztán a Carolina Reaper, majd a…
A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.
Az új világbajnok – HP56 Death Strain
HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.
Aztán pedig, a hírek szerint…
2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a „Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.
Nagyon király paprikák! Hol lehet ilyet venni?
Ehhez képest az erős magyar konyha mítosz csupán. 🙂
Mi szükség van ezekre valójában? Ezek nem erősek, hanem toxikusak/mérgezőek. Gyakorlati felhasználási lehetőségük – gondolom – nulla. A padlizsándzsem azonban jól hangzik.
Ezekből a paprikákból szószokat készítenek és nyersen is kereskedelmi forgalomban vannak. Nem tömegtermékek, de el tudják adni őket.
Hmm. A táblázat kicsit falsnak tűnik. A Tabasco-szószt pohárból tudnám inni, és a Cayenne bors is vicc, de néhány itthoni paprika simán kifog rajtam. Azt hiszem Matula bácsi, (és fater) a Butch T-t is lazán ropogtatná a pacalhoz, vagy a krumplis tészta mellé.
Maradok a padlizsándzsemnél.
Tegyetek magatok elé egy félmarék frissen sült tepertőt, egy szelet friss-ropogós kenyeret és néhány magyar zöldpaprikát. Lassan, komótosan kóstolgatva fogyasszátok el. Miközben eszitek, hamarosan rájöttök, hogy ezeknek a paprikáknak ízük, illatuk van, s ha enyhén csíp, az csak további öröm forrása.
A cshilit, ha kóstolom csak csípősséget érzek, amiről tudjuk, hogy az nem is íz.
Dénes jól látja szerintem.Mi,a mi földünkön termelt,itteni éghajlathoz igazodó növényeink,gyümölcseink valóak nekünk.Ehhez szoktunk évszázadok során.Ezek finomak.Érzed a multiban,a nem összetéveszthető paradicsom illatot?Én se!Ha nem lenne ki írva,bekötött szemmel nem találnád meg!!
1.000.000 SHU egységet veri a Bajnok! Hozzáértő ízlelőbimbók bizonyára minden zamatát, .hásó, -utó, -mellékízét, maradványízét, szerves vegyüleetekből eredő íz-együttállásokat kielemezték, jegyzőkőnyvezték. És? Láttam már árumustrán külőnböző ötleteket csíphatásuk szemléltetésére, de a konkrét SHU értékeket soha: a laikus számára keveset mond… Hanem, ahogy engem teszteltek egy dél-koreai étteremben Michiganban… Előételnek szánt tálon százféle illatos, különböző bundába rejtett falatkákat tettek elém. Kísérőm megsúgta, magyar cseresznyepeprika is lesz közte, a kedvemért, meg hogy próbára tegyenek. (a táblázatban 3,500-8.000 közötti érték!) Meg is ettem, jóízűen, semmi gond, répákkal, kápostafélékkel, zsályalevéllel, helyi spenótpótlóval folytattam. Egyik finomabb, mint a máik. Egy új formába haraptam, tán elhízott okrának nézhettem: a cseresznyepeprikával egy osztályba sorolt JALAPENO volt! Aki már evett erőset, ismerheti az érzést: a nyelv két oldadán elindul egy hullám:ZÁRÓRA! Nem éreztem én semi csípősséget, semmi ízt, csak egy fenyegetést, hogy most történik valami! Nem tudtam mi is jöhet, vagy 15-20 másodperc lehetett a lelki felkészülésem, azután robbant! Egyazon pillanatban csípte a számat, szememet, nyelvemet, fülemet, talpamat, hasamat és mindenhonnan ömleni kezdett a verejtékem, Csak a kimenekítlsemet tartottam felemelő érzésnek! (hatalmas illatosított törlökendők, kevésbé csípős savanyított paprikákkal, majd gyümölcsökkel tömtek, a víz tilos volt.
Ezek után: mi lehet 8.000 és 1.000.000 között? Kíváncsiságomat teljesen elvesztettem!
Ez így van.Vajon milyen érzés lehet,ha kellemesen sózott ételbe a kóstolás után,még egy fél kilót beleszórunk?Élvezhető lesz?