A VINAGORA 2011 Nemzetközi Borverseny zsűrijébe kaptam meghívást, amiről be is számoltam. Június 18-án szombaton, déltájban meg is érkeztem Pécsre a Corso Hotelba, ahol a verseny, az 501 tétel értékelése már napok óta zajlott. Korai érkezésem egyik oka volt, hogy részt akartam venni a borverseny zsűrijének szervezett szombati villányi kiránduláson, ahol a Csányi, Tiffán és Gere Pincészeteket látogattuk meg és végül a Mandula Étteremben (Villány) vacsoráztunk.

Csányi Pincészet ZRt. (Villány)

A kirándulásra 15:30-kor indult a busz és Pécsről, Palkonya felé haladva, Villánykövesd után, a Villány táblától nem messze érkeztünk a vidék legnagyobb borászatához.

Csányi Pincészet ZRt, Villány

A Csányi Pincészet borait ritkán fogyasztom, többnyire ajándékként kapom. Nincs emögött semmiféle sznobizmus, inkább tán annyi, hogy Villány számomra mást jelent, és megvannak a borászokhoz hosszú évek alatt kialakult kötődéseim is, amelyek tovább árnyalják a képet. Mindeközben kétségtelen az is, hogy a Csányi Pincészetben a minőségre törekvés a helyszínen is jól érzékelhető és a pincészet igazán korrekt és többnyire megfizethető borokat készít. 800 és 1000 hektoliteres tartályok nagyüzemi borkészítést alapoznak meg. Egy bor-gyárat, amelynél ugyan léteznek jóval nagyobbak is, különösen az újvilágban, azonban így is érzékeltetik az itteni borászkodás léptékét.

Az egy kilométernyi pincében azért akad régi  fahordó is szép számmal.

Csányi Pincészet ZRt, Villány

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Villány

A Tiffán Pincészettel Villány emblematikus borászánál tettünk látogatást. A teraszról szép panoráma tárult a vendégek elé.

Tiffán Ede is a legszebb borait mutatta meg, és előkerült a 2000-es Mondial du Pinot Noir díjnyertes Pinot noir utolsó három palackja  is. A Tiffán borok potenciálját ez a bor is mutatta, ahogy a többi tízévesen kóstolt bor is. Tanulságos látogatás volt.

Tiffán Ede borász (Villány)

Zilai Zoltán a VINAGORA borverseny igazgatója, ügyvezető igazgató - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., borász, az OIV-ben delegált magyar szakértő, VINOFED alelnöke (bal oldalon)

Gere Attila Pincészete, Villány

Pauli Zoltán (Gere pincészet) és Elisabeth Gabay (Master of Wine, UK)

A Gere Pincészetről szóló beszámoló ezennel véget is ér, mivel róluk egy külön poszt szól majd, amelyben a Mandula Étterem is kiemelésre kerül, ahol egy héten belül két alkalommal is ettem bárányt. Csülköt és bordát. Ezért is került bele Pauli Zoltán.. Elisabeth Gabay, akinek a családja Bulgáriából került Angliába és nem a Délvidékről, ahonnan gondoltam, pedig leginkább azért, mert jót beszélgettem vele a VINAGORA borversenyen.

  • 4. VinAgora Borgála 2011. július 2. 10-20 óráig Boscolo Konferencia Központ (New York Kávéház mögött) Budapest, Erzsébet krt. 9-11. Bejárat: Osvát utca felől. Belépőjegy ára: 4.000 Ft. Továbbiak a www.vinagora.hu oldalon.

Csíki Sándor♣