A VINAGORA Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenye. A VINAGORA-ra 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból. A külföldi országok közül a legtöbb mintát Brazíliából, Chiléből, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából küldték. Érkeztek még minták Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Japánból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Tunéziából, Új-Zélandról és Uruguayból. A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett

megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival, szépségeivel és a magyar borok alkotóival. Az idén Pécs városvezetése és a villányi borvidék közismert borászatainak – Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészet, Sauska Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete – összefogásával gazdag kulturális és gasztronómia programot állítottak össze a szervezők, amelynek szombati programjáról még külön is beszámolok.

A VINAGORA 2011.június 19-ei versenye előtt (CHAMPION) Dr.Kosárka József, Bock József (Villány), Dr.Zilai Zoltán (a verseny igazgatója) és Dr.Dula Bence (Eger)

A „VinAgora legjobb fajtabora 2011” cím nyertesei

A versenyen ismételten különdíjat ítéltek oda a magyar mintáknak. A „VinAgora legjobb fajtabora” címet az a bor nyerhette el, amely az adott fajtán belül a legmagasabb pontszámmal arany érmes lett és amely fajtából legalább 15 minta érkezett a versenyre.

  • Gál Szigetszentmártoni Pinot Noir 2010 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)
  • Vincze Cabertnet franc Arcanum 2007 (Vincze Borászat)
  • Bock Villányi Cabertnet sauvignon Jammertal Selection 2007 (Bock Borászat Kft.)
  • Villányi Kékfrankos 2007 (Matias Borászat)
  • Figula Tihanyi Merlot Válogatás 2009 (Figula Pincészet)
  • Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009 (Borbély Családi Pincészet)

Az „Ország legjobbja” cím nyertese

Az „Ország legjobbja” cím is gazdára talált. Ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezett, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért arany érmes bor különdíjat nyer.

  • Festiga Castello 2009 (Agrolaguna, Horvátország)

Média különdíj

A szakmai zsűri mellett, az erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozta döntését a média különdíjakról. A média zsűri tagja volt Buza Sándor a Story TV szerkesztő-műsorvezetője, Cserna-Szabó András József Attila díjas író, Demők Nóra a Funzine rovatvezetője, Gyimesi Zsuzsa a hvg.hu gasztronómiai rovatszerkesztője, Győrffy Zoltán a Pécsi Borozó főszerkesztője, László Ágnes a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Mátyok József a Borkultusz producere, Niszkács Miklós a Vendéglátás főszerkesztője, Pánczél Andrea a MOL Magyarország kommunikációs vezetője és Pásztor Zoltán, a Magyar Rádió tartalom-innovációs menedzsere. (A szakmai zsűrivel ellentétben – ahol kötelezően szó és hang nélkül zajlott a bírálat – a média zsűriben, az összesített pontszámok ismeretében, érvelő, vitatkozó, jó hangulatú párbeszédek után születettek meg a végső döntések.)

Média különdíjat nyert:

  • Toro de Piedra Chardonnay 2009 (Vina Regurugua, Chile),
  • Bock Villányi Cabernet sauvignon Jammertal Selection 2007 (Bock Borászat Kft.)
  • Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009 (Borbély Családi Pincészet)

A CHAMPION választás

A CHAMPION  a borverseny legjobbjainak legjobbika. A június tizenkilencedikei, vasárnapi Champion választás zsűrijében Antonius Petrus Kolsteeg, a Dutch Wine Academy and the Dutch Academy for Gastronomy professzora (Hollandia), Roberto Zironi,az olasz Udine Egyetem professzora, Takler Anrás borász (Szekszárd) és Bock József borász (Villány) társaságában én is bíráltam.

Antonius Petrus Kolsteeg (Hollandia), Takler András borász (Szekszárd)

Csíki Sándor és Bock József (Vinagora Nemzetközi Borverseny, zsűri)

A magyar borok – 358 borminta – jelentős sikereket értek el: 4 Champion díjat, 33 aranyérmet és 68 ezüstérmet nyertek. A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével lehet megítélni, a zsűri öt bornak és 1 pezsgőnek ítélte oda. A hat díjból négyet magyar bor érdemelt ki.

A 12. VinAgora CHAMPION díjai 6 kategóriában

  • Gomila Exeptional Sauvignon blanc 2010 (P&F Jeruzalem Ormoz d. o. o., Szlovénia)
  • Gál Szigetújfalui Zweigelt Rosé 2010 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)
  • Szekszárdi Syrah Reserve 2008 (Takler Pince Kft.)
  • Gran Cuvée Satén Franciacorta Brut 2009 (Bellavista Franciacorta, Olaszország)
  • 3909 Tokaji Cuvée 2009 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)
  • Tokaji Reneszánsz Cuvée 2008 (Tocajicum Borház Kft.)

Vinagora Nemzetközi Borverseny 2011, Pécs. A zsűri egy része a Champion választás előtt.

A zsűri a szünetben (Vinagora Nemzetközi Borverseny, 2011, Pécs), Szemben Tóth Adrienn, mellette Főrhénci Horváth Gyula, tőle balra Roberto Zironi. Mögöttük Dr.Zilai Zoltán, Dr.Kerényi Zoltán és Dr.Kállay Miklós

A VINAGORA Nemzetözi Borcerseny zsűrije a CHAMPION választás előtt (A képen balról Dr.Kosárka József, vele szemben Elisabeth Gabay)

A Vinagora Borverseny kellékei: poharak, jegyzőkönyvek, számítógépes rendszer, víz, péksütemények.

A VINOAGORA Nemzetközi Borverseny szigorú szabályok szerint, fegyelmezetten zajlott

  • A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2011. július 2-án, 10 órai kezdettel, Budapesten, a New York Palotában, a Boscolo Kongresszusi Központban kerül sor. A díjátadást követően a 4. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel.

Köszönet a kiváló szervezésért a 12.VINAGORA Nemzetközi Borverseny stábjának és mindenkinek, Hölgyeknek, Uraknak, aki segített!

Csíki Sándor♣