A II. NEMZETI GULYÁS NAP 2011. augusztus 27-én, szombaton lesz. 2010-ben is augusztus utolsó hétvégéjére esett a jeles esemény és idén is akkor lesz. A II. Nemzeti Gulyás Nap gyönyörű, napfényes nyári melegben zajlik majd az egész Kárpát-medencében, mert hogy a II. Nemzeti Gulyás Nap éppúgy a Kárpát-medence és a világ érdeklődő, ezen a napon főzni akaró magyarjainak az ünnepe, ahogy tavaly is az volt.

Miért éppen a gulyás?

  • Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhat, vagy bármi, amit magadénak érzel, ha a nap alkalmából, és szellemében készül.

Miért Nemzeti?

  • Nézzetek körül, s láthatjátok, mindenütt akadnak ilyen Nemzeti ünnepek, Dél-Afrikától Svédországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Ausztráliáig. Összetartozást kifejező, integráló és erősítő ünnepek ezek, jókedvűek. Akadnak ilyen ünnepek a nagyvilágban évezredek óta, szép számmal, mert ősi és örök emberi igény fejeznek ki és testesítenek meg.

A Nemzeti Gulyás Nap fesztivál?

  • Nem, a Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, hanem ünnep, valamennyiünk, s egyszersmind a magyar konyha napja és ünnepe is.

Mi a Nemzeti Gulyás Nap, ha nem fesztivál?

  • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
  • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a magyar konyha napja és ünnepe is.
  • A Nemzeti Gulyás Nap a sokféleség ünnepe is.

Hol lesz a Nemzeti Gulyás Nap?

A Nemzeti Gulyás Nap mindenütt lesz, ahol e Nap örömére gyűlnek össze, és e Nap örömére főznek. A Nemzeti Gulyás Nap mindenütt lesz – az egész világon. A kert végében felállított bográcstól a városok étterméig, a falunapok ételéig, vagy a lakótelepi lakásban megfőzött ebédig. Természetesen sokfelé lesznek rendezvények is, ahogy tavaly is volt, ám minden rendezvény csak olyan lesz, amilyent jókedvűnkben alkotunk.

Csíki Sándor

A II. Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Vácra, Debrecenre, Gyergyószentmiklósra, Hajdúszoboszlóra, Pátyra, Győrújbarátra, Bábolnára, Siófokra, Villányra, Tokajra, Gödöllőre, Felcsútra, Kemenesaljára, Tatabányára, Kecskemétre, Lajosmizsére, Tállyára, Soltvadkertre, a pincesorokra, ahogy tavaly is, a svédországi, az angliai, a hollandiai, kenyai, új-zélandi, indonéziai, spanyolországi, a határon túli, és a világon mindenütt élő magyarokra.

  • II. NEMZETI GULYÁS NAP – 2011. AUGUSZTUS 27, SZOMBAT
  • Mindenkit várok egy jókedvű, a nyarat is búcsúztató, az őszt is köszöntő, és összetartozásunkat is ünneplő főzésre!
  • Jelentkezéseket, híradásokat idén is az info@foodandwine.hu e-mail címre várok, ahogy az már tavaly is történt. Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok! Tavaly világbajnokok lettünk, idén sem lesz másként!

Csíki Sándor♣