AZ ÁZSIA-EURÓPA Találkozó (ASEM) 10. külügyminiszteri értekezletének 2011. június 6-7. között Gödöllő adott otthont. A találkozó súlyát, jelentőségét mutatja, hogy résztvevői a világ lakosságának felét, s hazai össztermékének (GDP) mintegy 60 százalékát képviselik. Közel ötven ország, s két intézmény, az Európai Bizottság, illetve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének Titkársága közül a többség miniszteri szinten képviseltette magát. A hétfő esti díszvacsora így a szokásosnál is szigorúbb biztonsági intézkedések közepette zajlott.

A Gödöllőről érkező vendégeket üdvözlő falatkákkal (libamáj rilette, kacsamell sültalmával, Tihanyi camembert szőlővel) és hűtött italokkal (Törley Chardonnay Brut 2006, Sió narancslé, Theodora ásványvíz) fogadták.

Az est első programja a 20. század eleje (1909-1918) legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoportja, a Nyolcak időszaki kiállításának tárlatvezetéssel egybekötött megtekintése volt. A Nyolcak csoportjának festői között olyan ismert neveket találunk, mint Czóbel Béla, Kernstok Károly, vagy Pór Bertalan. A küldöttek érdeklődéssel ismerkedtek a magyar festészettel.

A tárlatvezetés után a  magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének gyűjtését, életben tartását és színpadi formában való továbbadását maga elé feladatul tűző, 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes rövid műsora következett. A vacsora háziasszonya ezúttal is Bakos Piroska volt. A vacsora borait az est során Gál Helga elnökségi sommelier mutatta be a vendégeknek,

A vacsora borai és ételei

A magyar uniós elnökség új, a borkultúrát középpontba helyező koncepciója szerint, minden egyes rendezvénynek valamely borrégió volt az örökbefogadója. Az első két eseményen az Észak-Magyarországi borrégió borai jelentek meg, és a mostani ASEM díszvacsorán is ez a borrégió tért vissza, mintegy keretbe foglalva a közel fél esztendőt. A borok kiválasztásában a kimagasló minőség mellett mindvégig szempont volt, hogy az ételekkel jól párosíthatók legyenek. A kiválasztás szempontja volt az is, hogy betekintést engedjenek hazánk sokszínű szőlőtermesztési, borászati kultúrájába.

1) A bor: S.D. Gloria 2007 (Gál Tibor, Eger)

  • A egri birtok szőlőterületeinek elsődleges anyakőzete a vulkáni tufa, mely nem más, mint leülepedett és megszilárdult vulkáni hamu. A talaj a mikroelem biztosítás mellett a vizet és tápanyagokat is jól tárolja. A Soli Deo Gloria (Istené a dicsőség), rövidítve S.D.Gloria, elnevezés a reformátorokra, kiemelten Kálvinra emlékeztet. A Gloria öt szőlőfajta, Viognier, Chardonnay, Rajnai rizling, Pinot blanc és Tramini fahordós érlelésű borainak házasítása. Tartalmas, rétegzett, élénk savakkal, gyümölcsösséggel bíró, ásványos karakterű egri fehér cuvée. A terroir hangsúlyossága a hagyományos technológia értékeivel ötvöződik.

Az előétel Füstölt tokhal, pácolt cukkínivel.  A tokhalak az állatvilág nagy túlélői. Az emberiség jégkorszak utáni történetében az ókori népek, a föníciaiak, görögök, egyiptomiak már halászták a tokhalat és gyűjtötték a tokhal ikráját, a kaviárt. A füstölt tokhal és a kaviár a görög és római irodalomban is ínyencség, s erőt adó gyógyszer, ahogy a perzsák is tartották. A Dunán is felúszó tokhal halászatára a fővárosban a „vízafogó” elnevezés emlékeztet.  A füstölt tokhal kellemesen összetett ízű étel. A hozzá társult sárga és zöld cukkini karikák ecet, olaj és só keverékében pácolódott. A halhoz színes „paprika tatár” került, húsos, apróra vágott paprikából, olajjal, sóval, cseppnyi borssal ízesítve.

2) A leves: Libamáj erőleves tojáskocsonyával

A libamáj erőleves (consommé) készítése szárnyas alapléből, csirkeaprólék, sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zeller, gomba, fűszerek felhasználásával, a szokásos módon történt. Az elkészült, szűrt, zsírtalanított alaplébe került az előtte már mérsékelten zsírjára sütött libamáj, majd a leves főzése, redukciója így folytatódott tovább.

Az levesbe került a tojáskocsonya. A tojáskocsonya készítéséhez a séf 2 egész tojáshoz 80g tojássárgáját és 150g tejszínt (30%), ízesítésnek kevés sót számított. Ezeket alapos leverés után 70°C hőmérsékletű vízfürdőben, letakarva, 90 perc alatt készre főzte, gőzölte. Ízletes, szép leves.

3) A bor: Peresi Mátrai cuvée 2007 (Szőke Mátyás és Zoltán, Gyöngyöstarján)

  • A mátraaljai borvidék területe meghaladja a 7.000 hektárt. Ez hazánk legnagyobb kiterjedésű kötött talajú borvidéke, melyet vulkanikus alapon a barna erdőtalaj jellemez A peresi. Cabernet franc és Cabernet sauvignon házasítása. Tüzes, rubinvörös színű dűlőszelektált bor, amelynek harmonikus ízvilága az érleléssel teljesedik ki. Gyümölcsös illataromái és a fekete ribizlire emlékeztető, érett zamat jellemzi. A bor 1. és 2. töltésű tölgyfahordóban érlelődött 13 hónapig.

A borhoz Párolt szarvascomb molnár kölessel, konfitált céklával elnevezésű főétel készült. A szarvas a borhoz is illett és az Északi-középhegység, a Mátra vadállományának is méltó képviselője. A szarvascomb vörösboros barnamártásban párolódott puhára. A kölest sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesített vízben, apróra vágott sárgarépával főzték meg, Miután elkészült, pirított szalonnadarabok kerültek rá. Ettől lett „molnár” a köles. Tálaláskor a a leszűrt, besűrített vörösboros barnamártást is szerepet kapott és a kompozíció olajban abált céklával lett teljes.

4) A bor: Tokaji aszú 5 puttonyos 2002 (Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor)

  • Tokaji borvidék a világ első zárt borvidéke (1737). A  közel 6.000 hektár termőterületű borvidéken a szigorú előírások ma már kizárólag csak fehér szőlő telepítését engedélyezik. Tokaj egyediségét a gazdag vulkáni működésből eredő geológiai sokszínűség, különleges mikroklíma és az évszázados tradíciók határozzák meg. Ebből adódóan a borvidék azon ritkaságok egyike, ahol száraz és édes borok előállítására is ugyanolyan jó lehetőség nyílik. A Disznókő 5 puttonyos aszút csillogó, világos aranyszín jellemzi. Illata kajszibarackra, vaníliára emlékeztet, kissé fűszeres, ugyanakkor bortritiszes illat tölti be az orrot. Kifinomult lágyság, majd nagyon friss, hosszú összetett savas szerkezet érződik a szájban. Gyümölcsös, gazdag, klasszikus Tokaji bor.

A Tokaji aszúhoz készített desszert trilógia meghatározó eleme a mogyoró. A tányérra ecsettel karamell csíkot húztak és erre helyezték a három mogyorós desszertet. Ezek egyike egy mogyorókrémes hab (mousse), a nehéz felvertnek nevezett tésztán, amelyre vékony sárgabarack réteget kentek. A desszert harmadik komponense egy mogyorós golyó (trüffel), amihez csokoládét, tejszínt, ostyatöretet és mogyorót használtak. A Tokaji aszú ezekkel a desszertekkel is harmonizált.

  • A desszert után, a kávéval Gönci barackpálinka (Miskolci Likőrgyár, Prekop Pálinkafőzde) került felszolgálásra. A “Gönci” eredet-megjelöléssel ellátott barackpálinka alapanyaga a hordójáról is nevezetes zempléni Gönc vidékének jellegzetes gyümölcse, a kajszibarack. A területen elsősorban a magyar kajszit termesztik, de megtalálhatók telepítésre jóváhagyott egyéb fajták is, mint a gönci magyar kajszi, vagy a ceglédi bíbor kajszi is. A selymes ízű, a barack zamatát, a friss aromák teljes harmóniáját őrző pálinka kimagozott gyümölcsből készül. A Gönci Barackpálinka 40fokos alkoholtartalma mellett érvényesül leginkább a gyümölcsre jellemző ízvilág. Telt, kellemes illatú, harmonikus barackpálinka.

Az Ázsia-Európa Találkozó díszvacsorája a rendezvény jelentőségéhez méltó borokkal és hozzá illő ételekkel kényeztette a résztvevőket. A magyar uniós elnökség döntően borokra épített gasztronómiai koncepciója új megközelítést hozott a tagállamok hasonló rendezvényeinek sokszínű világába, és hozzájárul a magyar borok, pezsgők és pálinkák ismertségének és elismertségének erősítéséhez is.

Csíki Sándor♣ eu2011.hu
Fotó: Kovács András