A BODZA PEZSGŐ, bodza szörp, majd a későbbiek során, ha a bodza termése is beérett, a bodza bor, bodza lekvár különösen a tőlünk északabbra élők körében népszerű,. Ők tán jobban megbecsülik a természetnek ezeket az ajándékait is. A bodza pezsgő kellemes nyári ital és készítése igazán jó szórakozásnak számít. A  Fekete bodza (Sambucus nigra)  és a Gyalog bodza (Sambucus ebulus) is jól ismert hazánkban. Közülük inkább a Fekete bodza virágját, termését hasznosítjuk. A már említettek mellett a bodza virágjából gyógytea is készül, termését élelmiszer festékként használják, s virágját sörtésztába bundázva is fogyasztják.

Bodza pezsgő recept

A céklabor készítéséhez hasonlóan a bodza pezsgőnek kisebb eltérésekkel többféle receptje is él, ám ez a lényegen nem változtat, vagyis azon, hogy a cukor erjedéséről, fermentációjáról van szó, és attól lesz pezsgő, hogy a szén-dioxid erős palackba zárva várja, hogy buborékok formájában felpezseghessen az italban.  A bodza mindehhez leginkább népszerű és kedves illatát, zamatait adja.

A bodza virágzat gyűjtése: A gyűjtéshez a napsütéses déli, kora délutáni órák a legalkalmasabbak. A bodza növényt tiszta, üde környezetből gyűjtsük, s ne forgalmas autóút széléről, láthatóan szennyezett talajú vidékről, gyümölcsösök környékéről, ahol a permetezés veszélye is fennállhat. A bodzapezsgő (szörp, bor, tea) készítéséhez mindig egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Barna, láthatóan öreg virágok nem legyenek rajta. A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet. A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel.

  • Hozzávalók:
  • 15-20 db méretes virágzat,
  • 4 db citrom,
  • 2 ek. (30ml) fehér borecet,
  • 700g kristálycukor.
  • Elkészítése:
  • Forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük egy nagy edénybe.
  • A meleg vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben.
  • A vízbe keverjünk 700g kristálycukrot és oldjuk fel.
  • Tegyük bele a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba.
  • Adjunk a vízhez 2 evőkanál (30ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Az edény tartalmát alaposan keverjük össze és fedjük le fedővel.
  • Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
  • Töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe.
  • Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll.
  • Jól lehűtve, esetleg jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.

  • Tippek: A bodza pezsgő készítéséhez a reszelt citromhéj mellett reszelt narncshéjat is adhatunk (2-2 db). A borecet helyett borkősavat is használhatunk (a fenti mennyiséghez 30g), vagy a citromok levét is belefacsarhatjuk (2 db).

Csíki Sándor♣