A SYMBOL egyike annak az öt uniós elnökségi referencia borbárnak, amely kiválasztásra került, s ahol az uniós elnökség borait megkóstolhatja az értő publikum. A közelmúltban hivatalos voltam a SYMBOL Budapest borvacsorájára, ahol a borokat Gál Helga elnökségi sommelier és Erdei Tünde a Symbol sommelier-je mutatták be. A borokhoz az ételeket Pápics Roland készítette.
A SYMBOL a honlapján így harangozta be az eseményt:
220 Éves Pinceéttermünket Elnökségi Referencia Borbárnak választották, így nálunk is megkóstolhatók azok a minőségi borok, amelyeket méltónak találtak arra, hogy a magyar elnökség hivatalos eseményein a magas rangú vendégek asztalára kerüljenek! Ezen jeles alkalomból indítottuk el Borbarát Vacsoraestek sorozatunkat, mely következő állomásán Gál Helga elnökségi sommelier közreműködésével kóstolhatjuk meg a hivatalos események legkedveltebb borait és a hozzáillő menüsort.
A vacsora
- Gál Pincészet, Kunsági Pinot Noir Rosé 2010
- Speck sonka paradicsommal házi kenyérrel
- Gál Tibor, Egri Soli Deo Gloria 2007
- Zöldfűszeres kecskesajtgolyók tökmagolajos salátákkal
- Györgykovács Imre, Nagy-Somló Furmint 2008
- Gőzölt harcsafilé zöldspárgával és hollandi mártással
- Figula Mihály, Balatonfüredi Szilénusz 2007
- Gyöngytyúkmell gombákkal és hagymákkal, fiatal burgonyával
- Szőke Mátyás és Zoltán, Mátrai Peresi Cabernet 2007
- Vadnyúlpaprikás uborkás zsemlefelfújttal
- Takler Pincészet, Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2007
- Szarvasgerinc szilvamártással kakukkfüves burgonya fánkkal
- Disznókő Pincészet, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
- Eredetvédett gorgonzola grillázs touille-val
Utószó
A vacsora számomra legemlékezetesebb étele a nyúl volt. Már más alkalommal is volt módomban Pápics Roland chef nyúlételét kóstolni, amihez akkor is uborka komponálódott. Az uborkás zsemlefelfújt kellemesen könnyed és ízletes volt, a nyúl omlós, szaftos, a mártás pedig ízre éppen kedvemre való volt. Most is megenném. A borok kiválóak voltak és a chef is kitett magáért. Szép este volt.
- A vacsora borainak leírása az elnökségi vacsorákról szóló beszámolóimban is megtalálható a blogon, és az uniós elnökség hivatalos honlapján, amit szintén javasolok látogatni: www.eu2011.hu
Csíki Sándor♣
Biztos barátja lennék a fogásoknak – guszta ételek, gyönyörű fényképek. Apró hiba, hogy ebben a sokvirágos tavaszi időben inkább az „idősödő hölgyek” nyarának hangulatát juttatja eszembe a fotók színvilága.
Kedves Dénes! Az őszies hangulat leginkább a gyertyafénynek, illetve a kevés fénynek köszönhető.