KAPIRGÁLÓS, atletikus, szabad tartású csirkék combját vásároltam ismét Kerepesen annál a mozgóárusnál, akitől azt kakast is vettem, amiből aztán a korábban már megénekelt kakaspörkölt is készült. Grillsütőben készített sült csirkecomb mellett döntöttünk, amihez chapati is készül. Levesbe való csirkeaprólékot is beszereztem, amiből aranyló tyúkhúsleves készülhetett. A jó húsleves titka, mint tudjuk, a jó hús, ezért is néztem bizodalommal a főzés elébe. A levesbe póréhagyma, sárgarépa, zeller, hagyma,

petrezselyem és petrezselyemzöldje, paprika, zöldpaprika, fokhagyma is jutott és fűszerek, feketebors, zöldbors, szegfűbors, chili, csipetnyi kurkuma, só. Ezúttal sem maradt el a jóféle sáfrány, amitől a levesünk színe aranyló lesz, akárcsak a tyúk zsírjában felhalmozódó növényi színanyagoktól.

Sült csirkecomb chapatival

A sült csirkecomb elkészítése egyszerű, és a hús igen változatos fűszerezésű lehet. Az egyszerűség mellett maradtam, ezért a jól bevált rozmaring sem maradhatott el. A húst hűtőszekrényben, húsok közötti rozmaringágakkal tároltam a felhasználásig.

Sütés előtt a korábban már hűtőszekrényből kivett és „melegedő” csirkecombokat sóztam, s vastag falú, zománcozott öntöttvas edénybe tettem rozmaring ágakkal együtt. Némi félbevágott fokhagymagerezddel és őrölt köménymaggal is megszórtam. A lábos alját kacsazsírral kentem ki, s jutott a hús tetejére is. A sütés megkezdésekor kevés száraz fehér bort (olaszrizling) adtam a csirkecombokhoz.

A húst fedett grillsütőben („kemence”), fedett vaslábosban készített, s csak közvetlenül az elkészülte előtt feddem le a lábosról a fedőt, s folytattam a sütést. (Az ebédhez halloumi sajtot is grilleztem.)

Lisztből, vízből, olajjal, kevés sóval tészta készült, amiből vékonyra (1-2 mm) kinyújtott kerek lepények készültek. Ezek egyik oldalát olajjal megkentem, majd száraz, forró serpenyőben, a sütést az olajos oldallal kezdve kisütöttem. Ősi, gyors, egyszerű keletlen kenyerek ezek. Pecsenyezsírba mártva is fenséges ízűek.

A tányérra rozmaringos sült csirkecomb, grillezett görög halloumi sajt, paradicsom,  és feltekert chapati került. A chapatihoz akár olívaolaj is az asztalra készíthető, amit a lepénykenyérre csorgathatunk, ha valaki éppen ebben az évezredes formában akarná fogyasztani. Az ételhez hideg merlot rosét bontottam.

Csíki Sándor♣