A SONKA készítés, sonka pácolás titkairól már írtam egy hosszabb írást. A húsvéti sonka elkészítésének praktikáiról még nem esett szó, pedig néhány mondatot ez is megérdemel. Ismert, vagy legalábbis sejthető, hogy húsvéti sonka elkészítési módja attól függően is változhat, hogy miféle fajta hús áll rendelkezésünkre. A boltban vásárolt sonka, sódar, vagy más húsrész lehet már előfőzött, vagy készre főzött, nedvesen, vagy szárazon érlelt, csontos, félig csontos, vagy csont nélküli, erősen, vagy kevésbé sós, puha, vagy száraz.
Lehet egész sonka, vagy fél, esetleg csak egy kisebb darab pácolt, füstölt húsrész. A változatok, s variációk száma meglepően nagy, ám néhány egyszerű fogás ismeretében már ízletes húsvéti főtt sonkát készíthetünk a foszló kenyér, főtt tojás és torma mellé.
Néhány jó tanács
- A nyers sonkát sósságától függően 12-24 óráig hideg vízben áztassuk. A vizet a sósságtól is függő gyakorisággal – többnyire 3-4 óránként – öntsük le és pótoljuk frissel.
- Áztatás után a sonkát a hazai főzőhagyományok szerint tiszta vízzel öntjük fel, s fedő alatt lassan megfőzzük.
Tipp: A vízbe tehetünk hagymát, fokhagymát, póréhagymát, gyökérzöldségeket, borsot, babérlevelet, chilit, s más fűszernövényeket is, de bort, ecetet is adhatunk hozzá, s a gyümölcsök, mint az alma, szintén gazdagíthatják az összetevők számát, nemkülönben a sonka ízét.
- A nyers sonka elkészítési ideje igen eltérő lehet, ám a sonka méretétől is függően általában 35-40 perc/kg főzési idővel számolhatunk. A kisebb, 2 kg alatti sonkák hosszabb ideig főnek, a nagyobbak főzési ideje kilogrammonként valamivel rövidebb.
- A megfőtt sonkát a főzőlében hagyjuk lehűlni, majd szedjük le a megdermedt zsírt, s egy tálban gyűjtsük össze. A lehűlt sonkát vegyük ki az edényből, s letakarva, hűvös helyen tartsuk.
Tipp: Miután a tiszta vízben főtt sonka elkészült, tegyük ízlés szerint fűszerekkel, fűszerkivonatokkal, szójaszósszal, borral ízesített, felforralt, majd visszahűlt, 80-90°C hőmérsékletű vízbe, majd ebben a folyadékban hagyjuk a sonkát lehűlni.
Tipp: A főzéssel nyert ízes sonkalevet levesek, főzelékek készítéséhez is felhasználhatjuk, s a főzővízről leszedett zsírt is hasznosíthatjuk, ahogy azt elődeink is tették.
Füstölt csülök készítése képekben
Persze, lehet ez bármilyen másféle sózott, füstölt húsrész is, amit a fentiek szerint áztattunk, majd szépen fűszereztünk, zöldségeztünk, s feltettük főzni.
Hasznos lesz húsvét előtt ezeket is tudni.
Szeretnénk érdeklődni, hogy a koszticát és a sonkát milyen fűszerrel pácolják, hogy olyan finom lesz főzés után. pl a Petry termékek is ugyanezzel vannak fűszerezve, de nem tudom, hogy melyik ez a főszer. Szeretném, ha tudna segíteni valaki.
Azok számára, akiknek nem ismerős, a „kosztica” az oldalas neve Erdélyben.
Édesanyám a sonka főzőlevével mindig valamilyen levest készít (bab, krumpli, lencse).
szépek a képek 🙂
Nálunk is ez történt. Leves készült a finom sonkaléből. 🙂
Igényes, szép blog, máskor is megnézem.
Mi mindig a sonka főzőlevében főzzük meg a tojásokat, isteni ízük lesz
kösz a tanácsokat. kipróbáljuk.
Mindig tudtam, hogy valamit rosszul csinalok a sonkaval. De most mar ez nem fog tobbet elofordulni. Koszonom Sandor.
Ja igen, es a habart bablevest en egyszeruen nem tudnam megenni a sonka le nelkul. (ekezetem nem vagyon kulfoldon)