HESTON BLUMENTHAL (44) régi kedvencem. A blog első posztja Kürti, Blumenthal és egyéb dolgok címmel is többek között róla és a molekuláris gasztronómiáról íródott. Aztán még sok írás született ebben a témában. Teltek múltak az évek és a három Michelin-csillagos Heston megnyitotta londoni éttermét is. Nagy terek, zsibongás, Blumenthaltól elvárható magas színvonal, radikálisan különböző koncepció és semmiféle Michelin-csillagos ábránd. Újabb üzlet, amihez a The Fat Duck ragyogó marketing hátteret biztosít.

A klasszikus modell, amit a spanyolok, köztük Ferran Adria is már a gyorséttermével, catering cégével, márkaneves termékeivel bemutatott, működőképes, sőt, igazából ez a működőképes. A csúcsétterem hitelessé teszi az egyéb vállakozásokat is, amelyek természetesen hasonlóan magas színvonalat képviselnek, azonban más ambíciókkal, máshová helyezett hangsúlyokkal. A sajtónyilvánosságra továbbra is szükség van. Persze, anélkül is lehet, de időpocsékolás lenne megpróbálni.

Azt étterem a Mandarin Oriental Hotelban nyílt meg, s ahogy a hotel  honlapja írja,  „a Mandarin Oriental Hotel és a The Fat Duck egyesítették erőiket, hogy összehozzák az ünnepelt séf, Heston Blumenthal első londoni éttermét, a Dinner by Heston Blumenthalt.” Ezen az oldalon aztán az érdeklődők számára mindjárt ki is derül, hogy akad itt több étterem is, mint a jól ismertnek számító The Fat Duck, hiszen mellette ott van a The Hinds Head és a The Crown is.

  • A Dinner by Heston Blumenthal étlapját vizsgálgatva világossá válik, hogy a koncepció Heston történelmi menüket bemutató BBC sorozatából eredeztethető. Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint az 1500 körül népszerű húsgyümölcs, „Meat Fruit” (mandarin, csirkemáj parfé és grillezett kenyér), vagy 1730 környékéről származó „Sós kása” (tőkehal pofa, savanyított cékla, fokhagyma és édeskömény), esetleg ugyanebből a korból a „Beef Royal”, amely 72 órán át lassan készített Angus borda, füstölt szardella, hagymalekvár és ökörnyelv. A Beef Royal ára 28£ (8.500 Ft).

Húsgyümölcs bikaheréből

A következő videón a középkori  „Húsgyümölcs” (Meat fruit) nem csak csirkemájparféból készülhet mandarinnal, mint az étlapon is szereplő előétel, hanem akár bikaheréből is, amit itt szilvalé, szilvapüré, glükóz, zselatin és egy kevés természetes gyümölcs színezék sűrű keverékébe mártva készít el a séf.

Csíki Sándor♣