AZ ONYX vasoxidtól barnára, vagy vörösre festett és a szennyeződésektől többé kevésbé átlátszatlan kristályos szilícium-dioxid, s annak is legelterjedtebb változata, kvarc. Az onyx jelentése latinul (onyx) is és görögül (ὄνυξ) is annyi, mint: „karom„, „ujjköröm„. Nem rossz név, mindenesetre sokkal jobb, mint a dán Noma, amely 2010-ben a San Pelegino ragsorában a világ legjobb éttermének lett kikiáltva, s amely egy meglehetősen csúf tünetekkel járó betegség (vízrák) neve is egyben.

Az onyxból már az ókori egyiptomiak is készítettek mindenféle tárgyakat, többek között vázákat és poharakat, tálakat, s persze a maiak sem hagytak fel a kövek faragásával. Idősb Pliniusz is értekezik róla, és sokan mások is, egészen napjainkig.

ONYX – Budapest új  Michelin csillagos étterme

Amikor tavaly (2010) a Costes az ország első és akkor még egyetlen Michelin csillagos étterme lett, ezt írtam.

„Az elmúlt években többször is megkérdeztek róla, hogy mit gondolok a Michelin csillagról és arról, hogy hazánk mikor kap végre csillagot. Nos, mindig azt mondtam, hogy nem kell különösebben aggódni, mert előbb utóbb biztosan kapunk, különösen, ha az inspektorok nagyobb helyismeretre tesznek szert itt, a Párizstól távoli “Balkánon”. A kérdezők egy része a csehekkel példálózott, ahol egy nem cseh séf szerezte Prágának az első csillagot. Nálunk most ugyanígy egy nem magyar séf szerezte meg a csillagot, oldalán egy nagyon elkötelezett tulajdonossal, mert hogy az is kell a sikerhez – legalább annyira, mint a séf.”

2011-ben a Costes megőrizte a csillagot, s a Costes mellé lett egy másik Michelin csillagos étterem is Budapesten, az Onyx. A 2007. áprilisában megnyílt  Onyx egy sikeres női séffel (Szulló Szabina) és egy hasonlóan sikeres séf-helyettessel (Széll Tamás) érte el ezt az eredményt. Az Onyx titkon már tavaly számított az elismerésre, ám sokat nem kellett várakozniuk így sem, mert 2011-re megérkezett a siker.

Az újdonsült Michelin csillagos Onyx Étterem honlapján leginkább a „Filozófia” részre voltam kíváncsi (ahogy tavaly a Costesnél is), ám végül csak nyomokban találtam a címszó alá illő mondatokat (ahogy tavaly a Costesnél is). Gratulálok az elért eredményhez! Jól esik látni, s megnyugtató tudni, hogy a minőség mégis csak elnyeri méltó jutalmát! További sok sikert!

Csíki Sándor♣