A SZUPER HOLD (angolul: Super Moon) nagyszerű alkalom arra, hogy némi ezoterikus gerjedelem keltődjön a világban. 2011. március 19-én a Hold az átlagosnál közelebb lesz, így aztán az átlagosnál nagyobbnak is látszik. Ez a Szuper Hold. Vérmérséklettől függően mindenféle képzetek és forgalomgerjesztő szándékú ijesztgetések is társulnak ehhez a rendszeresen előforduló jelenséghez. Mielőtt szó esnék a Szuper Holdról (Super Moon) emlékezzünk meg arról is, hogy miképpen született a Hold.

A Hold születése

A videó feliratai: 4,5 milliárd évvel ezelőtt a naprendszernek 20 bolygója volt. A Föld erőszakos hely volt. Szuper vulkánok, lávamezők. Mindennapos aszteroida esők az űrből. Életnek még nyoma sem volt. Aztán egy nap, a bolygók egyike, a Thea, nekiütközik a Földnek. A Föld túlélte, a Thea elpusztult. Ennek utóhatásaként pedig megszületett a Hold.

Szuper telihold – 2011. március 19.

1983. március 28-án volt utoljára akkorának látszó a telihold, mint amilyen most, 2011. március 19-én, szombaton este. A Hold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd, mint akkor, amikor pályájának a Földtől legtávolabbi pontján, a 2011. március 19-ei helyzethez képest 50.000 kilométerrel távolabb tartózkodik.

  • A Föld és Hold távolsága 2011. március 19-én 19 óra 10 perckor csupán 356.577 km. Április másodikán azonban már újra a legtávolabbi ponton találjuk. Ekkor 406.655 kilométerre lesz a Földtől.

 

  • Ja, s hogy a Szuper Hold szerepet játszott-e a japán földrengésben, cunamiban? Én a NASA véleményét fogadom el, miszerint a Szuper Hold nem vált ki ilyen hatást, tehát élvezzük csak bátran a szombatot, s főzzünk ízletes ételeket. Ha pedig a Holdra is kíváncsiak vagyunk akkor azt legérdemesebb akkor megnézni, amikor a horizont peremén van. Ekkor lesz a leghatásosabb és legromantikusabb.

(A 2012. májusi Szuper Holdról itt olvashatsz!)

    Csíki Sándor♣