AZ ABÁLT (kövesztett) pofaszalonna egyik kedvenc téli ételem. Elkészítése egyszerű, ugyanakkor lehetőséget kínál arra is, hogy egyedi fűszerezéssel a saját egyedi szalonnánkat készítsük el, még ha kicsi is az esély arra, hogy a legtöbbször pirospaprikával dúsan beszórt szalonnán ezt valaki igazán észre is veszi, de legalább próbáljuk meg. Szezonális élelmiszer ez, s jól illik hozzá a reszelt torma, a mustár, a hagyma, a zúzott fokhagyma, a főtt tojás, a sütőben sült burgonya, a savanyúság is.

Abált szalonna készítése

A hozzávaló fűszerek és zöldségek nálam általában a következők lehetnek:

  • fekete bors, szegfűbors, babérlevél, őrölt koriander, őrölt kurkuma, őrölt pirospaprika, gyömbér, római kömény, kömény, csillagánizs, thai citromfű, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, chili, petrezselyem gyökér, sárgarépa

Az abált szalonna készítése kis lángon, forráspont alatti, 90°C körüli hőmérsékleten, a szalonna vastagságától is függően 2-3 órán át tart. A szalonnát kivehetjük a vízből és úgy hűthetjük, de hagyhatjuk a vízben is lehűlni, majd vegyük ki, szárítsuk le és őrölt pirospaprikával szórjuk meg (el is maradhat). Egyszerű elkészíteni. Ízletes téli étel héjában sült, gőzölgő burgonyával fogyasztva is.

A szalonna abáló leve kiváló fűszeres alaplé főzelékek készítéséhez, ezért aztán a szalonna abálását érdemes főzelék készítésével egybekötni. Én sárgaborsó főzeléket főztem sült merguez kolbásszal, de a bab és lencse is ízletes lesz.

  • Tipp: A szalonna abálását akár a kocsonya készítésével is egybeköthetjük

Csíki Sándor♣