KARÁCSONYKOR, s más alkalmakkor is, ha gyerek vagy, jobb érzés kapni, mint adni. Ezért is van, hogy a gyermekeknek a karácsony sokkal izgalmasabb, mint a felnőtteknek. De miért is van ez így? A titok nyitja egy idegingerület átvivő vegyület (neurotranszmitter), a dopamin, amely az agyban neurohormonként is viselkedik. A kutatások azt mutatják, hogy azok az agyterületek, amelyek a jutalmazási folyamatokban érintettek, a fiatalokban sokkal aktívabbak akkor, amikor valami jutalmat, ajándékot, díjat várnak, kapnak, mint az idősebbekben.

Ez magyarázza azt is, hogy a gyerekek miért izgatottabbak a karácsonyi ajándékra várva, mint a felnőttek. A kutatók többféle képalkotó eljárást is alkalmaztak annak vizsgálatára, hogy mely agyterületek kerülnek izgalomba, az ajándék ígéretére. A vizsgálatok eredménye az volt, hogy a korral természetes módon csökkenő mennyiségű dopamin az, ami az agy jutalmazással kapcsolatos központjában a változásokat okozza. A vizsgálatokban a pénzjutalom ígéretére a fiatalokban a „jutalom központ” mindhárom agyterületi része aktiválódott, míg a felnőttekben csupán egy.

  • Gyermekkorban tehát bizonyosan jobb és izgalmasabb érzés kapni, mint adni. Az általánosan elterjedt bölcselkedés, vagy életvezetési elv pedig, miszerint jobb adni, mint kapni, az előbbiek fényében legfeljebb, ha az idős korra igaz.

Csíki Sándor♣