A TÜDŐNK is érez ízt, nem csupán a nyelv, pontosabban az egész szájüregben szétszórtan elhelyezkedő receptorok. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a zsír érzékelésért felelős CD36 receptorok egyéntől függő mértékben, de az egész szervezetben előfordulnak, azonban a tüdő simaizom elemeinek vizsgálata most a kutatókat is meglepte. A Nature Medicine 16, 1299 – 1304 (2010) számában, Deepak A. Deshpande és társai cikke szerint

ugyanolyan keserű ízt érzékelő receptorok (TAS2Rs) találhatók a tüdő simaizom elemeiben, mint amilyenek a nyelvben is, bár nem rendeződnek a nyelvhez hasonlóan ízlelő bimbókba.

A receptorokat különböző keserű vegyületek hatásának tették ki. Deepak A. Deshpande és társai (University of Maryland School of Medicine, Baltimore) előzetes várakozásai szerint a keserű ízű anyagok simaizom összehúzódást váltanak ki, ami már csak azért is tűnt logikusnak, mert a keserű íz evolúciósan a mérgező anyagokhoz kötődik. Az összehúzódó simaizommal pedig a tüdőbe jutott (nagy valószínűséggel) mérgező anyagok kiürülése is gyorsabb lehetne.

A várakozásokkal szemben, újabb meglepetést keltve, a keserű anyagok nem összehúzták, hanem éppenséggel ellazították a simaizmot, amivel a légutakat hatékonyabban szabadították fel, mint az ismert asztma gyógyszerek. A tüdő keserű ízt érzékelő receptorainak kutatása lehetőséget kínál asztma és hörghurut kezelésére alkalmas hatékony  készítmények előállítására is.

Csíki Sándor♣