RÓKAGOMBÁT KAPTAM Erdélyből, a Királyhágó vidékéről, még valamikor szeptemberben. Lefagyasztottam, s hűtőben várakoznak a praktikus gomba adagok. A Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) az egyik legízletesebb gombánk. Ízei gazdagok, fűszeresek, nyersen enyhén csípősek, főzve gyümölcsösek. Akadt némi olasz tőkegomba is a hűtőben, így az is felhasználásra került. A gombákat már fél nappal a felhasználásuk előtt kivettem a fagyasztóból, hogy idejük legyen felengedni.

Rókagomba – citromos olasz tésztával (farfalle)

Serpenyőbe olíva olajat öntünk, beletesszük a hagymát, kakukkfüvet, zsályaleveleket, rozmaringot és dinszteljük.

Hozzáadjuk a felengedett gombát és zsírjára pirítjuk.

Ha elkészült, a rozmaring, s a kakukkfű csupasz szárát eltávolítjuk, a gombát főzőtejszínnel felöntjük, fehér borssal, sóval ízesítjük, s a serpenyő tartalmát kis lángon rövid ideig összefőzzük. Időközben bő vízben megfőzzük a tésztát is. Akadt otthon Nápolyból érkezett, nagyméretű, citromos ízesítésű farfalle, amire már régen kíváncsi voltam – most ezt a tésztát főztem meg a róka és tőkegombás tejszínes ételhez.

A megfőtt tésztát a főzővízből egyenesen a serpenyőbe tettem (nem baj, ha főzővízből is megy vele), s átforgattam. 2-3 percig még hagytam az al dente tésztát a serpenyőben. Ezalatt a sűrűsége is beállítható. Ha szükséges, kevés tésztavízzel még hígítható. Az étel 20 perc alatt elkészült, tálalható, s nagyon finom.

Csíki Sándor♣