RÓKAGOMBÁT KAPTAM Erdélyből, a Királyhágó vidékéről, még valamikor szeptemberben. Lefagyasztottam, s hűtőben várakoznak a praktikus gomba adagok. A Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) az egyik legízletesebb gombánk. Ízei gazdagok, fűszeresek, nyersen enyhén csípősek, főzve gyümölcsösek. Akadt némi olasz tőkegomba is a hűtőben, így az is felhasználásra került. A gombákat már fél nappal a felhasználásuk előtt kivettem a fagyasztóból, hogy idejük legyen felengedni.
Rókagomba – citromos olasz tésztával (farfalle)
Serpenyőbe olíva olajat öntünk, beletesszük a hagymát, kakukkfüvet, zsályaleveleket, rozmaringot és dinszteljük.
Hozzáadjuk a felengedett gombát és zsírjára pirítjuk.
Ha elkészült, a rozmaring, s a kakukkfű csupasz szárát eltávolítjuk, a gombát főzőtejszínnel felöntjük, fehér borssal, sóval ízesítjük, s a serpenyő tartalmát kis lángon rövid ideig összefőzzük. Időközben bő vízben megfőzzük a tésztát is. Akadt otthon Nápolyból érkezett, nagyméretű, citromos ízesítésű farfalle, amire már régen kíváncsi voltam – most ezt a tésztát főztem meg a róka és tőkegombás tejszínes ételhez.
A megfőtt tésztát a főzővízből egyenesen a serpenyőbe tettem (nem baj, ha főzővízből is megy vele), s átforgattam. 2-3 percig még hagytam az al dente tésztát a serpenyőben. Ezalatt a sűrűsége is beállítható. Ha szükséges, kevés tésztavízzel még hígítható. Az étel 20 perc alatt elkészült, tálalható, s nagyon finom.
Csíki Sándor♣
Nemrégiben megvalósítottunk egy hasonló receptet. Az volt a bökkenő, hogy citromlé is szerepelt benne. Kamilla keze picit megszaladt, a mártás igen savanya lett. Ezért némi cukrozással tompítottam a serpenyőben a cuccot…
Amikor elkészült, két csoportra oszlottunk: én megettem, ő nem. 🙂
Próbáltam én is a fagyasztott verziót, de nekem sokkal jobban ízlett a friss, nagy mázli kell hogy jó időpontban keressem a piacon és persze az sem mindegy hogy hol. Budapesten nagyon drágán mérik, vidéken vannak titkos forrásaim, de persze csak ezért nem utazom oda. A lefagyasztás után nekem kicsit szívósnak és kevésbé zamatosnak tűnt a belőle készített étel.
bandifater: Én is jobban kedvelem a frisset, de logisztikailag nem volt más lehetőségem, mint a fagyasztás, hacsak nem akartam volna a 4 kg rókagombát frissiben elfogyasztani.
Az idén csodálatos tinóru és rókagomba szezon volt Aggtelek környékén és a Cserehátban. Vödörszámra lehetett friss gombát venni a helyiektől. Persze ugyanez a budapesti piacokon csillagászati összegű és nem is friss. A recept kitűnő, gratulálok.
nagyon szeretem a gombát, bár sajnos nem sokat tudok róluk és elkészítésükről, így bátorságom sincs sok az elkészítéshez… ördögi kör.
a recept egyszerűnek és nagyszerűnek tűnik! rókagombát KELL szereznem!
Ha rókagombát nem találsz az sem baj, készítsd el másfajta gombából.
gomba porkolthoz jo ketfej hagyma ledinsztelve gombat forro vizzel leonteni piros porpaprikat a hagymaba es lassu tuzon hagyni vizet nem ontunk ra sajat levebe parologyon mikor majdnem kesz van bo tejfolosen pici lisztel ossze rotyogtatni kicsi zoldpetrezsejmet bele vagni jo kis puliszkaval jo etvagyat hozza nem csak rokagombabol lehet champignonbol vagy masfajta gombabol ugyann igy.oops so bors
@margaret: miért kell forrázni?
Kipróbálom ezt a receptet, bár tartok egy kicsit a fagyasztott rókagombától, ui. próbáltam már belőle levest, de olyan kellemetlenül keserű volt, hogy senki sem ette meg. Van valami trükkje a fagyasztott rókagomba elkészítésének?
Különösebb trükkről nem tudok, azonban a serpenyő legyen forró.