SAJTOS POGÁCSA ügyben már igen régóta tanácstalan voltam, amikor Kocsonya Kálmán mesterszakáccsal összefutva eszembe jutott a sajtos pogácsa körüli bizonytalankodásom. Kálmán egy-két pogácsát készített már életében, ezért is voltam a legnagyobb bizalommal a receptje iránt. Ráadásul annyira azért ismert, hogy sejthette, akármilyen tucat sajtos pogácsa recepttel nem leszek elégedett. A recept megtetszett, s valóban van benne egy kis csavar.
A pogácsát már-már hungarikumnak gondoljuk (gyakorta előfordul ez más ételeinkkel is), miközben a törököknek nem kis köze akad ennek az ételünknek a megismertetésében, magyarrá válásában, s még délszláv közvetítésű nevének (Poğaça) elterjedésében is. A Pogača, vagy Pogacha (cirill betűkkel: Πогача) Boszniában, Bulgáriában, Szlovéniában, Makedóniában, Horvátorszégban, Görögországban, (Bogatsa – Μπογατσα) Törökországban és a török hódítás északi vidékén, Magyarországon is előfordul. Egyéb elterjedései, mint a Monarchia területén Ausztria (Pogatschen), vagy a délnémet területek, az előzőleg említett országok, így Magyarország hatását tükrözik. gyakorta kenyér helyett is fogyasztjuk, s számos változata, s ezzel készítési módja alakult ki. Fogyasztási kultúrája is sokféle. Közülük az egyik az ízletes tejföllel töltött pogača.
A pogácsa nevet egyébként latin eredetű szónak gondolják és az egyik római kori kelesztett lapos kenyér (panis focacius) nevéből vezetik le, így aztán meglehetősen kézenfekvőnek tűnik, hogy a Kelet-Római Birodalomnak, Bizáncnak is akadhatott hozzá köze, legalábbis a Konstantinápolyt elfoglaló törökök ebben a gazdag és színes konyhakultúrában ismerkedhettek meg vele. A mai spanyol hogaza, vagy fogaça vélhetőleg mór közvetítéssel érkezhetett. Neve francia földön az itáliai focaccia szóra, és megjelenésében is a lepénykenyérre emlékeztető fougasse, vagy fougace lesz. Az USA déli államaiban a déli-stílusú amerikai pogácsa (Southern-style biscuit) klasszikus reggeli fogás.
Sajtos pogácsa
- Hozzávalók
- 1000g liszt
- 100g sajt
- 320g vaj
- 400g tejföl
- 3 db tojás
- 30g só
- 30g cukor
- 35g friss élesztő
- 150ml tej
- 150g sajt a szóráshoz
Elkészítése: Az élesztőt elkeverjük a tejben, majd azonnal a többi hozzávalóhoz adjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. (A tészta állaga egy kalácstésztára emlékeztet.) A gyúrás után azonnal kinyújtjuk, majd egyszer hajtogatjuk. Ezt követően letakarjuk és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. Másnap újból egyet hajtogatunk a tésztán, s újból 1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát kiszaggatjuk, a pogácsákat tepsibe tesszük, majd a felvert tojással megkenjük és reszelt sattal megszórjuk. Ezután a pogácsákat kelni hagyjuk, s amikor a tészta a duplájára nőtt, 170°C hőmérsékletű sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Csíki Sándor♣
Igen, csak valami jó sajt kell hozzá! Az meg ritka mint a fehér holló, akinek a szájából ki lehetne énekelni.
A sajt tényleg számít. A fajtája is lényeges, de az ára sem mindegy. Az olcsó sajtok sajnos ritkán jók. Legutóbb szlovák parenyica sajtot vettem olcsón, s olyan is volt. Pocsék, közelébe sem ért a korábban megszokott, lefejthető magyar sajtnak, ami drágább, de inkább azt veszem a jövőben is.
Éppen most kerestem jó pogácsa receptet. 🙂
Kedves Sándor!
A vaj egészen pontosan milyen formában kerül a tésztába?
Szobahőmérsékletű, lágy (nem olvasztott) vaj kerül a tésztába.
Nekem a Flamich Bea sajtos ropogósa az etalon. Hiányzik is gyakran!
A Bea is 🙂
sziasztok.én is most nézegetem a recepteket hétvégére.ezt ki is probálom ,ilyet még nem csináltam .köszi
Várom a beszámolót. 🙂
Kedves Sándor!
Egy buta kérdésem lenne. A megadott 3 tojást is a tésztába gyúrom és másik tojással kenem meg a tetejét? Vagy a megadott 3 tojást verem fel és ezzel kenem meg a tetejét? Köszi előre is:)