EZ EGY egyszerűen készített zöldségétel, ami a vegáknak is tetszhet, de a húsevőket sem hagyja hidegen, különösen ha némi kolbásszal, szalonnával van bolondítva, vagyis mindenkinek szóló, univerzális étel, ha egyáltalán létezik ilyen a mannán, s ambrózián kivűl. A sütés, főzés, dinsztelés régóta űzött, újra felfedezett hármasa, a „braising” kivételesen kellemes, édes, jó textúrájú ételt varázsol az egyszerű, és közönséges növényi alapanyagokból, a káposztából, sárgarépából, s hagymából.

A továbbiak már a készítő fantáziájára, ízlésére, étvágyára, gusztusára vannak bízva, azonban ez a vegasztár már magában is ízletese és fogyókúrás.

A legjobb őszi-téli káposzta

A káposzta (édes, vagy kelkáposzta, esetleg kínai kel) lehet félbe-, negyedbe-, vagy több cikkelybe vágott, de lehet 2-3 cm szélesre aprított is. Elkészítve mindegyik a rusztikusság más, s más szintjének hangulatát árasztja. A hagymát érdemes 3-5 mm szélesen felkarikázni, a sárgarépát szélesebb karikákra, vagy 3-5 centiméteresekre vágjuk fel.

A kömény a káposzta legtermészetesebb fűszereinek egyike, akárcsak a só és a bors, ezért mindenképpen használjuk. A kakukkfű és szerecsendió is jó, ám én (ha már van) rozmaringot és Worcester szószt is adagoltam hozzá. Emellett egy megmosott, felkarikázott citrom, s némi félbevágott zöldpaprika is került hozzá. Nos, ezt utóbbiak egyike sem szerepel a világ főként angolszászok által uralt részében akkor, amikor ez a vegasztár készül, ám bízhatunk benne, hogy jó lesz, sőt kiváló. Az olívaolaj mellé vaj is jutott és kevés víz a zöldségek alá, hogy párolódhassanak. Ha hús-, vagy zöldségleves akad erre a célra, az még jobb. Aki a húsról ebben az esetben sem szeretne lemondani, az készítse az ételt egészben hagyott, vagy felkarikázott füstölt kolbásszal. A hurka éppoly’ jó ehhez az ételhez, mint a kolbász.

A zöldségeket először lefedve pároltam, dinszteltem, majd előmelegített, 220°C hőmérsékletű sütőben tovább főztem, sütöttem. Az így elkészített zöldségeket tejföllel, sajttal ettem. A maradék káposzta aztán másnap némi zöldborsós rizottó (Risi e bisi) társaságában lett S.Gábor vega eledele.

Csíki Sándor♣