A RIZIKE EGY REMEK ERDEI gomba, több ehető fajjal és Zoltán éppen ilyet hozott. Friss szedés, és megnyugtatott, hogy ezt a gombát nem igazán lehet más, mérgező gombákkal összekeverni, amit készséggel elhittem, s a továbbiakban, bár az egyetemi tantárgyaim között akadt növényrendszertan is, így meglehetősen sok gombát kellet megtanulnom és felismernem, nem álltam neki kutakodni sem az emlékeimben, sem az interneten, hogy így van-e. (A szőrgombával ugyan valamennyire összetéveszthetők, ám az a csípős íze miatt egyébként sem ízletes.)

Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)

Az ízletes rizike a legízletesebb rizike fajta, amit szinte felesleges is említeni, mert a neve is erre utal, bár (például Erdélyben) nevezik Fenyőalja gombának is. (Az olasz Liguriában ugyancsak a fenyő alapján nevezték el, s lett ‘Funzu di pin’.)

A Lactarius (tejelő) név onnan származik, hogy a gomba narancssárga színű tejnedvet ereszt, amint az a gombát bemutató videón is látható. A sérülés aztán (kékes)zöld színűre vált, ahogy az majd a későbbi fotókon is kivehető.

Az Ízletes rizike (Lactarius deliciosus) mellett némi Lucfenyvesi rizike (Lactarius deterrimus) is előfordult az ajándékba kapott csomagban.

Rizike rizottó (Risotto ai Funghi „Rizike”) -recept

Ha már rizottó, akkor adtam neki olasz nevet is, ám igazából ez egy a pillanat szülte recept, amit azonban bátran ajánlok mindenkinek, akár más gombákkal is. A rizottó készítésének klasszikus útját pontosan ismerem és gyakorlom. Az itt, képekben is elmesélt recept inkább annak az eredménye. hogy a főzés kezdetekor még ingadoztam és nem tudtam eldönteni, hogy gombás rizottót fogok-e készíteni, vagy nem, majd úgy döntöttem, hogy nem, ám menet közben mégis meggondoltam magam.

Az ételhez mindenekelőtt kell a gomba, a rizike, amit alaposan megtisztítunk a földtől, lombtól, fenyőtűktől. A gombák száraz és nedves tisztításáról ugyan lehet hosszasan elmélkedni, azonban itt a folyóvizes mosásnál célravezetőbbet nem találtam.

Két közepes fej vöröshagymát megtisztítottam felkarikáztam és a szétszedett karikákat serpenyőben libazsíron dinszteltem 5 percig, majd hozzáadtam az előzőleg felvágott rizikét és pároltam. Mielőtt zsírjára sült volna sóztam, őrölt feketeborssal fűszereztem, s egy szál friss rozmaringot is adtam hozzá.

A zsírjára sült gombához  egy csésze rizottó rizst (riso arborio) kevertem, s hozzáadtam 4-5 dkg vajat is, majd állandó keveréssel megpirítottam a rizst, ahogy azt egy rizottó (és sok más) esetében illik.

A fehérbor ezúttal elmaradt, azonban remek tyúkhúslevesem volt, amivel folyamatosan adagolva elkészíthettem a rizottót. (Egy kis friss zöldpaprikával még tovább ízesítettem az ételt, cseppnyi csípősséget adva neki.) A végeredmény nagyon kellemes lett, ami meggyőzött a rizike jóságáról.

  • Figyelmeztetés: A rizike igen kiváló gomba, azonban a vizeletet narancssárgára, vörösre festheti. Ez veszélytelen, azonban ha nem vagyunk rá felkészülve, könnyen megijedhetünk, akárcsak a cékla fogyasztásakor.

Csíki Sándor♣