20100915 66KAKASPÖRKÖLT VOLT ISMÉT, mert Gábor négy kilós tisztított kakasának elkészítéséhez és elfogyasztásához mostanra tudtunk időpontot egyeztetni, így most érett meg idő az elkészítésre. Így hozta a sors. A kakas sorsa és a mi sorsunk, hatunké, akik az első nap nekiveselkedtünk, s másnap még négyünkké, akiknek még jutott a délceg madárból. Első nap frissen készített galuskával, másnap szépiás tésztával ettük.

A tyúk története

A kakaspörkölthöz a tyúk úgy keveredett, hogy a kakas előtt két nappal tyúkhúslevest készítettem két darab cseh gyártmányú kistestű tyúk felhasználásával. A cseh tyúkokat csekély összegért az egyik hipermarketben vásároltam, s hazavitelük után, még aznap este el is készítettem őket. Feledékenységből leveszöldséget nem vásároltam, s itthon sem volt, így a tyúkok fűszeres, hagymás, fokhagymás, paprikás lében főttek meg, amit eddig még soha nem követtem el. (A zöldség hiányát magamban azzal indokoltam, hogy így majd biztosabban meg tudom ítélni a cseh madárkák minőségét.)

20100911 41

A kakas története

A kakas egy ideje már Gábor hűtőszekrényében pihent, várva a nagy találkozást. Társa, egy másik madár már korábban bográcsban végezte. Gábor készítette el, s Tomoko segített neki. Hallomásból tudom, hogy jól sikerült (a főzés előtt konzíliumot tartottunk, s sorra vettük az állat elkészítésének különböző módozatait). A rám váró madár, miután dermedt fagyosságából felengedett, így nézett ki:

20100915 63

A kakaspörkölt főzés Tomoko (japán gasztroblogger), András és Gábor (kakastulajdonos) jelenlétében zajlott. (Szilvia és Edina később érkeztek.)

Másolat 20100915 69

A kakaspörkölt úgy készült, ahogy egy kakaspörköltnek készülnie kell, s egészen kiváló lett, bár a kakas maga már garancia volt a sikerre. A tyúk és a kakas utolsó boldog találkozása pedig úgy jött össze, hogy a fentebb említett tyúkhúslevessel öntözgettem a kakaspörköltet, hogy az még véletlenül se éghessen le. Az imigyen tyúkhúslevessel is bolondított pörkölthöz frissen készített galuska (nokedli, Nockerl) készült kevés füstölt szalonnás zsírban, tejfölben megforgatva.

20100915 74

Hatan igazán jót ettünk, s szerencsénkre az időjárás is kedvező volt nem úgy, mint az első Nemzeti Gulyás Napon, augusztus 28-án, amikor világbajnokok lettünk.

20100915 72

A tintahal története

A tintahal valójában egy tintahal fekete festékével festett tészta volt, amit eredetileg túrós tésztához gondoltam volna felhasználni a fekete és fehér kontrasztja miatt, de végül az előző este másnapján a kakaspörkölt maradékához társult, s igazán jó volt együtt a két étel.

Másolat 20100916 81

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.