SOKSZÍNŰSÉGÉVEL és integráló erejével a Nemzeti Gulyás Nap ezrek rokonszenvét vívta ki, s ezrek ízlésével találkozott. A bal oldali fotón a 21 Magyar Vendéglő (Budai Vár) bejárata melletti üvegen a Michelin Guide 2010 piros színű emblémája, s felette a Nemzeti Gulyás Nap logója. Szimbolikus találkozás ez, amely a nap szellemét, s erejét is jelzi. Ezért lett ez a kép az írás „címlap” képe. Az üvegen a szemben lévő Café Pierrot tükröződik. A Pierrot, s francia séfje is csatlakozott a Nemzeti Gulyás Naphoz.
A Bonfini Kert Étterem (Budai Vár) is készített plakátot, s a honlapján is megjelenítette a nemzeti Gulyás Napot. Riskov Vlad séf gondosan készült az eseményre.
A Budai Várban a Vár a Speiz is kitett magáért, ahogy a Café Vian (Budapest, Liszt Ferenc tér) is, ahol az étel mellé bort adtak a vendégeknek.
Hortobágy
Gencsi Zoltán így számolt be a Hortobágyon történtekről:
Szemerkélő esőben is több ezren voltak kíváncsiak a XIX. Hajdú-Bihar Megyei Vadásznapra, augusztus 28-án szombaton, Hortobágyon. Ez a nap egybeesett a Nemzeti Gulyás Nappal. Itt Hortobágyon a Nemzeti Gulyás Nap tiszteletére Nagy Imre gulyás felhajtotta a Tornyi dombi magyar szürke gulyát a Kilenclyukú híd lábához. Szarvas Zoltán gulyás pedig magyar szürke húsából főzött gulyáslevest bográcsban. A jó ízű, forró gulyást a kissé fázós nép hamar elpusztította. Paprikás ételek sokfelé főttek, rotyogtak a vadászok sátraiban ezzel tisztelegve vadnak, jószágnak és messze földön híres hagyományainknak.
Gyöngyös
Baranczó Bertalan így számolt be a napról:
A Jeles Napon utaztunk haza barátainkkal mánfai (és közeli-távoli környéke) barangolásunkról. Útközben estebédeztünk Jászberényben a Jóbarát fogadó és kisvendéglőben, naná, hogy birkapörköltet!… Kis kompániánk a NGN-i főzést az elutazásunkat megelőzően „letudta” kemencében készült zúzás libaláb pörkölt formájában!… (A felfűtött kemencében először a télire való padlizsánkrém alapanyagát sütöttük meg – négy „vetet” volt, összesen tíz kiló -, és a „maradék hő” segedelmével készült el a cserépedényben előkészített, összerakott pörkölt. Konfektumnak való is került az asztalra…)
Bábolna
Dr. Bérci István üzenete:
Mellékelten küldök néhány fotót a I. Nemzeti Gulyásnap alkalmából készített lábszárpörköltemről. ( Vörösboros marhalábszár pörkölt, burgonyafánkkal, a bor: Chateau Teleki Villány, Cabernet Sauvignon 2006.)
Debrecen
Debrecen (Kiss Gyula, hejszakácsok) kitett magáért a fotók, sajtómegjelenések küldésében is. Szerencsére sokan vagytok még így, bár akadnak helyszínek, ahonnan lassabban érkeznek a képek.
Páty
Bereczki Gábor írta Pátyról:
A pátyiak is igyekeztek: a páratlan szépségű Pincehegyen a borosgazdák bográcsoztak a nyitott pincék előtt, gulyás, harcsapaprikás, szarvaspörkölt is készült. A falu pékmestere hatalmas, hagyományos kenyereket sütött erre az alkalomra. A falu vendéglője (Landora Pizzéria és Étterem) a teraszon, bográcsban főzte a bajai halászlét és a szürkemarha gulyást, olyan sikerrel, hogy vasárnap meg kellett ismételni. A Nyugdíjas Klub kirándulás közben, Örvényesen főzött gulyáslevest, az Idősek Otthonában pörkölt volt ebédre, nokedlivel. Több baráti társaság bográcsozott otthon is. Küldöm a fotókat, és a Duna TV is forgatott nálunk. Mégegyszer köszönet a nagyszerű kezdeményezésért!
Békéscsaba
„… pár képet „összekapartam”, mert egyáltalán nem volt időm nap közben fényképezgetni… szerencsére. Nagyon sok vendégünk volt.”
Sopron
„A hétvégén augusztus 28-án Sopronban is csatlakoztak az I. Nemzeti Gulyás Naphoz, melynek megálmodója és ötletgazdája Csíki Sándor (…) a borok és ételek kiváló szakértője. A gulyásnap célja a magyar gasztronómia értékei előtt fejet hajtva, országos szinten jókedvvel sütni, főzni, legyen a helyszín étterem, szálloda, az otthonunk konyhája, esetleg baráti kondérparti valamely táborhely nyugodt zugában. (…) A soproni gasztronómiai régió méltón nyújtott segítő kezet az elgondoláshoz, s ennek eredménye 17 vendéglátó egység lelkes csatlakozása a programhoz. A finomságokat, menükártyán, büférendszerben, szűkített étlapon lehetett megkóstolni. „
Erdély
Erdély legrangosabb és legnagyobb példányszámban megjelenő magyar napilapjában a Krónika című lapban jelent meg híradás:
Első ízben ünnepelték augusztus 28-án a világ különböző tájain élő magyarok a Nemzeti Gulyás Napot. A magyarországi Csíki Sándor gasztronómus és foodstylist által életre hívott eseményre több ezren neveztek be. A főszervező internetes naplójában olvasható beszámoló szerint „világbajnokok lettünk”, ugyanis aligha akad olyan gasztronómiai rendezvény, amely mind földrajzi kiterjedésében, mind az egységnyi idő alatt csatlakozott résztvevők számát illetően túltenne ezen.
A résztvevők feladata roppant egyszerű volt: ezen a napon mindenkinek gulyást, lecsót vagy halászlét kellett főznie és erről beszámolót kellett küldenie a főszervezőnek. Az első gulyásnapon ennek szellemében főztek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban és Indonéziában, de visszajelzések érkeztek Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Újvidékről, Baranyából s a Lajtán túlról is. Erdélyből Székelyudvarhelyről, Kibédről és Gyergyószentmiklósról csatlakoztak a magyar ételeket ünneplőkhöz.
(Külön köszönöm mindenkinek, aki írt az eseményről, idézte, s rólam is szólt.)
Csíki Sándor♣
A képek folyamatosan érkeznek. A Nemzeti Gulyás Napról itt találtok még hozzászólásokat és képeket is:
- VILÁGBAJNOKOK LETTÜNK – NGN 2010
- NEMZETI GULYÁS NAP – AUGUSZTUS 28.
- NEMZETI GULYÁS NAP – most szombaton
- NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
- NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
- NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
- NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)
„Ez jó mulatság, férfimunka volt!” (No jó, imitt-amott a hölgyek is besegítettek! 🙂
Minden elismerésem a szervezőknek. Ez tényleg „férfi munka” volt, a hölgyek segítségével. 🙂
Jó, hogy a Bib Gourmand címet elnyert 21 étterem is résztvett. Ez tényleg példamutató. Jövőre több budapesti étterem kellene, nem csak a Várban és a téren, de szerintem észbekapnak majd. Jók a hortobágyi képek, meg a többi is.
Idén sajnos nem tudtunk résztvenni a gulyásnapon, de jövőre a barátokkal együtt főzünk. Gratulálok a kezdeményezéshez!
Ez egy szuper cikk. Köszönöm!