ÚGY LÁTOM, HOGY A Nemzeti Gulyás Nap szervezésében az egységnyi idő alatt csatlakozott résztvevők számát, s a földrajzi kiterjedés mértékét tekintve is világbajnokok lettünk, hála az internetnek, s persze nektek, magunknak. Aligha hiszem, hogy eddig bárkinek sikerült volna olyan méretű gasztronómiai eseményt létrehozni, amely földrajzi kiterjedtségét tekintve a Nemzeti Gulyás Nappal összemérhető lenne. Aligha hiszem, hogy eddig bárkinek sikerült volna olyan gasztronómiai eseményt létrehozni, amely ennyi helyszínen, ennyi embert mozgatott volna meg ilyen rövid szervezési időn után. Most azonban nekünk mindkettő sikerült. Gratulálok mindenkinek, s köszönöm, hogy iylen sok helyről ilyen sokan csatlakoztatok.
A sokfelé kedvezőtlen időjárás ellenére is jó kezdet, ami után már ne higgyétek el senkinek, ha azt mondja, hogy képtelenek vagyunk összefogni, s együtt valami jót tenni! (Csíki Sándor♣ – a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetője.)
Az eseményről röviden
Az időjárás lehetett volna legyesebb is a debreceniekhez, ahogy a győriekhez is, s valamennyiünkhöz országhatárokon belül, s egy kicsit azon kívül is. Az időjárás nem volt jó, azonban még így is – csupán a szervezők lelkesedése, elszántsága miatt – a rendezvény jól sikerült. Vajon mi lett volna itt, ha szép az idő? Jövőre kipróbáljuk.
Németh László (középen) és kollégái (Szabó Zoltán és Rövid Rudolf) a Hotel Aqua-Solból. Korábban egy figyelemre méltó tízfogásos molekuláris gasztronómiai gourmet vacsorán vettem részt, ahol ők főztek, s amelyről beszámoltam. Most, a Nemzeti Gulyás Napon más műfajban bizonyítottak – ugyancsak profi módon.
Egy erdélyi példa: GYERGYÓSZENTMIKLÓS, ahol a III. Gyergyói Lovas Napokat kapcsolták össze a Nemzeti Gulyás Nappal (2010). Jánossy Aliz beszámolójának első mondatai:
Benedek Árpád, a „gyergyói ízek őrzője” és társa, Puskás József szakács a III. Gyergyói Lovas Napok kétnapos rendezvénysorozat első napján 400 személyre, két százliteres bográcsban főztek krumplis babgulyást. Az előkészületeket az este kezdték el és már az éjszaka oda tették főni, hogy ma délre elkészülhessen.
Egy másik hazai példa: KASKANTYÚ. Gabojsza így kezdi kaskantyúi beszámolóját:
Az első Nemzeti Gulyás Napon, ami egybeesett a falunappal, húsz bográcsban készült a gulyás és pörkölt tegnap Kaskantyún. Az időjárás nem kényeztetett el minket, kisebb – nagyobb megszakításokkal egész nap esett az eső, de az utóbbi három évben ehhez már hozzászokhattunk a falunapi vacsoránál.
Egy újabb példa Erdélyből: KIBÉD. Érdemes észrevenni, hogy a társaság asztalánál ott van a Nemzeti Gulyás Nap (általam tervezett) logója. Borbély Irén, aki a képet elküldte, így kommentálta azt:
A kibédi ÖTYE is első Nemzeti Gulyás Napot tartott, igaz egyik tagunk a férjét küldte azzal az üzenettel, hogy:: „amelyik kakas jól telel, tíz tyúknak is megfelel.”
Sok fotó érkezett már eddig is. Többségük az ételeket mutatja, amelyek igazán szépek, s figyelemre méltóan változatosak. Ezen érdemes lesz még elgondolkodnunk. Az erdélyi ‘gulyások’ például izgalmasan vonzóak és mások, mint az Alföldön megszokottak, aminek persze érthető történelmi okai vannak. (A képen Jánossy Aliz étele látható. Fotó: Jánossy Aliz)
A résztvevők nagy száma a földrajzi kiterjedés mérete még több érdekes ételt állíthat figyelmünk középpontjába, s egyidejűleg ösztönző hatással lehet a magyar konyhára is.
Sokakkal beszéltem telefonon és skype-on ezért várom az ígért fotókat, amelyekkel bővülni fog a beszámol, már csak azért is, mert főztek:
- Sopronban, Bükfürdőn, Debrecenben, Budapesten, Győrben, Győrújbaráton, Hódmezővásárhelyen, Baján, Bölcskén, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Szekszárdon, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Kibéden, Székelyudvarhelyen, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban, Vácon, Bábolnán, Erdőbényén, Sárospatakon, Tállyán, Balatonszemesen, s még sorolhatnám.
- Főztek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban, Indonéziában, Kenyában, Szingapurban, de bizonyára lesznek más országokból is beszámolók, főként Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Újvidékről, Baranyából, s a Lajtán túlról.
- Gratulálok minden résztvevőnek és a fotókról se feledkezzetek meg!
- 2011-ben folytatjuk.
Csíki Sándor♣
- Az eseményhez kapcsolódó hozzászólásokat, felajánlásokat az alábbi írásokban követhetitek nyomon. Ezen kívül számos blogon vannak beszámolók, fotók, amelyekről (ha időm lesz) szándékom szerint beszámolok.
NEMZETI GULYÁS NAP – AUGUSZTUS 28.
NEMZETI GULYÁS NAP – most szombaton
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)
.
Kedves Sándor!
Épp most írom a receptes beszámolót a jól sikerült gulyásozásról, szerintem fél órán belül kész leszek vele.
Már most itt a linkje: https://jokaja.hu/husgombocos-gombas-sorgulyas/
Üdv
jókaja
Köszönöm szépen! 🙂 Épp az imént olvastam el a beszámolót, aminek Jánossy Alíz már elküldte a linkjét.:)
Kedves Sándor, nem tudom, mitévő legyek. Ígértem fotókat, de sajnos, nem gondoltam arra, hogy fotózzam le a családomat, miközben ettünk, így csak az ételről vannak fényképeim. Pedig az „emberes” képek, ha jól értettem, inkább kellenének!
Mindenképpen: óriási gratula a kezdeményezéshez és ehhez a hatalmas sikerhez. Remélem, még sok-sok éven át lesz nemzeti gulyásnap!
Üdvözlettel:
Sütő Edith, az Erdélyi konyha munkatársa
Kedves Sandor, meg egy orszag a listahoz:
Indoneziaban is keszult tegnap gulyas!
Udvozlettel,
A.
Kibéden tegnap két helyszínen főtt a gulyás ,ma folytatódik halászlével,pörkölttel,gulyással.Fotók útban.
Kedves Sándor, nekünk is jól sikerült tegnap Balatonalmádiban az elsö Nemzeti Gulyás Nap. Itt láthatod:
https://alchri62.blogspot.com/2010/08/i-nemzeti-gulyas-nap.html
Köszönet az ötletért!
Gratulálok neked az ötlethez, és gratulálok magunknak is, akik résztvettünk!
Gondoltam, hogy sikeres lesz, ez egy nagyon jó ötlet, amelyben mindenki könnyen részt tud venni. Az asztal vagy a bogrács körül legkönnyebb összegyűjteni az embereket, és úgy látszik, ez a virtuális bogrács jól működik.
https://www.facebook.com/ a link ahová én feltöltöttem a fényképeket, a recepteket is feltöltöm majd nemsoká. Édesanyám boltban pénztáros és ma is nyitva voltak 10ig és sokan mentek oda hozzá hogy mi is főztünk ám gulyást, csak otthon az idő miatt, szóval Bölcskét kicsit megmozgatta az esemény, jövőre központi rendezvényt is szervezünk köré programokkal és főzőversennyel.
Hajrá Bölcske!
István, nagyszerű voltál!
Őszintén örülök a sikernek. Van még olyan étel, amire hasonló programot szervezhetnénk…Persze nem ártana a sok jó receptből válogatni és azt közreadni…Egyébként mindent megért a főzés öröme és a barátok szurkolás. Köszönet a szép napért is.
Szingapur hamarosan küldi a képet. Ahogy kell. 🙂