SZOMBATON, augusztus 28-án lesz az első Nemzeti Gulyás Nap. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe, s határainkon is túlnyúlik. Így aztán nem is versenytársa a nyárvégén zajló más rendezvényeknek, mint a Megyei Vadásznap a Hortobágyon, a Győri Bornapok, vagy a Pozsonyi Piknik (ahol Bächer Iván körömpörköltet főz majd), hogy csak hármat említsek a széles választékból. A Nemzeti Gulyás Nap a filozófiájából is fakadóan valamennyi rendezvénynek társa és barátja, ezzel pedig összekötő kapcsa.
A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) filozófiája
A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)
A Nemzeti Gulyás Nap időpontja
- A Nemzeti Gulyás Nap minden évben a nyár végén, augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre. Az első Nemzeti Gulyás Nap időpontja: 2010. augusztus 28. – egész nap.
A Nemzeti Gulyás Nap résztvevői
- A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap. Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban.
Akikről tudom, hogy ott lesznek...
- Főznek Sopronban, Bükfürdőn, Debrecenben, Budapesten, Győrben, Győrújbaráton, Hódmezővásárhelyen, Baján, Bölcskén, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Szekszárdon, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Kibéden, Székelyudvarhelyen, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban Erdőbényén, Sárospatakon, Tállyán, Balatonszemesen, s még sorolhatnám.
- Főznek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban, de bizonyára lesznek más országokból is beszámolók, főként Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyból, Újvidékről, Baranyából, s a Lajtán túlról.
Álljon itt egy lista azoknak a nevével, akik a Nemzeti Gyulyás Nap mellett vannak:
- Alexa Christi,
- Ambrus Lajos,
- Bakos Zoltán,
- Baranczó Attila,
- Baranczó Bertalan,
- Baranya István,
- Bauer Éva,
- Bányai Gábor,
- Dr.Bebesi Erika,
- Dr.Bebesi Zsuzsanna,
- Bereczki Gábor,
- Benyák Zoltán,
- Benyó Sándor,
- Berecz Edgár,
- Bobor Szabolcs,
- Bogsán Gyula,
- Borbély Irén,
- Boros László,
- Bónus István,
- Buday Péter,
- Csapody Balázs,
- Cserei Anna-Paula,
- Csidei Tamás,
- Dorcsin Zoltán,
- Edvi László,
- Erdei Tünde,
- Gencsi Zoltán,
- Geönczeöl Attila,
- Gyöngyösi János,
- halmos Mónika,
- Hegedűs Rita,
- Herz György,
- Ivanich András,
- Jarabek Bence,
- Jánossy Aliz,
- Károvits Tamás,
- Kiss Gyula,
- Kovács László,
- Kövér Sándor,
- Kuti Nándor,
- Litauszki Zsolt,
- Magos Judit,
- Medve Zoltán,
- Metzger László,
- Mészáros Tibor,
- Mógor Csaba,
- Müller Tibor,
- Nagy István,
- Nagy Sándor,
- Németh László,
- Németh Tihamér,
- Oláh Gábor,
- Orbán András,
- Papp Lajos,
- Pető István,
- Punk Ferenc,
- Radván Ágnes,
- Rövid Rudolf,
- Rudics Károly,
- Simon István,
- Szabó Zoltán,
- Szarvas Szilvia,
- Szemes Gábor,
- Szöllősi Tamás,
- Tóth Adrienn,
- Tóth Béla,
- Tóth lajos,
- Vajda Péter,
- Vanczer Zsuzsanna,
- Várnai György,
- Városi Péter,
- Vida Sándor,
- Vízi Csenge,
- Wunderlich Alajos,
- Zakar Eszter,
- Zsidai Zoltán Roy,
- Csupa jó ember, s még sokan mások (például a facebook-on, iwiw-en), a fentiek barátai,, akár 50-60 fős cspatok, akik résztvesznek, s akiknek a neve itt nem szerepel. A bloggerek közül akad, mint például például „gabojsza„, aki 80 főre süt ezen a napon. (Azoknak a bloggereknek is köszönöm, akik a logót az oldalukra feltették/teszik. Kérem jelentkezzenek, hogy átlinkelhessem öket.) A lista egyébként folyamatosan bővül. (Akit most itt nem írtam ki, bár jogosnak érezné, reklamáljon bátran, s pótolom.)
Az éttermek
- Várakozáson felül sok étterem jelentkezett, s jelentkezik folyamatosan (még összesíteni kell az éttermeket).
Jelentkezés / logó
- A Nemzeti Gulyás Napra határon innen és túl, de még az Óperenciás tengeren túlról is nálam lehet regisztrálni, s a plakátok, szórólapok készítéséhez logót is itt kérhettek: CSÍKI Sándor
.
Az alábbi linkekhez tartozóan nagyon sok hozzászólást olvashatsz az ország minden részéből:
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)
Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!
Csíki Sándor♣
Debreceni Iz-Lelő Jegy a Hej, szakácsok (Kiss Gyula) szervezésében. Egy példa a találékonyságra, amiből akad bőven, így mások plakátjai, szórólapjai is hamarosan felkerülnek az oldalra. (Sopron (Mészáros Tibor) aktivitása külön figyelmet érdemel.)
Újabb levél 🙂
„Kedves Sándor!
Nagyon jó a kezdeményezés. A saját időhiányom és a figyelmetlenségem az oka, hogy csak a leveledből szereztem róla tudomást. Természetesen csatlakozom, de 2 nap alatt már csak egy baráti gulyásebédet tudok szombatra szervezni, és egy másnapi posztot. Jövőre viszont egy nagyobbszabású nagykanizsai főzést is rendezünk, ebben biztos lehetsz.
Kérek logót!
Üdvözlettel
Wise Lady”
Ismét egy levél:
„Kedves Sándor!
Örömmel tudatom, hogy a Gasztrotipp gasztroportál is csatlakozott az I. Nemzeti Gulyás Naphoz. Ma jelentettünk meg róla egy cikket:
https://www.gasztrotipp.hu/2010/08/a-magyar-gasztronomia-unnepe-i-nemzeti-gulyas-nap/
Privát blogomon, az Étel, ital, kicsi Vú-n is tervezek róla holnap egy bejegyzést, szombaton pedig családi körben fogom „megünnepelni”.
Sok sikert kívánok a kezdeményezéshez, remélem hagyománnyá válik!
Üdvözlettel:
Viktória
http://www.gasztrotipp.hu„
Kedves Viktória!
Köszönöm, s ajánlom a kicsi Vú blogot (akárcsak Wise Ladyt, Gabojszát, s másokat), akik tényleg önzetlenül segítenek.
Csíki Sándor
A győri Révész Étterem csapata így készül szombatra:
„Kóstolják meg a teraszon bográcsban készülő Csíki féle marhapofát kukoricagánicával vagy grillünk ajánlatát a Fokhagymás oldalast paprikás krumplival. Várjuk Önöket 12 órától a készlet erejéig „bográcsos” árakkal és kellemes hangulattal!”
Kóstoljátok meg a „Csíki-féle marhapofát, amely attól az, hogy Csidei Tamás – egy korábbi ígéretét betartva – az én receptem szerint főz, bár bizonyára a saját tehetsége is megnyilvánul. 🙂
E-mail:
„Szia Sanyi!
Gondolom, nagy szervező lázban égsz, így nem akartalak zaklatni a telefon hívásommal.
Sok sikert kívánok neked a szervezésben! Ahogy hallottad, mi a magunk részéről a komáéknál bonyolított helyi rendezvényen támogatjuk jelenlétünkkel ezt a nagyszerű kezdeményezést!!! 🙂
Cs.
Kedves Sándor!
Tudom, hogy ma nem érsz rá, de arra kérlek, hogy vegyél be a támogatók listájába, akár utólag is. Én is futok, mert el kell kezdenem a pörköltet főzni!
https://www.wiselady.hu/2010/08/i-nemzeti-gulyasnap.html
https://www.hungariancook.hu/2010/08/1th-national-gulash-day-in-hungary.html
Örömmel!
Kedves Sándor,
örömmel tájékoztatom, hogy a Gyergyószentmiklóson zajló Gyergyói Lovas Napok főszakácsa – Benedek Árpád, a gyergyói izek őrzője – csatlakozott az akcióhoz, olyannyira, hogy a rendezvény mindkét napján a meghivott vendégeknek gulyást főz. Ráadásul a rendezvényen többször is bemondták a hangosbemondón, hogy csatlakozott az akcióhoz – hát ezt nem hagyhattam ki.
Egyébként mindkét napon 400 személynek főz, a mai menü: Krumplis babgulyás füstölt csülökkel (azért választotta ezt, mert szerinte ez egy különlegesebb recept szerint készül); a holnapi menü pedig: Hagyományos gyergyói gulyás lesz.
Üdv. Aliz
Szia Sanyi
Mi is csatlakozunk ehhez a jó kezdeményezéshez. már rotyog a bográcsban az ebéd.
küldj logót légyszi. további jó fözést és szép napot.
Kedves Sándor!
A ötlet nagyon szimpatikus, csak támogatni lehet! Jó látni, hogy ennyi embert megmozgat egy ilyen típusú kezdeményezés.
Mi is csatlakoztunk. Beszámolónk itt olvasható:
https://fozomasina.freeblog.hu/archives/2010/08/28/Falusi_csirkeragu/
Üdvözlettel!
Főzőmasina