SZOMBATON, augusztus 28-án lesz az első Nemzeti Gulyás Nap. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe, s határainkon is túlnyúlik. Így aztán nem is versenytársa a nyárvégén zajló más rendezvényeknek, mint a Megyei Vadásznap a Hortobágyon, a Győri Bornapok, vagy a Pozsonyi Piknik (ahol Bächer Iván körömpörköltet főz majd), hogy csak hármat említsek a széles választékból. A Nemzeti Gulyás Nap a filozófiájából is fakadóan valamennyi rendezvénynek társa és barátja, ezzel pedig összekötő kapcsa.
A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) filozófiája
A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)
A Nemzeti Gulyás Nap időpontja
- A Nemzeti Gulyás Nap minden évben a nyár végén, augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre. Az első Nemzeti Gulyás Nap időpontja: 2010. augusztus 28. – egész nap.
A Nemzeti Gulyás Nap résztvevői
- A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap. Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban.
Akikről tudom, hogy ott lesznek...
- Főznek Sopronban, Bükfürdőn, Debrecenben, Budapesten, Győrben, Győrújbaráton, Hódmezővásárhelyen, Baján, Bölcskén, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Szekszárdon, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Kibéden, Székelyudvarhelyen, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban Erdőbényén, Sárospatakon, Tállyán, Balatonszemesen, s még sorolhatnám.
- Főznek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban, de bizonyára lesznek más országokból is beszámolók, főként Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyból, Újvidékről, Baranyából, s a Lajtán túlról.
Álljon itt egy lista azoknak a nevével, akik a Nemzeti Gyulyás Nap mellett vannak:
- Alexa Christi,
- Ambrus Lajos,
- Bakos Zoltán,
- Baranczó Attila,
- Baranczó Bertalan,
- Baranya István,
- Bauer Éva,
- Bányai Gábor,
- Dr.Bebesi Erika,
- Dr.Bebesi Zsuzsanna,
- Bereczki Gábor,
- Benyák Zoltán,
- Benyó Sándor,
- Berecz Edgár,
- Bobor Szabolcs,
- Bogsán Gyula,
- Borbély Irén,
- Boros László,
- Bónus István,
- Buday Péter,
- Csapody Balázs,
- Cserei Anna-Paula,
- Csidei Tamás,
- Dorcsin Zoltán,
- Edvi László,
- Erdei Tünde,
- Gencsi Zoltán,
- Geönczeöl Attila,
- Gyöngyösi János,
- halmos Mónika,
- Hegedűs Rita,
- Herz György,
- Ivanich András,
- Jarabek Bence,
- Jánossy Aliz,
- Károvits Tamás,
- Kiss Gyula,
- Kovács László,
- Kövér Sándor,
- Kuti Nándor,
- Litauszki Zsolt,
- Magos Judit,
- Medve Zoltán,
- Metzger László,
- Mészáros Tibor,
- Mógor Csaba,
- Müller Tibor,
- Nagy István,
- Nagy Sándor,
- Németh László,
- Németh Tihamér,
- Oláh Gábor,
- Orbán András,
- Papp Lajos,
- Pető István,
- Punk Ferenc,
- Radván Ágnes,
- Rövid Rudolf,
- Rudics Károly,
- Simon István,
- Szabó Zoltán,
- Szarvas Szilvia,
- Szemes Gábor,
- Szöllősi Tamás,
- Tóth Adrienn,
- Tóth Béla,
- Tóth lajos,
- Vajda Péter,
- Vanczer Zsuzsanna,
- Várnai György,
- Városi Péter,
- Vida Sándor,
- Vízi Csenge,
- Wunderlich Alajos,
- Zakar Eszter,
- Zsidai Zoltán Roy,
- Csupa jó ember, s még sokan mások (például a facebook-on, iwiw-en), a fentiek barátai,, akár 50-60 fős cspatok, akik résztvesznek, s akiknek a neve itt nem szerepel. A bloggerek közül akad, mint például például „gabojsza„, aki 80 főre süt ezen a napon. (Azoknak a bloggereknek is köszönöm, akik a logót az oldalukra feltették/teszik. Kérem jelentkezzenek, hogy átlinkelhessem öket.) A lista egyébként folyamatosan bővül. (Akit most itt nem írtam ki, bár jogosnak érezné, reklamáljon bátran, s pótolom.)
Az éttermek
- Várakozáson felül sok étterem jelentkezett, s jelentkezik folyamatosan (még összesíteni kell az éttermeket).
Jelentkezés / logó
- A Nemzeti Gulyás Napra határon innen és túl, de még az Óperenciás tengeren túlról is nálam lehet regisztrálni, s a plakátok, szórólapok készítéséhez logót is itt kérhettek: CSÍKI Sándor
.
Az alábbi linkekhez tartozóan nagyon sok hozzászólást olvashatsz az ország minden részéből:
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)
Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!
Csíki Sándor♣
Debreceni Iz-Lelő Jegy a Hej, szakácsok (Kiss Gyula) szervezésében. Egy példa a találékonyságra, amiből akad bőven, így mások plakátjai, szórólapjai is hamarosan felkerülnek az oldalra. (Sopron (Mészáros Tibor) aktivitása külön figyelmet érdemel.)
Németh László, akinek a molekuláris gasztronómiai vacsorájáról magam is beszámoltam, így írt:
„Kedves Sándor!
Örülök a kezdeményezésednek és nyomon követem az eseményeket!
Természetesen mi is részt veszünk a debreceni régióban! A Hunguest Hotel Aqua-Sol színeiben ( Németh László, Szabó Zoltán, Rövid Rudolf )!
Barátsággal:
Németh László
chef”
A Debrecenben összefogott éttermek névsora:
Divinus Hotel*****
Viktória Étterem
Hunguest Hotel Aqua-Sol (Hajdúszoboszló)
Pálma Étterem
Gusta Bistro
Szervezők:
Gálik Judit (betu-tészta.blog.hu)
Alexa Christi (nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu)
Markovicsné Tasnádi Beáta (Baromfiudvar)
Kiss Gyula (hejszakacsok.hu)
Köszönöm a segítséget és sok sikert!
Hajrá Debrecen!
Csíki Sándor
(Bárki, aki Debrecenben, vagy másutt gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlevet (…) főz ezen a napon az részese lehet az első Nemzeti Gulyás Napnak is, ami nem fesztivál, hanem „közös tűz köré gyülekezés”.
A Budai Várban például a következő éttermek kötelezték el magukat a Nap mellett: 21 Magyar Vendéglő, Bonfini Kert Étterem, Vár a Speiz…
A Liszt Ferenc téren még szervezkednek, de a Café Vian és a Fresco már jól áll. Az Opera mellett a Belcanto Étterem is vár benneteket. Emellett még mások is lesznek, amiről tájékoztatlak benneteket.
Halmos Mónika írta:
„Kedves Sándor!
Mi egy baráti társasággal „nyármarasztaló csülökgulyást” főzünk a hét végén, Kistarcsán!
Igaz, ez csak egy kis „baráti” 25 fős kis főzőcske, de mégiscsak a Gulyásnapon!
Halmos Monika
a Szabadtüzi Lovagrend Gödöllői régiójának hadnagya
gasztronómiai szakíró
az ehető virágok szakértője”
Bocsánat, kitettem kérdezés nélkül, baj?
Mi itt É-Svédiában (Sundsvall), a március 21-i igen sikeres Első Magyar Estre főzőtt (beszámoló készül) s igen pompásan sikerült 80 adagos gulyáslevesünkön fölbuzdulva, ezen az 1ső Magyar Nemzeti Gulyásnapon marhagulyást és halat főzünk lakásunkon, a „nyitott konyha” jegyében, hogy aki az illatára idejön, meg is kóstolhassa. Még lesz hozzá sárközi csipetke, frissen sült magyar kenyér, és Takler András, valamint Ambrus Lajos sógór jóvoltából magyar borunk is. Isten éltessen bennünket!
Születésnapos barátom javaslatára marhalábszárból készítünk gulyást 16 főre, Aggtelek környékén. Így mi is csatlakozunk a nemzeti gulyásnaphoz.
Kedves Andi!
Köszönöm’
Szombaton Balatonszemes leszünk, ezért mi (köszönöm a tippet) a Kistücsökbe megyünk a gulyásnapon. Kíváncsi vagyok rá mit főznek:-)
Kedves Zoli!
Biztosan kitesznek magukért. Ha lehet, fotót is küldj, amin a Nemzeti Gulyás Nap logója is rajta van. 🙂