KÉT HÉT MÚLVA, 2010. augusztus 28-án lesz az Első Nemzeti Gulyás Nap. Sokan jelentkeztek már, és sokan ajánlották fel segítségüket, kérdezték meg, hogy miben segíthetnének. Gyakori kérdés, hogy hol lesz a rendezvény? A válasz: mindenütt, ahol ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, halászlevet, lecsót (…) főznek. A kis konyhában, a kerti partin, a pincesoron, a falu főterén, a városokban, erdőn, mezőn, éttermekben bárhol. Ennek a napnak bárki részese lehet határon innen, s túl.
A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) eszméje
A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (2010. június 28.)
Kik vesznek majd részt?
Főznek Sopronban, Debrecenben, Budapesten, Baján, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban, Tihanyban, Erdőbényén, Sárospatakon, Balatonszemesen, s még sorolhatnám. Álljon itt egy kis ízelítő az üzenetekből, s az eddigi jelentkezésekből:
A soproni éttermek így készülnek:„Egységes ételválasztékkal, a logóval, kedvezményes áron árusítva a felkínált ételeket. Erre külön menükártyát készítünk. Ennek kellő propagandát szeretnénk tv-ben , rádióban, újságban, reklámújságban adni.” (Mészáros Tibor)
A debreceni éttermesek a Gusta Bisztróban jönnek össze „ahol Debrecen 5 étterme, óránkénti váltásban – alkalomhoz illő – ízelítőkkel látja el az arra járókat. Nem akarunk nagy felhajtást, lényeg hogy azon a napon a résztvevő éttermek nem konkurenciák egymásnak, hanem a nap szellemének megfelelően társakká válnak.” (Kiss Gyula)
A budapesti éttermesek sem maradtak tétlenek. Pesten a Liszt Ferenc tér (Café Vian és mások, akiknek a neve hamarosan megjelenik), Budán a Vár (21 Magyar Vendéglő, Vár a Speiz, Bonfini Kert Étterem, …) jelenti a Nemzeti Gulyás Nap központját, ám nem csak ezek az éttermek álltak mellém. A csatlakozók mindenfelől érkeznek. A főváros IX. kerületében például a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület szervez főzést.
A győri éttermek közül is többen jelentkeztek, s volt, aki nagyvonalúan eszközöket ajánlott fel: „A szervezőmunkán kívül fel tudok ajánlani harminc darab üstházat, amelyben, max harminc literes bográcsot, vagy üstöt lehet használni, de van bográcsakasztója is. Így bármilyen kisebb bográcsnak tűzrakóhelyül szolgálhat. Ötven darab munkaasztal is rendelkezésre áll, ha kell. Könnyen szállítható, mert a sörasztalokhoz hasonlóan, összecsukható lábuk van.” (Pető István)
A Nemzeti Gulyás Nap várhatóan a Felvidéken is ünnep lesz: „Örülök a kezdeményezésnek, két helyszínen megpróbálok rászervezni (a felvidéki Garamkövesden és Esztergomban), illetve sajtóval.” (Geönczeöl Attila)
Pátyról is jelentkeztek: „Csatlakozunk. Pátyon a falu vendéglője és a borosgazdák, közösen, a Pincehegyen, és Telkiben, a helyi termék piac alkalmával, egy pár bográccsal.”
Nemzeti Gulyás Nap lesz idén néhány táborban is: „Kibéden a a kézműves gyerektábor utolsó napján kirándulni szoktunk, idén gulyásnapot tartunk. 30 gyerekünk és 3 bográcsunk van.” (Borbély Irén)
A pincesorokat is elérte a hír, Bölcskén is lesz főzés: „Kedves Sándor, értettem, idén aug 28, én tuti főzni fogok és kirakok a pincesorokra nálunk (380 pince) néhány plakátot. Érdemes lenne a programot a facebbookon és iwiwen is népszerűsíteni, szívesen csinálok hozzá kis körítést ha egyetértesz vele. (fiatal borivó) (És megcsinálta a facebook oldalt)
Balatonszemesen a Kistücsök Étterem is az első szóra csatlakozott az I. Nemzeti Gulyás Naphoz. A Balaton part északi részén pedig főként Tihany és Füred látszik aktívnak.
Persze, s ezt kár is lenne elfedni, otthon is lehet főzni, sőt: „A lehetséges – illetve minél több – érdeklődő(k) figyelmét felhívom a környezetemben a kezdeményezésre a blogon kívül is, illetve jómagam, hortobágyi bio szürkemarha étellel készülök a jeles napra, melyet különleges módon készítek majd el, a hagyományok és az újszerűség jegyében, egy nagyszerű baráti társaság körében.” (Alexa Christi)
- Elnézést mindazoktól, akiknek a neve itt, s most nem kerül megemlítésre. Sokan vannak, ám de lehetünk többen is! Szándékom szerint a I. Nemzeti Gulyás Napról (2010. augusztus 28. – szombat) készülő fotókkal együtt lesz lehetőleg minél több résztvevő megemlítve. Persze ehhez az is kell, hogy tudjak rólatok, s fotót is készítsetek, majd el is küldjétek.
Akad néhány blog, újság, portál, akik ugyancsak segítenek. Előre is köszönöm! (Róluk lesz még szó.) Továbbra is örömmel fogadom a jelentkezéseket, felajánlásokat!
- (Letölthető, 1 Mb logók ©, nyomtatható plakátok © készülőben. Hamarosan hozzájuthattok.)
Segítsetek abban is, hogy a facebookon (kattints az f-betűre), az iwiwen, valamint más csatornákon is terjedjen a Nemzeti Gulyás Nap híre (Augusztus 28.)
A napokban ezt az üzenetet kaptam: „Nem gondoltam, hogy az ötleted minden (állami) segítség nélkül elindul mint egy hólabda és a végén lavinává növekszik.”
Csíki Sándor♣
Nagy ötlet! Gratula!
Gyertek Debrecenbe, a Gusta cool hely.
Tudok olcsó szállást is az egyetemi kollégiumokban:
https://www.collegehostels.hu/
Nagyon tetszik az ötlet. Vendégházunk honlapjára fel fogom tenni, hogy vendégeink vagy érdeklődőink is kedvet kapjanak, és én is otthon paprikást fogok főzni aznap. Egyébként is gyakran teszem :-).
üdvözlettel,
Körte Porta vendégház, Csapó Judit
Mészáros Tibor (Sopron) írta:
„A Corso étterem az alábbi menükártyával készül:
I. Nemzeti Gulyásnap:
Soproni babgulyás csészében aszaltszílvával
Marhagulyás szokásos módon kívánságra erősen
Őrségi szarvas gulyás tésztával
Marhapörkölt tarhonyával, házi vegyes savanyúsággal
Zselici borókás vaddisznópörkölt túrós csuszatésztával
Csirkepaprikás házi galuskával, combból készítjük
Rostélyos tojásos lecsóval paprikás krémmártással, puliszkával
Csirkefalatok roston friss lecsóval, tejfeles burgonyalángossal
Almás rétes fahéjas cukorral
Vargabéles vaníliamártással, eperöntettel”
Gratulálok! Nagyon szép kezdeményezés!
Össze kellene gyűjteni a recepteket is. Érdekes lenne, hogy hol mit és hogyan főztek.
Egyetértek. Jó volna a recepteket tájegységenként is rendezni és később szerkesztett formában is közreadni. Akár könyv alakban is.
A Hortobágy, a legeltető állattartás egyik utolsó mentsvára, a pásztorok tündérországa így készül a „Nemzeti Gulyás Napra”:
Az ünneplőbe öltözött pásztorok felhajtják a tornyi dombi magyar szürke gulyát a Kilenclyukú hídhoz lábához. A kíváncsi nép nézheti azt napestig. Közben gulyásember készíti a hortobágyi gulyást az Isten szabad ege alatt bográcsban, jóféle magyar szürke marhahúsból.
Ha kész, mellé állunk s jószívvel kínáljuk.
Csíki Sándor urat meg kalapot emelve tiszteltetjük!
Gencsi Zoltán: ha nem otthoni tűz melletti főzést vállaltam volna, akkor ott lennék a Kilenclyukú híd lábánál. 🙂
Tisztelt Csiki Úr!
Érdeklődnék milyen feltélekkel tudnánk kapcsolódni az eseményhez.
Üdvözlettel,
Kuti Nándor
Fresco cafe&lounge
Kedves Nándor!
Küldjön egy e-mailt, telefonszámmal.
Üdvözöljük a Liszt Ferenc teret, a Nemzeti Gulyás Nap egyik központi helyszínét Budapesten! 🙂
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
info@foodandwine.hu