KÉT HÉT MÚLVA, 2010. augusztus 28-án lesz az Első Nemzeti Gulyás Nap. Sokan jelentkeztek már, és sokan ajánlották fel segítségüket, kérdezték meg, hogy miben segíthetnének. Gyakori kérdés, hogy hol lesz a rendezvény? A válasz: mindenütt, ahol ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, halászlevet, lecsót (…) főznek. A kis konyhában, a kerti partin, a pincesoron, a falu főterén, a városokban, erdőn, mezőn, éttermekben bárhol. Ennek a napnak bárki részese lehet határon innen, s túl.
A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) eszméje
A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (2010. június 28.)
Kik vesznek majd részt?
Főznek Sopronban, Debrecenben, Budapesten, Baján, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban, Tihanyban, Erdőbényén, Sárospatakon, Balatonszemesen, s még sorolhatnám. Álljon itt egy kis ízelítő az üzenetekből, s az eddigi jelentkezésekből:
A soproni éttermek így készülnek:„Egységes ételválasztékkal, a logóval, kedvezményes áron árusítva a felkínált ételeket. Erre külön menükártyát készítünk. Ennek kellő propagandát szeretnénk tv-ben , rádióban, újságban, reklámújságban adni.” (Mészáros Tibor)
A debreceni éttermesek a Gusta Bisztróban jönnek össze „ahol Debrecen 5 étterme, óránkénti váltásban – alkalomhoz illő – ízelítőkkel látja el az arra járókat. Nem akarunk nagy felhajtást, lényeg hogy azon a napon a résztvevő éttermek nem konkurenciák egymásnak, hanem a nap szellemének megfelelően társakká válnak.” (Kiss Gyula)
A budapesti éttermesek sem maradtak tétlenek. Pesten a Liszt Ferenc tér (Café Vian és mások, akiknek a neve hamarosan megjelenik), Budán a Vár (21 Magyar Vendéglő, Vár a Speiz, Bonfini Kert Étterem, …) jelenti a Nemzeti Gulyás Nap központját, ám nem csak ezek az éttermek álltak mellém. A csatlakozók mindenfelől érkeznek. A főváros IX. kerületében például a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület szervez főzést.
A győri éttermek közül is többen jelentkeztek, s volt, aki nagyvonalúan eszközöket ajánlott fel: „A szervezőmunkán kívül fel tudok ajánlani harminc darab üstházat, amelyben, max harminc literes bográcsot, vagy üstöt lehet használni, de van bográcsakasztója is. Így bármilyen kisebb bográcsnak tűzrakóhelyül szolgálhat. Ötven darab munkaasztal is rendelkezésre áll, ha kell. Könnyen szállítható, mert a sörasztalokhoz hasonlóan, összecsukható lábuk van.” (Pető István)
A Nemzeti Gulyás Nap várhatóan a Felvidéken is ünnep lesz: „Örülök a kezdeményezésnek, két helyszínen megpróbálok rászervezni (a felvidéki Garamkövesden és Esztergomban), illetve sajtóval.” (Geönczeöl Attila)
Pátyról is jelentkeztek: „Csatlakozunk. Pátyon a falu vendéglője és a borosgazdák, közösen, a Pincehegyen, és Telkiben, a helyi termék piac alkalmával, egy pár bográccsal.”
Nemzeti Gulyás Nap lesz idén néhány táborban is: „Kibéden a a kézműves gyerektábor utolsó napján kirándulni szoktunk, idén gulyásnapot tartunk. 30 gyerekünk és 3 bográcsunk van.” (Borbély Irén)
A pincesorokat is elérte a hír, Bölcskén is lesz főzés: „Kedves Sándor, értettem, idén aug 28, én tuti főzni fogok és kirakok a pincesorokra nálunk (380 pince) néhány plakátot. Érdemes lenne a programot a facebbookon és iwiwen is népszerűsíteni, szívesen csinálok hozzá kis körítést ha egyetértesz vele. (fiatal borivó) (És megcsinálta a facebook oldalt)
Balatonszemesen a Kistücsök Étterem is az első szóra csatlakozott az I. Nemzeti Gulyás Naphoz. A Balaton part északi részén pedig főként Tihany és Füred látszik aktívnak.
Persze, s ezt kár is lenne elfedni, otthon is lehet főzni, sőt: „A lehetséges – illetve minél több – érdeklődő(k) figyelmét felhívom a környezetemben a kezdeményezésre a blogon kívül is, illetve jómagam, hortobágyi bio szürkemarha étellel készülök a jeles napra, melyet különleges módon készítek majd el, a hagyományok és az újszerűség jegyében, egy nagyszerű baráti társaság körében.” (Alexa Christi)
- Elnézést mindazoktól, akiknek a neve itt, s most nem kerül megemlítésre. Sokan vannak, ám de lehetünk többen is! Szándékom szerint a I. Nemzeti Gulyás Napról (2010. augusztus 28. – szombat) készülő fotókkal együtt lesz lehetőleg minél több résztvevő megemlítve. Persze ehhez az is kell, hogy tudjak rólatok, s fotót is készítsetek, majd el is küldjétek.
Akad néhány blog, újság, portál, akik ugyancsak segítenek. Előre is köszönöm! (Róluk lesz még szó.) Továbbra is örömmel fogadom a jelentkezéseket, felajánlásokat!
- (Letölthető, 1 Mb logók ©, nyomtatható plakátok © készülőben. Hamarosan hozzájuthattok.)
Segítsetek abban is, hogy a facebookon (kattints az f-betűre), az iwiwen, valamint más csatornákon is terjedjen a Nemzeti Gulyás Nap híre (Augusztus 28.)
A napokban ezt az üzenetet kaptam: „Nem gondoltam, hogy az ötleted minden (állami) segítség nélkül elindul mint egy hólabda és a végén lavinává növekszik.”
Csíki Sándor♣
Tegnap nézegettem a Klassz honlapját. Úgy látom, ők is csatlakoztak, esetleg tudat alatt. Ugyanis éppen van borjúpaprikás az étlapon. 🙂
Hapci: Nagyon sok étteremnek akad az étlapján a Nemzeti Gulyás Nap (NGN) szerini étele, így külnösebb erőfeszítést a csatlakozás számukra nem is jelenthet, csupán némi tenniakarást, az esemény tudatosulását és tudatosítását. A koordinálást a FOOD & WINE végzi.
A következő két hétben felgyorsulnak mad az események és nagyon sokan csatlakoznak, ebben biztos vagyok. Szeretünk enni, s szeretünk együtt lenni. A Nemzeti Gulyás Nap ezt az élményt nyújtja. 🙂
Biztos vagyok, hogy sokan főznek 28-án. A barátaimnak is tetszik, különösen az, hogy én főzöm a gulyást. 🙂 Jó lenne, ha minél több ember tudna róla. Megpróbálok segíteni benne.
Tisztelt Csíki Sándor Úr!
Örömmel olvastam kezdeményezéséről, s csak gratulálni tudok hozzá! Pontosabban a gratuláción túl érdeklődöm, hogy milyen módon lehet kapcsolódni ehhez a remek kitalációhoz, akcióhoz.
Üdvözlettel
Herz György
vezérigazgató
Tisztelt Herz úr!
Küldtem Önnek e-mailt.
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
SOS – Zseniális grafikus kerestetik az I. Nemzeti Gulyás Nap egységes plakátjának megtervezéséhez (nem vagyunk elkésve, de azért nem árt igyekezni).
Ha több terv is akad, valamennyit közrebocsájtjuk, s ha idő is lesz rá, Ti szavazzátok meg a legszimpatikusabbat. Mivel valószínűleg ritka vendég erre a grafikus, számítok a segítségedre!
Jelentkezni itt lehet: info@foodandwine.hu
Szépen alakul! Nyárvégi lecsót főzök a családnak, de lehet, hogy este éttereme is elmegyünk a párommal.
Az egységes plakátot akkor megvárom még, a hétvégén ki akartam tenni a pincesorokra a felhívásokat de akkor legyen egységes és hivatalos. Remélem minél előbb kész lesz, a 2 hét nem sok már. Én egyébként a saját pincénkben több csoportot is hívtam, mindenki főz 4-5 személyre valamit és remélhatőleg lesz vagy 10 féle gulyás, pörkölt, lecsó, hallé stb. Mindenki azt eszik majd amit akar, az elismerés az lesz hogy kinek fogy el először az étele. Aki facebook tag hívja meg minden ismerősét úgy hogy ír mellé egy üzenetet hogy mindenki aki csatlakozik szintén hívjon meg minden ismerősét. Így nagyon sok emberhez eljutna a hír.
Üdv István – fiatalborivó
Társak gulyásban, borban és … házasságban!
Ha gulyáslevesemhez Bikavért választok, akkor telitalálat, mert a Bikavér 3in1! Jobb helyeken – Egerben – akár 4in1 (!) – olvashatom a magyar bortörvényben, bár a szöveg szárazsága közelébe sem jön tárgyának szívet-lelket melengető-egyengető valóságához. Mert a Bikavér cuvée a javából, azaz házasítás – ha kedvelik az istenek a borászt, akkor áldott házasítás!
Milyen szőlőből készíthető?
Sorolom mind a tízet: kadarka – fűszeres zamatot, kékfrankos – finom csersavat, medoc noir – mélyvörös szint, cabernet ( sauvignon és franc ) – finom illatot és zamatot , merlot – tüzességet ad a bornak és portugieser, pinot noir, zweigelt, blauburger.
A titok pedig az arányokban van, mint a házasságban. (…)
Barátsággal
Trostel Vigasz Péter
( WSET bortanácsadó )
Én mindenkit meghívtam facebookon is.
Fiatalborivó, köszi a tippet:-)