SÚLYOS SZÁRAZSÁG következtében nagy ínség fenyeget. A rabbi azonnal böjtöt parancsol. A szomszéd falu rabbija azonban nagy lakomát rendez. – Hadd lássak odafent, hogy mi enni is szoktunk – magyarázza a híveinek. – Ha folyton csak böjtölnénk, még azt hihetnék az égiek, hogy megvagyunk mi eledel nélkül is!

A Zsidó Nyári Fesztivál idén 2010. augusztus 26. és szeptember 6. lesz. Négy nappal hosszabb, mint tavaly.

Tavaly meglehetősen bőven írtam róla, s ugyan nem illik, ám mégis idéznék a tavalyi írásból, mert továbbra is lényegesnek tartom:

Közép- és Kelet-Európában a magyar gasztronómia különösen mély hatással volt a zsidóság ételeire. A Zsidó Virtuális Könyvtár (Jewish Virtual Library) a világ zsidó ételeiről értekezve különös figyelmet szentel Közép- és Kelet-Európa ételeinek. A Magyarországról szóló részben így írnak:

Kulináris szempontból a magyar zsidóság irígylésre méltó helyzetben volt, mivel a magyar konyha biztosan kifinomultabb bármelyik Közép-európai nemzeténél.

Az inkább csak utalásszerű, rövidke írásban a szerző felsorol olyan recepteket, amelyeket a budapesti kóser éttermekben is megtalálhatunk, “vagy az Izraelben élő magyarok otthonában.”

Hogy lesz-e a fesztiválon pastrami, knish, nem tudom, de ezek egyébként is New York ételei, azonban jófajta sólet azért csak akad valamerre, s egy halom más étel is, amely úgy más egy kicsit, hogy közben teljesen ismerős, és hazai, s a miénk.


A XIII. Zsidó Nyári Fesztivál 2010 hivatalos honlapját tanulmányozva bőségesen akad érdekes program.

Csíki Sándor♣

.