LEHETETT TUDNI, s nem csak utólag, akkor is. Most, hónapokkal a hisztériakeltés után pedig végképp lehet tudni. Nem volt minden rendben a H1N1 sertésinfluenza járvánnyá nyilvánítása körül (WHO), ahogy a vakcina biznisz szereplőinek működésében sem. Sertésinfluenza most, vagy világvége 2012-ben? kérdeztem közel egy éve.

Az írásban, előrevetítve az őszi, tényleg bekövetkező eseményeket, így írtam:

“Nos, úgy gondoltam, hogy a vakcinagyártó(k)nak szerény lehetőségemmel besegítve, legjobb tehetségemmel elébe megyek a biztosan megjósolható eseményeknek és saját elhatározásomból már most, a nyár derekán megkezdem a rémisztgetést. Aki akar, velem tart!”

Úgy látszik, egyedül az ÁNTSZ, s néhány más kormányhivatal vette komolyan a felhívásom, s tartott velem az ijesztgetésben. Az előzőek után egy hónappal (október) már ezt írtam:

“2009 októberében nincs rá meggyőző bizonyíték, hogy a H1N1 veszélyesebb lenne, mint a menetrend szerint érkező szezonális influenzák, amelyek szintén megérdemelnék a figyelmet, különösen az influenzás halálokok között leggyakoribb tüdőgyulladásos szövődmények miatt.”

Az ÁNTSZ vezetője  mást állított, másként tudta:  igaz, ő nem gasztroblogger, ezért honnan is tudhatta volna? Ma már – közel egy esztendő múltával – a Népszabadság is mást ír. Pedig akkor is lehetett tudni, csak olvasni kellett volna. Persze nem magyarul. Ugyancsak tavaly októberben már olvasni lehetett, hogy túlbecsülték az adatokat. Meg is írtam “H1N1 Sertésinfluenza –  Túlbecsült adatok?” címmel. Októberben. Mindeközben a hivatalos vélemény a járvány biztosan várható kiszélesedéséről beszélt, s rémisztgetett.

Novemberben a vakcina bizniszről írtam. Ezt elég sokfelé idézték, ami számomra némi józanodást is jelzett, szemben a hivatalos, még mindig a járványt vizionáló, s a napról-napra gyarapodó tényekkel szembemenő hivatalos magyar állásponttal.  Aligha hihető, hogy az illetékesek ne jutottak volna hozzá ugyanazokhoz az információkhoz, mint én. A 2009 novemberi írásom utószavában ezt írtam:

“Úgy tűnik, mintha ez a 2009 H1N1 influenza egyre inkább a társadalomtudományok vizsgálódási körébe kezdene tartozni. Számomra nem kétséges, hogy a 2009-2010-es influenza szezon elemzésekor az igazán használható tanulságokat majd a szociálpszichológusok, szociológusok, politológusok, stb. vonják le. Már most akad min elgondolkodni, azonban az világosan látszik, hogy az információk hitelességébe és a szándékok tisztességességébe vetett bizalom megrendülése ma már akár a személyes döntéseinket (oltatni-nem oltatni?) is igen bonyolulttá teheti. A helyzet egy cseppet sem látszik egyszerűsödni, ami a jövőre nézve nem túl biztató.”

Ez a véleményem azóta sem változott, sokkal inkább csak erősödött. Ez év januárjában Dr. Wolfgang Wodarg az Európa Tanács Egészségügyi Bizottságának és a Német Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke kezdeményezett vizsgálatot. Erről is írtam.

Most nyár van, csend van, árvíz  van, esőzések, s válság van, s 2012-nél előbb ennek a válságnak sem lesz már vége, ahogy közel másfél esztendeje, 2009 februárjában írtam a “Válság gyermekei (2008-2012)” című írásomban.

Szóval így múlatom az időt, amikor éppen nem ételekről, gasztronómiáról írok, vagy nem a barátaim kiváló írásait szerkesztem, vagy cikket írok az Interpress Magazinnak, vagy a Borigonak, vagy éppen másnak…

Csíki Sándor♣

H1N1 vakcina biznisz – egészségügyi botrány
Vakcina biznisz – sertésinfluenza 8H1N1)
Sertésinfluenza (H1N1) – túlbecsült adatok?
10 tanács sertésinfluenza (H1N1) ellen
Sertésinfluenza most, vagy világvége 2012-ben?

És még sok más írás, ami érdekelhet.