Lecsó, Forrás: gardenblog.typepad.comA LECSÓ – A lecsó sokak körében igazi kultusz tárgya, ami sok tekintetben teljesen érthető is. A jó lecsó ízletes étel, a jó lecsó kellően magyar, s kellően más, mint ebben a kategóriában a paprikából, paradicsomból készített egyéb ételek, pontosabban alig akad ilyen jellegű étel a nagyvilágban, s az is inkább csak közvetlen földrajzi környezetünkben. A lecsó tehát szent és sérthetetlen. Van technológiája, pontos, kodifikált arányai azonban már nincsenek, s ez így is helyes mindaddig, amíg több mint

egy paprika, s paradicsom létezik, s több mint egy termelője akad ezeknek a zöldségnövényeknek, több mint egy termőhelyen, vagyis mindig.

Lecsó másként – paprika curry

A lecsóból pillanatok alatt egy anglo-indiai curry varázsolható, amivel – belátom – a lecsó sem lesz már többé lecsó, hanem curry lesz, miközben ránézve magunkban továbbra is a „lecsó” szót mormogjuk. Persze nem akkora szentségtörés ez, mint elsőre látszik, mert az étel bőven családon belül marad. A lecsó és a zöldség curry egy ételcsalád, még ha egymástól földrajzilag távoli helyeken is főzik. Mi kell a paprika curryhez? Mindaz, ami a lecsóhoz, s mellé némi curry is. mennyire bonyolult az elkészítése? Semennyire. Fogj a feladathoz, mint ha lecsót készítenél, sőt az őrölt piros paprikát is add hozzá, majd szórd meg ízlés szerint curry fűszerkeverékkel.

Paprika curry (lecsó másként), www.foodandwine.hu

Paprika curry (lecsó másként

Chilit is vághatsz hozzá, ha kedveled a pikánsan csípős ízeket. Mindezzel a lecsóból paprika curry lesz, amihez lehet, hogy kevesebb féle gazdagító elem társulhat, mint a lecsóhoz, ám a rizs bizonyosan illik hozzá. A fűszeres kolbászt és a tojást illetően már nem vagyok ennyire biztos, de bizonyára akad, akinek az is nagyon tetszene. A paprika curry vélhetőleg más zöldségételekhez akár köret is lehetne.

Paprika curry virslivel (lecsó másként); www.foodandwine.hu

Paprika curry virslivel (lecsó másként)

Csíki Sándor♣

Rakott kelkáposzta – másként
CURRY – a XX. század elején
Fúziós naan
Al-kuskus
Sólet
Madártej és vaqueline
A COGNAC történetéről
Dekonstruált vajaskenyér

És még sok más érdekes írás.