Mirepoix alapanyagok bableveshez, www.foodandwine.huA BABLEVES mindig is az egyik kedvenc ételem volt. Meglehetősen sokféle formában készítettem már, azonban a most következő új receptem igazán kiugró eredményt produkált. Izgalmas, ízletes, kellően sűrű, fűszeres, s még egészséges is. Egyszerű, új, s mégis nagyon ismerős. A hazai bableves, s általában leves főzési hagyományok

helyett a francia mirepoix jól bevált, kiváló háromságához, a hagyma, zellerszár, sárgarépa kombinációhoz fordultam, s hozzá kurkuma, s őrölt köménymag és pirospaprika, no meg koriander is társult bőségesen. Csupa jó dolog, aminek a végeredménye is jó lesz.

Bableves másként (saját recept)

Hozzávalók:

  • 300 g újhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 300 g szárzeller
  • 400 g főtt bab (konzerv is lehet)
  • 2 ek. olíva olaj
  • 30 g vaj
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 2 tk. kurkuma
  • 1 tk. őrölt koriander
  • ½ tk. őrölt köménymag
  • ½ tk. őrölt borskeverék
  • 1 babérlevél
  • 1 kis szál rozmaring
  • só ízlés szerint

Elkészítése: Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. Az újhagyma zöldjét is vágjuk fel. tegyük a lábosba az olíva olajat és a vajat, s olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, ahogy a képen is látszik:

Mirepoix bableveshez; www.foodandwine.hu

Alaposan keverjük meg, adjuk hozzá a fűszereket, majd fedjük le és közepes tűzön, időnként megkeverve, hogy le ne égjenek a fűszerek, fedő alatt pároljuk a zöldségeket 15 percig. Ezután hozzáadjuk a babot.

Mirepoix és bab (bableves); www.foodandwine.hu

A zöldségeket felöntjük vízzel, hozzáadjuk a rozmaringot, sózzuk s lassú tűzön főzzük. (Szükség szerint még ízesíthető a hozzávalók között szereplő fűszerekkel.)

Bableves, www.foodandwine.hu

Tálalható magában, vagy akár tésztával is. Laktató, egészséges, gazdag ízvilágú leves, amit a zöldségek és a fűszerek sűrítenek be.

Bableves - másként; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

LENCSELEVES – másként
LENCSEFŐZELÉK – másként
Rakott kelkáposzta – másként
CIA borjúpörkölt
PASTRAMI (New York)
AMERIKA szendvics
És még sok más érdekes étel.