A BABLEVES mindig is az egyik kedvenc ételem volt. Meglehetősen sokféle formában készítettem már, azonban a most következő új receptem igazán kiugró eredményt produkált. Izgalmas, ízletes, kellően sűrű, fűszeres, s még egészséges is. Egyszerű, új, s mégis nagyon ismerős. A hazai bableves, s általában leves főzési hagyományok
helyett a francia mirepoix jól bevált, kiváló háromságához, a hagyma, zellerszár, sárgarépa kombinációhoz fordultam, s hozzá kurkuma, s őrölt köménymag és pirospaprika, no meg koriander is társult bőségesen. Csupa jó dolog, aminek a végeredménye is jó lesz.
Bableves másként (saját recept)
Hozzávalók:
- 300 g újhagyma
- 300 g sárgarépa
- 300 g szárzeller
- 400 g főtt bab (konzerv is lehet)
- 2 ek. olíva olaj
- 30 g vaj
- 2 tk. őrölt pirospaprika
- 2 tk. kurkuma
- 1 tk. őrölt koriander
- ½ tk. őrölt köménymag
- ½ tk. őrölt borskeverék
- 1 babérlevél
- 1 kis szál rozmaring
- só ízlés szerint
Elkészítése: Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. Az újhagyma zöldjét is vágjuk fel. tegyük a lábosba az olíva olajat és a vajat, s olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, ahogy a képen is látszik:
Alaposan keverjük meg, adjuk hozzá a fűszereket, majd fedjük le és közepes tűzön, időnként megkeverve, hogy le ne égjenek a fűszerek, fedő alatt pároljuk a zöldségeket 15 percig. Ezután hozzáadjuk a babot.
A zöldségeket felöntjük vízzel, hozzáadjuk a rozmaringot, sózzuk s lassú tűzön főzzük. (Szükség szerint még ízesíthető a hozzávalók között szereplő fűszerekkel.)
Tálalható magában, vagy akár tésztával is. Laktató, egészséges, gazdag ízvilágú leves, amit a zöldségek és a fűszerek sűrítenek be.
Csíki Sándor♣
LENCSELEVES – másként
LENCSEFŐZELÉK – másként
Rakott kelkáposzta – másként
CIA borjúpörkölt
PASTRAMI (New York)
AMERIKA szendvics
És még sok más érdekes étel.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!