AZ ANDALÚZ Miguel Ángel Benjumea Loro bemutatója után egy nappal a Bonfini Kert Étteremben rendezték meg a séf vacsoráját. Érdekes, s ízletes fogások, kiváló borok jellemezték ezt a vacsorát is. Számos ilyen stílusú esten volt szerencsém jelen lenni, ám ez leginkább azzal tűnt ki, ahogy a hagyomány és a “techno-food” ötvöződött.
Tapas
A következő fogásban négyféle tapa is érkezett. Az első az olívaolaj keksz, majd a légies szendvics következett…
Olívaolaj keksz (recept)
Hozzávalók: 870 g olíva olaj (arbequina), 360 g maltodextrin, 14 g só. Elkészítése: Egy tálban összekeverjüka hozzávalókat egy spatulával. Amikor a massza már homogén, egy hermetikusan záródó edénybe tesszük, s száraz helyen tartjuk. Elkészítésekor 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk majd egy tészta kiszúró segítségével kb. 3 cm-es átmérőjű köröket szaggatunk belőle. 180 °C-on megsütjük. A tetejüket dehidratált paradicsommal (crutomat) megszórva tálaljuk. (A vacsorán az előbbi kompozívció némi zsálya díszítést és alamzselatin ízesítést is kapott.)
„Légies szendvics” (recept)
Hozzávalók: 1920 g fogós liszt, 1140 g tej, 60 g élesztő, 30 g só, olíva olaj, serrano sonka. Elkészítése: Öntsük bele a dagasztógépbe az átszitált lisztet, a tejet és a szétmorzsolt élesztőt. 4 percig közepes fokozaton dagasztjuk a dagasztókarral. 1 percig tovább dagasztjuk úgy, hogy közben 3 részletben hozzáadjuk a sót. Hagyjuk a tésztát 4 órát kelni. ha megkelt kinyújtjuk a masszát tésztagépben 1,5 mm vastagságúra. Tovább nyújtjuk a sodrófával, mígnem olyan vékony lesz, hogy szinte átlátszik. A kiszúróval olyan formát vágunk belőle, amilyet akarunk(szendvics, mini, kerek stb.) 250º C-on sütőlapon 2 percig sütjük az egyik, míg egy percig a másik oldalát (a sütési idő a kivágott massza alakjától függően változhat, de teljesen fel kell puffadni és meg kell pirulnia) (Megjegyzés profiknak: Sütő – 100% tető – 80% ajtó – 80% alap. Felszolgálás: Mintát rajzolunk olívaolajjal és vékony szelet sonkát rakunk rá. sütőbe tesszük és megmelegítjük.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!