Kacsamell cukkinios bulgurral; www.foodandwine.huA BULGUR JÓ. Elkészítése egyszerű, gyors, a rontás veszélye igen csekély. A búzatöret előételként, főételként, köretként, vagy akár még desszert alkatrészeként is megállja a helyét. Kiállta az évezredek próbáját is. A kacsamell ugyancsak nem igényel túl sok dicséretet. Gyorsan elkészíthető, s egyike a legízletesebb húsoknak. A kettő együtt egyszerre archaikus is, trendi is. Mellette pedig jó, nagyon jó kombináció.

Kacsamell cukkinis bulgurral (recept)

A cukkinis bulgur kacsamellel 20 perc alatt elkészíthető nagyon ízletes étel.

  • Hozzávalók: Szükségünk lesz 2 db zsenge cukkínire. 1 bögrényi (250 ml) bulgurra 2 db kacsamellre, olíva olajra, sóra borsra.  Ezeken kívül mindenki ízlése szerint fűszerezhet még ám akár ennyi is elegendő.

Elkészítése: Az egy bögrényi mennyiségű bulgurt folyó vízzel, szitában átmostam és lábosban annyi vízzel, hogy ellepje 10 percig áztattam Amíg a bulgur ázott, a megmosott cukkini két végét eltávolítottam, a cukkinit hosszában négyfelé vágtam, majd ezeket 1 cm vastag szeletekre aprítottam. Az így előkészített cukkinit serpenyőben hevített olíva olajon mindenféle fűszerezés nélkül aranybarnára pirítottam. Az elkészült cukkinit félretettem.

10 perc elteltével a bulgurról leöntöttem a vizet, majd annyi vízzel (ha akad némi hús, vagy zöldséglé, az még jobb), hogy ellepje, nagy lángon főzni kezdtem. Amint a víz forrni kezd mérsékeljük a lángot és fedjük le az edényt. (Időnként ellenőrizzük, hogy a víz el ne forrjon, s szükség szerint pótoljuk is a folyadékot.) Amikor már majdnem megpuhul, időnként megkeverve a gőzben pároljuk tovább a bulgurt. Ekkor (inkább több részletben, mint egyben) sózzuk meg. A kóstolásról ne feledkezzünk el! Ha a bulgur elkészült (15 perc), keverjük hozzá a félretett cukkinit, s kevés extra szűz olíva olajat is adjunk hozzá. Az olíva olajtól szebben csillogó lesz, miközben az olíva olaj fűszer is egyben. Allah a Koránban ezt mondja az „Áldott fának” is nevezett olajfáról:

„És fa nő ki a Sínai-hegyből, mely olajat ad, s fűszert azoknak, akik étkeznek. Az olíva olaj a legmagasabb rendű fűszerezés.”

Amíg a bulgur főtt a kacsamelleket formáztam és vékonyan bekentem olívaolajjal. A kacsamell serpenyőben sütése ugyancsak egyszerű, s kockázatmentes, ráadásul a kacsamell hamar elkészül, lédús, és omlós marad. Szép rozé kacsamellet serpenyőben a legegyszerűbb készíteni, minden egyéb módszer nálam csak ezután következik.

Kacsamell; www.foodandwine.hu

kacsamell, cukkinis bulgur, www.foodandwine.hu Csíki Sándor

Csíki Sándor♣