A BULGUR JÓ. Elkészítése egyszerű, gyors, a rontás veszélye igen csekély. A búzatöret előételként, főételként, köretként, vagy akár még desszert alkatrészeként is megállja a helyét. Kiállta az évezredek próbáját is. A kacsamell ugyancsak nem igényel túl sok dicséretet. Gyorsan elkészíthető, s egyike a legízletesebb húsoknak. A kettő együtt egyszerre archaikus is, trendi is. Mellette pedig jó, nagyon jó kombináció.
Kacsamell cukkinis bulgurral (recept)
A cukkinis bulgur kacsamellel 20 perc alatt elkészíthető nagyon ízletes étel.
- Hozzávalók: Szükségünk lesz 2 db zsenge cukkínire. 1 bögrényi (250 ml) bulgurra 2 db kacsamellre, olíva olajra, sóra borsra. Ezeken kívül mindenki ízlése szerint fűszerezhet még ám akár ennyi is elegendő.
Elkészítése: Az egy bögrényi mennyiségű bulgurt folyó vízzel, szitában átmostam és lábosban annyi vízzel, hogy ellepje 10 percig áztattam Amíg a bulgur ázott, a megmosott cukkini két végét eltávolítottam, a cukkinit hosszában négyfelé vágtam, majd ezeket 1 cm vastag szeletekre aprítottam. Az így előkészített cukkinit serpenyőben hevített olíva olajon mindenféle fűszerezés nélkül aranybarnára pirítottam. Az elkészült cukkinit félretettem.
10 perc elteltével a bulgurról leöntöttem a vizet, majd annyi vízzel (ha akad némi hús, vagy zöldséglé, az még jobb), hogy ellepje, nagy lángon főzni kezdtem. Amint a víz forrni kezd mérsékeljük a lángot és fedjük le az edényt. (Időnként ellenőrizzük, hogy a víz el ne forrjon, s szükség szerint pótoljuk is a folyadékot.) Amikor már majdnem megpuhul, időnként megkeverve a gőzben pároljuk tovább a bulgurt. Ekkor (inkább több részletben, mint egyben) sózzuk meg. A kóstolásról ne feledkezzünk el! Ha a bulgur elkészült (15 perc), keverjük hozzá a félretett cukkinit, s kevés extra szűz olíva olajat is adjunk hozzá. Az olíva olajtól szebben csillogó lesz, miközben az olíva olaj fűszer is egyben. Allah a Koránban ezt mondja az „Áldott fának” is nevezett olajfáról:
„És fa nő ki a Sínai-hegyből, mely olajat ad, s fűszert azoknak, akik étkeznek. Az olíva olaj a legmagasabb rendű fűszerezés.”
Amíg a bulgur főtt a kacsamelleket formáztam és vékonyan bekentem olívaolajjal. A kacsamell serpenyőben sütése ugyancsak egyszerű, s kockázatmentes, ráadásul a kacsamell hamar elkészül, lédús, és omlós marad. Szép rozé kacsamellet serpenyőben a legegyszerűbb készíteni, minden egyéb módszer nálam csak ezután következik.
Csíki Sándor♣
Kedveseim!
Mi az a bulgur?(felénk nem ismerik)
És mi lesz a borral? fehéret vöröset igyunk hozzá?(vagy tán sört)
Üdv:Vesztergombi József
A bulgur tört búza, amit gyakran durum búzából készítenek. A búzát a betakarítás után tisztítják, főzik, szárítják, törik és eltávolítják a maghéjat. Méret szerint osztályozva van közepes és finom méretű bulgur. A közepes 3,55-1,60 mm átmérőjű, a finom 2,0-0,5 mm. Tápláló, a rizshez hasonlóan készíthető. Főzésnél a bulgur víz arány 1: 2-2,5. A bulgur salátákhoz is közismerten kiváló, mint a török „Kisir”, vagy az ismertebb libanoni „Tabouleh”. Ahol a rizsnek helye van ott a bulgur is szerepet játszhat, mint a piláfok, vagy a rizottók.
Én rozét, vagy (már csak Szekszárd miatt is) fiatal, könnyű voröset javasolnék hozzá. Az ételhez a kadarka is kiváló lehet. 🙂
Kacsához rizlinget javasolnék.
A kacsához bármi jó: fehér, vörös, rozé, siller. Talán egyedül a boroskóla ellenjavallt.
A Károlyi Palotában máj.20-án folytassuk személyesen egy korty kadarka mellett.
Üdv:V.József