Kucsmagomba (Morchella deliciosa); Forrás:  prairieworksinc.comKUCSMAGOMBA, ÉS ráadásul medvehagymával? Igazi szezonális étel. Egyszerű, s éppen ettől remek. A receptet most kaptam, s közre is adom. Sajnos fotó nem jött vele. A kucsmagomba (Morchella sp.) viszonylag ritka, ám újabban már szerencsére gyakrabban találkozhatunk vele.

A receptet Bánhalmi Zsuzsa küldte, azzal, hogy:

Leírtam a receptet. Nyugodtan írj bele, ha valamit nem találsz odaillőnek, vagy úgy gondolod, nem jól fogalmaztam. Meg bármi szöveget is írhatsz mellé, amit Te gondolsz.

Nem változtattam meg semmit, miért is tettem volna, amikor Zsuzsának (aki vega) ízlett az étel. Szerintem is jó lehetett.

Tejszínes kucsmagomba medvehagymával (recept)

„Hozzávalók:

  • 300 g kucsmagomba
  • medvehagyma ízlés szerint, én ekkora mennyiségű gombához kb. fél csomag/csokor medvehagymát használok
  • 1 ek. vaj
  • tejszín a mártáshoz
  • 2 tk. kukoricakeményítő
  • só ízlés szerint
  • bors (fehér, tarka) ízlés szerint

Elkészítése: A kucsmagombát jól megmosom. Két verziót javasolnak a hozzáértők: hosszabb ideig áztatni vagy folyó víz alatt átmosni (a zuhanyzó módszert alkalmaztam). Az áztatásnál talán jobban átnedvesedik a gomba. A gomba megszárítása után feldarabolom, mérettől függően. A kisebb, formás darabokat egyben hagytam.

A vajat felolvasztom, rádobom a gombát. Rövid ideig párolom. Amikor megpárolódott, megszórom egy kevés kukoricakeményítővel. Felöntöm annyi tejszínnel, hogy mártás sűrűségű legyen. Megfűszerezem, majd egyszer összeforralom. Kikapcsolom a főzőlapot. Az időközben felaprított medvehagymát a legvégén keverem hozzá. Így szerintem sokkal jobban megmarad az enyhe íze. Bármilyen húshoz adható mártásként, én grillezett halfiléhez ettem. Gyorsan elkészül és üde, tavaszi íze van.”

Kucsmagomba (Morchella sp.)

A kucsmagombához számtalan legenda fűződik, bár ez a gombákra egyébként is jellemző. A kucsmagomba mindemellett régóta kultnövény is, különösen az USA-ban. Ehhez társult a fenti receptben a hazánkban (is)  kultnövénnyé vált medvehagyma, amiből remek krémlevest is lehet készíteni (és persze ezernyi mást) – akár kucsmagombával is.

Kucsmagomba a Gomba Fesztiválon (Boyne City, Michigan) Forrás: michpics.files.wordpress.com

A kucsmagomba népszerűségéhez a zamatán kívül az is hozzájárult, hogy nincs ember, aki ezt a gombát valami mással (mérgezővel) össze tudná keverni (aki pedig mégis összekeverte, már mélyen hallgat róla)

  • Fontos: amikor legelőször eszünk kucsmagombát, jobb, ha először csak egy kis falatot veszünk belőle, mert akadnak, akiknél ez a gomba allergiás reakciót válthat ki.

Csíki Sándor♣

MEDVEHAGYMA krémleves
Amerikai káposztasaláta – a KFC titkos receptje
A plébános
Bajnai képek feketén-fehéren
Villa Tolnay

És még sok más érdekes írás.