VAJAS KENYÉR – Amikor divatja volt, úgy gondoltam, hogy dekonstruálok már végre én is valamit, s ahogy a tudós pionyíroktól olvashattam: „részeire bontom az ételt, majd újra összerakom”. Választásom a vajas kenyérre esett, mert már régóta igazi kihívást éreztem ebben a feladatban. A célom nem volt több, sem kevesebb, mint hogy a dekonstruált vajas kenyér a lehető legjobban megközelítse a dekonstruálatlan vajas kenyeret. Könnyű belátni, hogy ez nem is olyan egyszerű dolog! A feladat megoldására szánt erőfeszítés eredménye, hogy mára (mindez 2010-ben volt) elkészült:
A dekonstruált vajaskenyér receptje
- Hozzávalók:
- 2 szelet vajaskenyér,
- kenőkés,
- tányér,
- edényke a dekonstruált vaj tárolására
Dekonstrukció
- Vegyük bal kezünkbe a két szelet vajas kenyér közül tetszőlegesen kiválasztott egyik szelet vajas kenyeret, majd a jobb kezünkbe vett késsel nagyon gondosan kaparjuk le a vajat a kenyérről.
- Amennyiben balkezesek vagyunk, úgy jobb kezünkbe vegyük a kenyeret és a bal kezünkbe vett késsel kaparjuk le a vajat a kenyérről.
- Az előbb elmondottakat gondosan betartva, az iménti mozdulatsorokat ismételjük meg a két szelet vajas kenyér közül a maradék második szelet vajas kenyérrel is.
- A műveletek befejeztével a kenyérszeleteket helyezzük tányérra, a dekonstruálódott vajat pedig külön edénykében tegyük félre.
A tudományos dekonstrukció 12 pontja
- A műveletet 20°C feletti hőmérsékleten végezzük, s kerüljük a 30°C feletti hőmérsékletet, mert 30°C felett már ott leszünk, amit kerülni kell.
- Ügyeljünk a páratartalomra is, mert a magas páratartalmú levegő párás.
- Huzatban se dolgozzunk, mert a huzatban könnyen huzatot kapunk!
- Tartsuk be a balesetvédelmi előírásokat, mert a balesetvédelmi előírások be nem tartása esetén nem tartódnak be a balesetvédelmi előírások.
- A vaj lekaparása veszélyes művelet, ezért nem veszélytelen!
- Csúszós vajat a kőre ne hullajtsunk, mert a csúszós vaj csúszik!
- A lekapart vajat külön gyűjtsük, mert a lekapart vajat külön kell gyűjteni.
- A dekonstruálás utáni atomszennyeződéseket gondosan távolítsuk el!
- A tisztításhoz folyékony dihidrogén-oxidot (H2O) használjunk!
- A nagyobb kenyératom darabokat (morzsák) óvatosan söpörjük fel, nehogy a lábunkra essen!
- Ha minderre figyelemmel vagyunk, a dekonstruálás biztonságosnak tekinthető, mivel így már biztonságos
- 12. pont.
Ha a dekonstrukció befejeződött, s a kenyérről a vajat gondosan eltávolítottuk, szervírozzuk külön a vajat, s külön a kenyeret, majd bízzuk a vendégre a vaj, s a kenyér illesztését. A vendég egy kiskanálnyi (4-5 g) vajat vegyen a szájába, majd nyomban némi kenyeret is (20-22 g). Ezt követően a szájüregében illessze össze a kettőt. Chardonnay illik hozzá (ez komoly!). A dekonstruált vajas kenyér haladó változatában elegendő a pékkemence mellé helyezni a köpülőt ahhoz, hogy a dekonstrukció teljes filozófiai vértezetében mindenki számára megmutatkozhasson.
Csíki Sándor♣
A VAJASKENYÉR
MARYLAND állam hivatalos desszertje
AL-KUSKUS
CURRY a 20. század elején
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES
Ez a recept egyszerűen zseniális! Mi lenne, ha kitalálnál valamit a margarinos kenyérre is?
Ti ketten Cseh Jánossal nagy dolgokra lennétek képesek, ebben biztos vagyok. Kibérelhetnétek pl. a Maligánt és megvalósítanátok az első magyar dekonstruált pinceéttermet. A nagy teremben az asztalok, a kicsiben a székek. Vendég úgyse lesz, aki zavarna, vagyis logikus elrendezés. 🙂
Nem is tudom, min nevettem jobban a poston vagy Hapci hozzászólásán!
A margarinos kenyér összetettebb feladat. 🙂
Sándor.,ha már itt tartunk akkor a rántott húst mint jó magyar alap ételt is szétszedhetnéd atomjaira:D kiváncsi lennék rá.
az írás jó volt…
Jó lett! 🙂
A szavak eliszkoltak, mert sehol sem találom „Őket”. Szenzációs! Köszönöm, mert olvashattam!
Szeretném elkészíteni a receptet, de nem tudom milyen vajat használjak!:-)Adnál tippet?
Köszönettel: egy vakmerő kezdő szakács