MEGLEHETŐSEN sok a figyelmet igénylő és hosszú írás a blogomon, miközben a divat igazán nem az elmélyült olvasás irányába mutat. Gondoltam hát, írok egy rövid, ám korszakos jelentőségű posztot a vajaskenyérről. Olyat, ami alapjaiban rázza meg a világot. A vajaskenyérhez szükséges kenyér igazán összetett élelmiszer, s nagy tudást igényel. A vajak is nagyon sokfélék és változatosak, ezért aztán az egyszerű
vajaskenyér már nem is annyira egyszerű, hiszen két összetett komponesből áll. Az előző képen a McDonalds a vajaskenyér halálát hirdetve vezeti be a bagelt a reggeli menüjéhez. De meghalt-e a vajaskenyér, s meghalhat-e valaha, s milyen a dekonstruált vajaskenyér, hogy kell elkészíteni? Erről szól ez az írás.
A vajaskenyér (La tartine de beurre)
Líraiabb hangulatban hosszan lehet beszélni a búzáról, vagy más kenyérgabonákról, a kenyérsütésről, kenyérről, a kenyérfajtákról, a formáról, illatról, színről, foszlósságról, a kenyér héjáról. A vajnál a tehenek legelőiről, a tehénfajtákról, vidékekről, a fejésről és köpülésről ugyancsak sokat lehetne mesélni, akárcsak a vaj színéről, illatáról, sózottságáról, vagy sótlanságáról, a só milyenségéről, a különböző vajak közötti lényegi különbségekről. Nagy terület ez, sokkal nagyobb, mint amit a vajaskenyér szó hallatán elsőre gondolhatnánk.
Aztán, ahogy a vajaskenyérről elmélkedtem, s a neten keresgéltem, rá kellett jönnöm, hogy a vajaskenyérnek bizony kultusza (is) van. Számos poszt született már róla, hogy egy kicsit mindegyik (ez is) más legyen mint a többi.
Rá kellett jönnöm arra is, hogy még ez a legegyszerűbbek közé tartozónak gondolt étel is túl összetett ahhoz, hogy teljes mélységében valaha is kitárgyalható legyen. A vajaskenyér is annyiféle, ahány szelet kenyérre a vajat kenjük. Mindemellé bizonyára mindenkinek akad legalább egy vajaskenyér élménye, amikor a komplex íz-illat élmény talán egy életre rögződött.
- A vajaskenyér Mozartot is megihlette. Vajon az ifjú Mester milyen darabot rittyentett volna a megrázó erejű dekonstruált vajaskenyerem láttán, amiről holnap lesz szó?
Itt a helye és az idő, hogy megemlékezzünk a pirítós kenyérre ráolvadt vajról is, továbbá a tejföllel vastagon megkent kenyér csodájáról is!
Egy baja van a posztnak: baromi hosszú. 🙂
Az még nem érdem, ha egy írás rövidebb, mint a Csendes Don… 🙂
Kedves Sándor!
Egy jó nagy vajaskenyér mindent megér, egy kis kávéval esetleg.Kiváncsian várom a dekonstruált vajaskenyerét is.
Tisztelettel: Júlia
Mozart egy zseni volt!
Miután elolvastam, kiballagtam a konyhába… Kentem egy szelet vajaskenyeret… (snidlinggel)