Eyjafjallajökull vulkán; Forrás: greenfudge.orgAZ IZLANDI vulkánok a történelem során már többször is okoztak kellemetlenséget. A mostani kitörés eddigi fejleményei alapján még nem eldönthető, hogy érdemes lesz-e megtanulni helyesen kiejteni az Eyjafjallajökull nevét. De ha igen, akkor az nem sok jót jelent. III. Ramszesz fáraó bizonyára bólogatna most, ha a blogom olvasásában idáig jutna, mert ő aztán igazán tudta.

A Hekla III. kitörése 1980-ban; Forrás:  trekearth.comAz európai történetírás atyja, a görög Hérodotosz leírja, hogy az egyiptomi piramisépítők milyen nagy mennyiségű friss retket, hagymát, fokhagymát ettek. III. Ramszesz idején, Kr.e. 1159-1140 között, mondják a történészek, Izlandon többször is kitört a Hekla III vulkán (a bal oldali képen) és a légkörbe óriási mennyiségű por került. Emiatt Egyiptomban is csökkent a terméshozam és az értékes fokhagymából sem volt elegendő, ezért csökkentették az építő munkások adagjait. Ez vezetett el III. Ramszesz uralkodásának 29. évében a világ első feljegyzett sztrájkjához.

A kén-dioxid és Frankenstein

Forrás: : uwec.edu

A légkörbe jutó vulkáni por-, s gázfelhők visszaverik a napsugarakat, amitől regionálisan, vagy globálisan csökkenhet az átlaghőmérséklet. A szintén emlegetett  Pinotubo 1991 júniusi kitörése például globális hatású volt. Számítások szerint a kitöréssel mintegy 22 millió tonna kén-dioxid (SO2) került a légkörbe. A lehűlés egyes régiókban elérte a 0,5°C-t is. A Pinotubohoz hasonló méretű kitörések szerencsére alig néhány évig befolyásolják a hőmérsékletet.

A Tambora vulkán kitörése (1815) már jóval nagyobb hatással volt az időjárásra, mint a Pinotubo. A kitörés következményeként a globális hőmérséklet legalább 3 Celsius-fokkal csökkent. Az 1816-os év Európa és Észak-Amerika történetébe úgy vonult be, mint „a nyár nélküli év”. Állítólag Frankenstein születése éppen ennek a nyárnélküliségnek az eredménye.

Az előző csekély számú példa is mutatja, hogy a vulkánkitörések az élet minden területére kihathatnak. Az   Eyjafjallajökull ugyan Izlandon van, de már most is hatással van az életünkre. Bízzunk benne, hogy nem lesz még nagyobb hatással, ahogy III. Ramszesz és Frankenstein születésének korában is volt.

Mindenestere már meg is születtek az első vulkán-dalok, ahogy annak már egy ideje hagyománya van.  Az Eyjafjallajökul kitörése alkalmából írt (átírt) dalok közül következzen egy gyönygyszem:

Csíki Sándor♣

IZLANDI NYELVEN – Eyjafjallajökull
A COGNAC történetéről
A válság gyermekei (2008-2012)
Gasztronómiai trendek
A Nagyalföld gasztronómiájáról
Medvehagyma krémleves

És még sok más érdekes írás…