Milbenkäse (atkasajt); Forrás: wikimedia.orgA TOP 10 legérdekesebb étel közül a német atka (Mite) sajt (Milbenkäse) igazán megérdemli a harmadik helyet. Helyi dialektusban Mellnkäse a neve, de tévesen póksajtnak is nevezik, bár a pókokhoz semmi köze. Az atkákhoz viszont annál több, akárcsak a Mimolette nevű francia sajtnak.

Sajtatka a Milbenkase és a Mimolette titka; A Milbenkäse (és a Mimolette) a sajtatkáknak (Tyroglyphus casei L., Tyrolichus casei Ou, Tyrophagus casei Ou.) köszönheti különleges kérgét. A friss német atka sajtot sózzák, köménnyel ízesítik, formázzák, majd rozsliszttel meghintett faládákba helyezik és a továbbiakat már az atkákra bízzák. A rozsliszt szerepe, hogy az atkák ne fogyasszák el teljesen a sajtot, hanem csupán a kívánatos mértékben, a felszínt alakítsák át.  Három hónapig érik ilymódon a sajt. Az atkák nyála a sajt felszíni rétegeibe jut és emészti a sajtot, amivel kialakul az ínyenceknek oly kívánatos ízvilág. talán ismét nem véletlen, ám a Würchwitzben (Sachsen-Anhalt, Németország) készülő Milbenkäse a Slow Food Deutschland lapján is megtalálható kulináris ínyencség.

Milbenkaese (atkajast); Forrás: n24.de

Csíki Sándor♣