www.foodandwine.huMAUL ZSOLT (Villány) már ismert a borkedvelők, különösképpen a villányi bort kedvelők körében. Ezután a mondat után klasszikusan most annak kellene következnie, hogy én már mióta is ismerem, s becsülöm őt, sőt, én már akkor megláttam benne a tálentumot, amikor még senki más, de bevallom, hogy ez sajnos egyáltalán nem így történt, bár jó lett volna, mert olyan borászról van szó, akinek a nevét hamar szárnyra kaphatja a hírnév.

Igazság szerint bennem csak az elmúlt hétvégén tudatosodott, hogy a világ nehezen megszokható rendje szerint, de telik-múlik az idő, és Villányban is porondon van már egy új és tehetséges generáció, amelyik részben helyébe léphet majd a rangot már kivívott apáknak, mint Gere Andrea és Viktória, Jekl Flóra és Bock Valér, vagy éppen most teremti, teremtette meg a maga számára a rangot. Utóbbiak közé tartozik egy reményekkel kecsegtető fiatal borász, Maul Zsolt. Kóstoltam a borait és barátaimmal vacsoráztam a kisvendéglőjében. Erről szól ez az írás.

  • Elöljáróban be kell vallanom, hogy Villánnyal kapcsolatban nekem mindig is csőlátásom volt, s még ma is az van. Ennek eredményeképpen nem vettem, s nem veszek tudomást a kannás borokról, a PET palackokról, az édes Cabernet sauvignonról, a pincesor némely ihatatlan és botrányos boráról, mert kezdettől módom és lehetőségem volt és van már a legelismertebb borászok legjobb boraival ismerkednem. Így aztán Villány nekem eddig csak néhány borászt (Bock József, Gere Attila, Gere Tamás, Jekl Béla, Tiffán Ede, Wunderlich Alajos) jelent. Vagyunk nem kevesen, akik Villányra, s más borvidékekre is így nézünk. A csőlátás következménye azonban az is, hogy megakadályozza, hogy a „feltörekvő” borászokról még az elején tudomást szerezzünk, pedig annak is akad varázsa, ha láthatjuk miként lesz a kacsából hattyú.

Maul Zsolt, Csíki Sándor, Villány; www.foodandwine.huÉn ugyan már vagy bő tíz esztendeje rendszeresen előfordulok Villányban, azonban – bevallom – csak most ismerkedtem meg Maul Zsolt boraival. Elcsépelt közhely, hogy a borász egyénisége és borainak stílusa között miféle összecsengések is lehetnek, azonban közhely ide, közhely oda, kénytelen vagyok újra csak megerősíteni, hogy ez az összefüggés igenis létezik, s erre az összefüggésre éppen Maul Zsolt az egyik élő példa. (Újabban már azt is sejteni vélem, hogy, hogy minél fiatalabb a borász, annál igazabb ez a kapcsolat.)

Lator, Maul Pincészet, Villány; www.foodandwine.hu

Maul Zsoltot én csak most fedeztem fel magamnak, ahogy Villányba járó barátaimnak is meglepetés volt. Mások azonban már korábban elismerték őt. Maul Zsolt az idén (2009) a következő sikereket érte el a boraival:

  • Lator (Cabernet franc) 2006
  • XXXI. Országos Borverseny – aranyérem
  • Pannon Borrégió – TOP 25 tagja
  • Dél-dunántúli Régió Bora 2010
  • Szent György napi borverseny, Siklós – nagy aranyérem
  • Villányi Borverseny – aranyérem
  • Lator (Cabernet franc) 2007
  • XXXI. Országos Borverseny – aranyérem
  • Baranya megye vörösbora 2009
  • Szent György napi borverseny, Siklós – nagy aranyérem
  • Villányi Borverseny – aranyérem
  • Taurus Cuvée 2006
  • X. Pannon Bormustra – csúcsbor
  • X. Vinagora Nemzetközi Borverseny – ezüstérem
  • Villányi Borverseny – nagy aranyérem
  • TOP 100 díjnyertes magyar bor 2009
  • „ZS” Cabernet Sauvignon 2007
  • Tavaszi Borfesztivál, Budapest – A Főváros Bora
  • Villány Város Bora 2009
  • Kékfrankos Special Reserve 2006
  • Villányi Borverseny – aranyérem
  • Merlot Reserve 2006
  • Villányi Borverseny – aranyérem

Ha röviden össze kívánom foglalni, akkor azt mondhatom, hogy egy figyelemre méltóan tehetséges és ügyes borász már elismert borai ezek, amelyeknek a minőségen kívül az ár/érték aránya is rendkívül vonzó. Maul Zsolt engem meggyőzött, ahogy hozzáértő barátaimat is. Egy újabb hely, ahová érdemes betérnem, ha Villányban járok.

A kisvendéglő

Rántott töltöttkáposzta; www.foodandwine.hu

A Maul Pincészet és Kisvendéglő, ahogy a névben is tükröződik, összetertozik. A kisvendéglő minden különösebb definíció nélkül is egy jól érthető műfaj, amelyre leginkább a házias polgári konyha a jellemző. Kockás abrosz, készételek, frissensültek. Ezt várjuk, s nem hiszem, hogy akadna, aki rafináltan tálalt fogásokat, a szakács tehetségét és szakmai jártasságát bemutató ételsorokat, zajos vitákat kiváltó kompoziciókat, világsikerre igényt tartó innovációt várna. Ha mégis várná, hát hamar csalódnia kellene.

Az étterem étlapját nézegetve meglepő gyorsasággal, s egyöntetűséggel találtuk meg az aznapi este kedvünkre való ételét, a rántott töltött káposztát.

  • (Rántott is, töltött is, káposzta is, vagyis három olyan kipróbált kulináris elem kombinálódik itt egy ételben, amely a hétköznapi gasztronómiában majdnem  biztos sikert ígér.)

Rántott töltött káposzta, www.foodandwine.hu

A rántott töltött káposzta azok közé az ételek közé tartozik, amelyekkel nem lehet versenyt nyerni, és biztonsággal állítható, hogy a kritikusok sem szívesen dicsérik, mert nem divat dicsérni azt, ami nem tud többet annál, mint hogy jóízű. Ez az étel sem nem különösebben szép, vagy szépen tálalt, sem nem különösebben korszerű, pláne nem forradalmian meghökkentő. Ez az étel kérem szépen – csak jó. Nagyon jó!

Urszics István, www.foodandwine.huA kakaspörkölt és libaleves mellett ezen a hétvégén egy újabb ételt fedeztem fel Villányban és ez a rántott töltött káposzta. Ha ilyet akarok enni, mindig eszembe fog jutni Maul Zsolt kisvendéglője.

Urszics István a séf a káposzta után egy muskotály parfét készített rózsaborssal. Ez is jó volt, mellette a vonalak tekergőzése és a rózsabors már sejteti, hogy az ifjú séf még akár meg is lephet bennünket.

Muskotály parfé rózsaborssal, www.foodandwine.hu

A kisvendéglő stílusa, étlapja jól illik a környezetbe, azonban úgy tűnik, hogy a borok már túlnőttek a konyhán. Itt az ideje hát, hogy István előszedje azt, amit Németországban tanult, miközben megőrzi a kisvendéglő étlapjának java részét és azokat a behízelgő zamatokat, amelyek most jellemezték a töltött káposztáját. Ízlett a vacsora.

Csíki Sándor♣

A PORTUGIESER (Villány gasztronómiája 1.)
A STIFOLDER (Villány gasztronómiája 2.)
A KAKASPÖRKÖLT (Villány gasztronómiája 3.)
ABÁLT LIBACOMB – így a legjobb
AZ ASSZONY LIBALEVESE
LIBASÜLT  KÉSZÍTÉSE
FOIE GRAS d’OIE (libamáj sütés)

VAKCINA BIZNISZ -sertésinfluenza (H1N1)