Photo: Bakos ZoltánA MAGYAR Bor Akadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője választás előeredményét: megvan az öt jelölt, akire az Akadémia tagjai majd leadhatják voksaikat. Idén a Magyar Bor Akadémia részben változtatott a jelölési rendszeren annak érdekében, hogy a magyar borélet folyamatai jobban megjelenjenek a jelölésben is. Ennek érdekében új személyeket vontak be a jelöltállítási folyamatba, aminek az is része volt, hogy a bormagazinok előfizetőinek egy része is lehetőséget kapott a jelölésre.

A legkülönbözőbb helyről beérkező jelölések összesítése után megszületett az eredmény, s 2009. november 11-én a Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta a 2009-es jelöltek névsorát.

Az idei „Év Bortermelője” díj elnyerésére öt borász  esélyes:

  • Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidékről,
  • Légli Ottó Balatonboglárról,
  • Dr. Lőrincz György az Egri borvidékről,
  • Szöllősi Mihály Ászár-Neszmélyről, és
  • Vida Péter a Szekszárdi borvidékről.

A cím a díjazott bortermelő több éven át tartó kiemelkedő szakmai teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható.
A következő körben az Akadémia tagjai az 5 jelölt közül szavazással választják meg az idei Év Bortermelőjét.

Az esélyek – szerintem

Légli Ottó, Dr.Lőrincz György, Szöllősi Mihály és Vida Péter neve már tavaly is szerepelt a jelöltek között. Gálné Dignisz Éva meglepetésnek számít a mezőnyben, s egyelőre nem is ő látszik a legesélyesebbnek. Az esélyességi sorrend, ha fogadnom kellene, érzésem szerint az idén a következő:

  1. Dr. Lőrincz György az Egri borvidékről
  2. Vida Péter a Szekszárdi borvidékről
  3. Légli Ottó Balatonboglárról
  4. Szöllősi Mihály Ászár-Neszmélyről
  5. Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidékről

Az indoklás

Az előbbi „fogadási” sorrend természetesen nem csupán a borról szól, ahogy a végső döntés kialakulásánál is, kimondva kimondatlanul, de szempont az, hogy éppen ki volt tavaly az Év Bortermelője, vagy melyik borvidék nem kapott még elismerést, vagy kapott régebben, illetve, hogy melyik borászi hányszor jelölődött már, vagyis mióta áll sorban. Ezek a borászok jók, s elvileg bármelyik lehetne az Év Bortermelője, ahogy a kimaradtak közül is sokan, mert szerencsére akadnak jó borászaink. Ebben az ötösben szerintem már nem a bor milyensége dönt majd, ami egyébként ízlés dolga (is).

  • Légli Ottó borai gyönyörűek, meg is érdemelné a címet, ám tavaly éppen a szomszédja, Konyári János lett a győztes, ami miatt idén nem sok esélyt látok arra, hogy ő legyen az Év Bortermelője, mert ez a cím nem csak a borászról, hanem a borvidékről is szól. Balatonboglár Konyári János és Garamvári Vencel megválasztásával derekasan el lett ismerve. Ez most nem jön jól Légli Ottónak, emiatt közepesnek tartom az esélyét.
  • A Kunsági borvidék elismerése Frittmann Jánossal tavaly előtt történt meg, ezért aztán a ráadásul elsőként szereplő Gálné Dignisz Éva első helyezése meglehetősen váratlan fejlemény lenne. Nem is számítok rá.
  • Szöllősi Mihály Ászár-Neszmélyről képes lehetne meglepetésre befutni, azonban ennek a meglepetésnek Vida és Lőrincz miatt az idén csak közepes esélyt adok. (Szöllősi esélyeit növelné, ha az Akadémia nagyon tanácstalan lenne Vida és Lőrincz dolgában.)
  • Vida Péter és Dr. Lőrincz György praktikusan hasonló eséllyel szerepelnek nálam. Egy év eltéréssel hasonló időben lett mindkét borvidék elismerve, s mindkét borász neve már évek óta kapcsolatba kerül az Év Bortermelője címmel. Nálam bármelyik befuthat, ám Lőrincz Gyurinak egy hajszálnyival mégis több esélyt adok, miközben érzem, hogy Vida Péter Takler 2004-es megválasztása után most igen esélyes arra, hogy Szekszárdnak elvigye a címet. Szekszárd, vagy Eger, ez itt a kérdés, ahogy kérdés az is, hogy Vincze Béla országos médiafigyelmet kapott skandaluma hat-e a szavazók „diplomáciai érzékenységére”. (Nem kellene, hogy hasson!) Ha eltántorít Egertől, akkor Vida megelőzheti Lőrinczet. Ha nem hat, vagy hat ugyan, ám ellenkező logika mentén hat, akkor Eger és vele Lőrincz György a befutó. Én mindent meggondolva, mindent megfontolva idén Lőrincz György befutására tippelek.

Csíki Sándor♣

ÉV BORÁSZA 2009 – Dr. Lőrincz György
EGER a jövő küszöbén
BBQ – hogyan válasszunk bort
10 tanács sertésifluenza (H1N1) ellen
EZ CSAK A CÉKLA, ne ijedj meg!
NÁTRIUM-GLUTAMÁT anyatejben
NEMZETI ÉTELEINK

A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2009
A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2008
A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2007