H1N1AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) beszámolója szerint 2009. október 11-ig összesen 399.232 laboratóriumban is igazolt pandémiás H1N1 influenza eset fordult elő. A 322.232 esetből 4.735 végződött halállal, ami bizony nagyon sok, azonban a H1N1 megítéléséhez érdemes tudni, hogy csak malária fertőzésben közel 3000 ember hal meg  naponta.

Egy, a British Medical Journal 2009. szeptemberi számában megjelent cikk összehasonlító vizsgálata alapján a sertésinfluenza az 1977 óta előforduló szezonális H1N1-hez hasonló szubtipus. A cikk szerzője rámutat arra az ellenmondásra is, ami a H1N1 influenzát övező nagyfokú figyelem és a H1N1 influenza más influenzákkal szembeni nagyobb veszélyességét megalapozó tudományos bizonyosságok hiánya között feszül.

Magyarán: 2009 októberében nincs rá meggyőző bizonyíték, hogy a H1N1 veszélyesebb lenne, mint a menetrend szerint érkező szezonális influenzák, amelyek szintén megérdemelnék a figyelmet, különösen az influenzás halálokok között leggyakoribb tüdőgyulladásos szövődmények miatt.

  • A New England Journal of Medicine ugyancsak 2009. szeptemberi cikke szerint az 1950 előtt született amerikai lakosság soraiban számottevő arányban fordul elő H1N1 ellen termelődött antitest, amivel ők természetes védettséget élveznek. (Meglepne, ha ez nálunk nem lenne kimutatható.)

H1N1, Forrás: cdn.necn.com

A vakcinázás sokfelé, így az USA-ban sem arat osztatlan sikert. A napokban az NutrationData-tól kapott hírlevél szerint a döntést, az előnyök és hátrányok mérlegelését az emberekre bízzák. Ugyanitt akad egy „közvéleménykutatás” arról, hogy a válaszadó a közeljövőben be akarja-e oltatni magát, avagy sem. Az október 23-ai állás szerint a (vélhetőleg többségében amerikai) válaszadók:

  • 59,2 százaléka ebben a szezonban nem kívánja beoltatni magát,
  • 23,1 százaléka élni fog a lehetőséggel,
  • 17,6 százalék még nem döntötte el.

Nem biztatok senkit arra, hogy oltassa be magát, ahogy arra sem, hogy ne oltassa be, de a következő 10 tanács betartására annál inkább buzdítok mindenkit!

10 tanács sertésinfluenza (H1N1) ellen

A vakcinázás utáni védettséget leszámítva, a vírusfertőzést hétköznapi körülmények között  teljes biztonsággal nincs esélyünk elkerülni. Képesek vagyunk azonban arra, hogy szervezetünket jobb állapotba hozzuk, amivel aztán csökkenthetjük a vírusfertőzés kialakulásának esélyét, vagy enyhíthetjük a lefolyását, s csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának valószínűségét, s súlyosságát.

  • GYÜMÖLCSÖK:  növeljük a színes gyümölcsök fogyasztását.
  • ZÖLDSÉGEK: együnk több sötétzöld, piros és narancssárga zöldséget.
  • NÖVELJÜK a folyadékbevitelt, fogyasszunk több vizet.
  • PROBIOTIKUMOK (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, stb.) napi fogyasztásával is segítsük immunrendszerünket.
  • TELJES KIŐRLÉSŰ gabonák fogyasztásával is erősíthetjük immunrendszerünket.
  • D-VITAMIN: influenza-veszélyes időkben ez a különc, s a többiek közül kilógó vitamin különösen jó szolgálatot tehet, mivel jelentősen megnöveli szervezetünket a fertőzésektől védő „antimikrobiális peptidek” számát, mennyiségét. D-vitaminhoz átlagos táplálkozás mellett csak csekély és elégtelen mértékben jutunk hozzá, így nem meglepő, hogy – különösen az idősek körében – magas a D-vitamin hiányosak száma. A napozás fontos lenne: 20 perc egész testet érő napozással 20.000 egységnyi D-vitamin juthat a keringésbe. (Ugyanehhez a mennyiséghez tejből nagyjából 60-100 litert kellene elfogyasztanunk.) Ha ez a lehetőség nincs meg, ami valószínű, akkor 2000 NE/nap D vitamin kiegészítés igen hasznos lehet a H1N1 vírus elleni védekezésben is.
  • C-VITAMIN: hatása közismert, széles körben publikált. (A C-vitamin napi szükségletének nevetségesen alacsony, 60-90 milligrammban meghatározott mennyiségére  nem ismerek értelmes magyarázatot, így aztán, különösen influenza szezonban, C-vitaminból legalább 500-1000 mg/nap mennyiséget fogyasztok, de – természetesen – „Kérdezze meg”, stb.)
  • CSÖKKENTSÜK a cukorfogyasztást, mivel a cukor gyengíti az immunválaszt (csökkenti a fehérvérsejtek fagocita kapacitását). Egy szelet csokoládéval, vagy egy kólával akár órákra is kiütheted az immunrendszeredet, tehát csak óvatosan a cukorral!
  • PIHENJÜNK sokat, éjszakánként aludjunk 7-9 órát!
    • MOZOGJUNK, maradjunk aktívak, sétáljunk a szabad levegőn, végezzünk megfelelő testmozgást!

A fentiek persze nem csak a H1N1 vírus, hanem a szezonális influenza vírusok, s általában a  fertőzések elkerüléséhez is hasznosak. Mindenkinek jó egészséget kívánok, s a gyakori kézmosásról se feledkezzetek el, mert meglepően hatásos az is.

Csíki Sándor♣

 

SERTÉSINFLUENZA (H1N1) – Túlbecsült adatok?
VAKCINA BIZNISZ (H1N1)
A VÁLSÁG GYERMEKEI (2008-2012)
SERTÉSINFLUENZA MOST, vagy világvége?
EZ CSAK A CÉKLA, ne ijedj meg!
NÁTRIUM-GLUTAMÁT az anyatejben
ABÁLT LIBACOMB – így lesz a legjobb


és több száz más írás…

.