Budapest, www.foodandwine.huISMÉT JÓL ÉREZTÜK magunkat. A sorrendben 18. is jól sikerült – legalábbis vendégként ezt láttam, tapasztaltam. Sokan voltak, s a borászok, mint mindig, kitettek magukért. Akik bármilyen okbók is, de hiányoztak, most bizony sajnálhatják erősen. A fogyasztói emlékezet, maradandóságába vetett hit egyébként is könnyen megcsalhatja még a legjobb emberismerőt is.

Pacal és csülkös bableves (La Fiesta)

www.foodandwine.huAz idei borfesztivál egyik maradandó élménye a főszínpaddal szembeni „Csülök csárdában elfogyasztott ízletes pacal. Joggal érdemelte ki a megemlékezést.

A receptjét már elkértem és hamarosan közkinccsé is teszem. (La Fiesta)

Borászok, borok

Ezen a borfesztiválon csak azt a standot látogattuk meg, ahol a borász is jelen volt, ráadásul ismertük is, és észre is vettük. Borászt, borászatot nem kerestünk, ezért sokan ki is maradtak, sőt egyész borvidékekre sem került sor, ami utólag nézve talán sajnálatos, ám az este így is pompásan telt, s végül is ez volt a cél.

Jegyzetet nem vezettem, ezért nem is térek ki a kóstolt számtalan borra. Hibás, közepes minőségű egy sem akadt közte. Szép borok voltak egytől egyig.

Következzenek hát a képek, nagyjából kronológikus sorrendben, mutatva, hogy merre és kikhez vitt aznap este az utunk.

FRITTMANN Pincészet (Soltvadkert)

A Frittmann Testvérek Kft. borászata Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban található. A két testvér, Frittmann János és Frittmann István a szűkebb családdal 1987-óta szőlészkedik, borászkodik és kereskedik. (Frittmann Pincészet, Soltvadkert)

JACKFALL Bormanufaktura (Villány – Kisjakabfalva)

 (jackfall Bormanufaktura), Csíki Sándor, www.foodandwine.huBányai Gábor Botond a Jackfall ügyeiben is serénykedik, túl azon, hogy a Borigo Magazint is szerkeszti. A Borigo pedig a blogom médiapartnere, ezért természetes hogy meglátogattam a Frittmann Jánostól nem messze lévő Jackfall standot, amely erre a fesztiválra otthont adott a Vinoport mindig mosolygós főszerkesztőjének, Tóth Adriennek is.

Kisjakabfalván, ahogy a Jackfall honlapja írja:

„Együtt találjuk itt a villányi borvidék egyik legkülönlegesebb épületét (modern technikával és hagyományos téglapincével), a falu, Kisjakabfalva nyugalmát, a vidék tipikus ételeit és a csúcskategóriát ostromló borokat.”

GÁL Tibor Pincészet (Eger)

ifj. Gál Tibor (Gál Tibor Pincészete, Eger) és Csíki Sándor; www.foodandwine.huA Gál Pincészet (Eger) az elmúlt években különösen a szívemhez nőtt. Alkalmam volt arra is, hogy az Eger gasztronómiájáról szóló írásommal  a nagytehetségű és elismert borsász, id. Gál Tibor emléke előtt is tisztelegjek. Ifj. Gál Tibor („Titi”) borai közel állnak hozzám, ahogy a borász egyenisége is.

Így írnak: Elhivatottságunk, kísérletező kedvünk és kíváncsiságunk hajt minket előre, hogy egyesítsük a keleti világ titkait a nyugati világ kedvességével, és olyan elegáns bort alkossunk, amiben egyben kiteljesedhet borászatunk egyénisége, kreativitása.

BORPALOTA Borászat és Szőlőbirtok (Gyöngyös)

Cseh Gábor (Borpalota, Gyöngyös) és Csíki sándor, www.foodandwine.huCseh Gáborral a Borpalota Borászat kereskedelmi és marketing igazgatójával az Eszencia Magazin bortesztjein kóstoltunk, értékeltünk rendszeresen. Hasonló pontszámaink hasonló ízlést jeleznek, ami kiváló alapja minden barátságnak.

(Ambrus Lajos író ugyan még nem kóstolta a főztömet, de Cseh Gábor igen, s nálánál jobb nagykövete nem is lehetne az én szerény „szakács tudományom” jó hírének, ahogy a Borpalota ügyei is jó kézben vannak nála.)

A honlap így ír: Fõborászunk Varga Péter, akinek lelkiismeretes, magas színvonalú munkája az utóbbi évek borversenyei kimagasló eredményeiben is tükrözõdik. 2008-ban a Mátrai Borvidéken az Év Borászának választották

GÜNZER Pincészet (Villány)

Günzer Zoltán (Villány) és Csíki Sándor (Food & Wine)

Günzer Zoltán a villányi Günzerek jeles képviselője, akivel igen hamar megtaláltuk a közös hangot. Honlapjuk még nem készült el, de a Bortársaság lapjának találó szavaival:

„Günzer Zoltán borászata az elmúlt néhány év során Villány egyik új, feltörekvő pincészetéből a borvidék elismert borműhelyévé nőtte ki magát. 18 hektár szőlővel rendelkezik a Jammertal-, a Csillagvölgy-, a Bocor és a Dobogó-dűlőkben, az Ördögárok újjászületése pedig jórészt neki köszönhető.”

JEKL Pincészet (Villány)

Jekl Flóra (Jekl Pincészet, Villány) és Csíki sándor, www.foodandwine.huJekl Béla  barátommal ugyan nem találkoztam, ám itt volt a leánya, az Új Generáció tagja, Jekl Flóra. A Vinoport röviden így jellemzi a Jekl Pincészetet:

„Az 1996-ban alakult családi vállalkozás a csúcsborok előállítását tűzte ki célul. Elsődlegesen a gasztronómiának illetve igényes fogyasztóknak szánják egyéni stílusú boraikat. A világfajták mellett Villány fő fajtája az oportó és a hungarikumnak számító kadarka is megtalálható az ültetvé-nyeikben.”

Lecsengés

Az est éjfél elmúltával Tóth Adrien (Vinoport) és kollégái szervezésében Pesten folytatódott, majd hajnalban egy élménygazdag Borfesztivál emlékével törhettünk nyugóvóra. Jó volt!

Csíki Sándor♣