ChimichurriA CHIMICHURRI a leghíresebb argentin BBQ szósz. Valójában egy pesto-szerű zöld szósz, a zöld szószok nem csekély létszámú családjából. Így, felhasználása is a pestohoz hasonlóan történhet. Számos verziója terjedt el, ahogy a kontinensen délről északra terjedt. Nincs ez másként az eredetlegendájával sem. Abból is akad bőven. Ezek egyike szerint a “chimichurri” szósz feltalálója és névadója egy Limavadyból származó északír férfi, a

vöröshajú Jimmy McCurry. Jimmy az 1800-as évek elején hajózott át az óceánon, hogy Manuel Belgrano tábornok oldalán harcolhasson az argentin függetlenségi háborúban. (Az interneten széles körben elterjedt, hogy a tábornok neve Jasson Ospina. Nos, ilyen nevű tábornok nevével még hosszas kutakodás után sem találkoztam, ezért ezt felejtsük is el.)  Jimmy volt az, aki a sült húshoz ezt a zöldszószt – állítólag – készítette. Jimmy McCurry kiejtett nevéből lett a hasonló hangzású „chimi” (Jimmy) „churri” (McCurry).

Ez a legnépszerűbb verzió, de más variánsok szerint egy Jimmy Curry nevű angol húsimportőr, vagy egy James C. Hurray nevű skót volt a névadó, aki az argentin tehenészekkel (gauchos) utazott. Egy szellemes negyedik változat szerint egy patagóniai angol család „give me the curry” (add ide a curry-t) gyakran ismételt mondatából alakult ki a torzított chimichurri elnevezés. Valamennyi történet közös vonása, hogy az angol hangzás torzult el és lett belőle a helybéliek számára ismerősebben hangzó hangsor.

Gauchos

A mintegy százötvenezer argentin tehénpásztor (gaucho) élete regényes és viszontagságos. Ők a szabadság fia a végtelennek tűnő pampán. A következő videó megismertet ezzel a hangulattal és talán a chimicurrihoz is közelebb visz.

 

Az argentin chimichurri

Az eredeti argentin chimichurri az első képen látható, vagy ahhoz nagyon hasonló. Mindenekelőtt, a chimichurrihoz egy kiváló folyadék alapra van szükségünk. Ez egy, vagy akár több alkotórészből is állhat. Az (olíva)olaj, az ecet, a vörösbor, a víz és ízesítésként a a legáltalánosabban előforduló hozzávalói. Másodsorban szükség van zöld fűszernövényekre is, amelyek közül a petrezselyem és az oregano a legnépszerűbbek. Harmadsorban pedig jóféle fokhagyma is kellhet egy igazi argentin BBQ szószhoz. Ezeken kívül, a chimichurriban a chili sem ritka.

Homemade Cooked Skirt Steak with Chimichurri Sauce and Spices

 

Chimichurri „mester recept”

A hagyományos chimichurri hozzávalói: (olíva)olaj, petrezselyem zöldje és fokhagyma. Ezek a „Mester-recept” összetevői, amit további elemekkel gazdagíthatunk, tehetünk egyedivé. A hozzávalók, valamint a folyadék és a szilárd elemek aránya szerint is más és más chimichurrit készíthetünk.

A chimichurri a „Mester-recepten” kívül a következőket is tartalmazhatja: hagyma, paprika, babérlevél, kömény, oregano, paradicsom, édes pirospaprika,őrölt fekete-, vagy fehérbors.

Talán feltűnt, hogy a legkülönbözőbb nemzetiségű TV-szakácsok igen gyakran készítenek valamiféle zöldszószt, amit változatos módon használnak fel. Egy ilyen szósz, mint a chimicurri, megismerése után gyakorlatilag vállalkozókedvünkre és fantáziánkra van bízva, hogy készítünk-e, illetve milyen zöldszószt készítünk. Az bizonyos, hogy igen egyszerű módon igen változatos új ízekkel ismerkedhetünk meg, amelyeknek a varázslatossága éppen a frissességében rejlik.

A következő videó a főzésben gyakorlatlanabbak számára is érthető módon mutatja be, hogy a „Mester-recept” alapján hogyan is készítsük el a chimichurrit.

  • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo