A FEKETE FOKHAGYMA, legalábbis az, amit már Angliában is gyártanak, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban is kapható. Kaliforniából érkező fehér fokhagymából, titokban tartott eljárással készítik. Talán nem lesz meglepő, de a százéves tojásról és más öregített ételeiről is nevezetes Ázsia már régóta kedveli a különleges ízű és nagyon egészségesnek tartott fekete fokhagymát.
A fokhagyma öregítése 55-65°C-on történő eljárással mintegy 40 napig tart. Ezalatt a 40 nap alatt a fokhagyma színe fehérről fokozatosan feketére változik, miközben a fokhagymában lévő egészségvédő anyagok, antioxidánsok koncentrációja is jelentősen megnő. Különösen a polifenoloké. Az Ázsiában régóta ismert és sokra becsült fekete fokhagymát az 55. Nyári „Fancy Food Show” (New York) kiállításon is bemutatták .
A fekete fokhagyma táplálkozás kiegészítőként és természetesen az ételek ízesítésére is kiváló, akárcsak fehér változata, sőt – ahogy mondják – még jobb is, mert nem büdös és egészségesebb. Gyermekek és idősek is fogyaszthatják. Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokololádét, de a főzéshez is általánosan használt különlegesség.
A fekete fokhagyma édes és fokhagymás, gumicukorkaszerű, enyhén édesgyökér és balzsamecet ízű. Banánnal és vanília jégkrémmel is izgalmas, de nyersen, vagy sütve, főzve fogyasztva mindenki találhat izgalmasan más kombinációt is. A fekete fokhagymát gyakran, mint egy új szuper ételt emlegetik. A 2009. év trendjei között mindenesetre ott szerepel. (A „szuper” jelző, persze, leginkább a közönség érdeklődésének felcsigázását szolgálja.)
A fekete fokhagyma Ferrán Adriát sem hagyta hidegen. Már egy korábbi Japán útja során megismerkedett a termékkel, ami – érthetően – azonnal felkeltette a kuriózumok iránt különös érzékenységet tanúsító séf érdeklődését. A következő képen a tavalyi, 2008-as szezon fekete fokhagymából komponált étele, a „Fekete fokhagyma ravioli sárgabarackkal” elnevezésű étel.
Csíki Sándor♣
EGÉSZSÉG A KONYHÁBÓL – a fokhagyma
FOKHAGYMA ízű jégkrém
CIA BORJÚPÖRKÖLT (Goulash) gombával
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2009
Na ez igazi érdekesség, amivel fejleszthettem ismereteimet!
Köszönet érte Sanyinak.
Ez nagyon érdekes volt!
Kedves Sándor!
A fekete fokhagyma nekem is fölkeltette érdek-lődesem-sok más különlegesség mellett-a kölni
Anugán.Egyből begyűjtöttem egy prospektust a kiállító kínai cégtől.Sajnos mintát nem
hoztam,gondolom nagy sikerem lett volna.
Nagyon tetszik a blog.
Üdv. Földes István
Kedves István! Köszönöm szépen!
…hol kapható (piac , bolt) ?…
…meglepö újdonság …(71)
köszönettel ! .
Galvi: Nem tudok róla, hogy Magyarországon kapható volna. Sance ugyan ígérte, hogy készít, ám nem tudom hol tart a projekttel.
mondjuk úgy, hogy tervezés alatt 🙂
de ha elkészül, akkor tudni fogtok róla
Újabb zseniális ráérzés!
Nem fekete ugyan, de nagyon fokhagyma! A címe (én is így találtam rá) vodkában sínylődő fokhagyma. Egy kisebb befőttes üveget jól meg kell tömni pucolt fokhagyma gerezdekkel, majd felönteni vodkával, hogy jól ellepje! (nem vodka ízű szeszes itallal)
Az ilyen módon tavaly áprilisban eltett fokhagymából amit idén nyáron bontottam ki, még mindig van, hiszen nagyon intenzív az íze, kevés kell belőle, én főként pácoláshoz, ízesítéshez használtam fel, de vacsihoz disznósajt és töpörtyű mellé is isteni! Már a konyhaszekrény tetején gubbaszt a következő üveg, ami kábé 3x akkora mint az elődje volt, plusz kisérletképpen bele került egy csípős piros paprika is! Lesz ami lesz alapon. 🙂
Csak be kéne szerezni egy fekete fokhagymát is, nagyon kíváncsi vagyok rá!
Most, hogy előtérbe került a cikk ismét, elmondhatom, hogy már itthon is kapható, magam is használom és forgalmazom.