Fekete fokhagyma; Forrás: thekitchn.comA FEKETE FOKHAGYMA, legalábbis az, amit már Angliában is gyártanak, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban is kapható. Kaliforniából érkező fehér fokhagymából, titokban tartott eljárással készítik. Talán nem lesz meglepő, de a százéves tojásról és más öregített ételeiről is nevezetes Ázsia már régóta kedveli a különleges ízű és nagyon egészségesnek tartott fekete fokhagymát.

Fekete fokhagyma, Forrás: blackgarlic

Fekete fokhagyma, Forrás: nathanthurston.squarespace.com

abcdwxyz$118163335

A fokhagyma öregítése 55-65°C-on történő eljárással mintegy 40 napig tart. Ezalatt a 40 nap alatt a fokhagyma színe fehérről fokozatosan feketére változik, miközben a fokhagymában lévő egészségvédő anyagok, antioxidánsok koncentrációja is jelentősen megnő. Különösen a polifenoloké. Az Ázsiában régóta ismert és sokra becsült fekete fokhagymát az 55. Nyári „Fancy Food Show” (New York) kiállításon is bemutatták .

A fekete fokhagyma táplálkozás kiegészítőként és természetesen az ételek ízesítésére is kiváló, akárcsak fehér változata, sőt – ahogy mondják – még jobb is, mert nem büdös és egészségesebb. Gyermekek és idősek is fogyaszthatják. Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokololádét, de a főzéshez is általánosan használt különlegesség.

A fekete fokhagyma édes és fokhagymás, gumicukorkaszerű, enyhén édesgyökér és balzsamecet ízű. Banánnal és vanília jégkrémmel is izgalmas, de nyersen, vagy sütve, főzve fogyasztva mindenki találhat izgalmasan más kombinációt is. A fekete fokhagymát gyakran, mint egy új szuper ételt emlegetik. A 2009. év trendjei között mindenesetre ott szerepel. (A „szuper” jelző, persze, leginkább a közönség érdeklődésének felcsigázását szolgálja.)

A fekete fokhagyma Ferrán Adriát sem hagyta hidegen. Már egy korábbi Japán útja során megismerkedett a termékkel, ami – érthetően – azonnal felkeltette a kuriózumok iránt különös érzékenységet tanúsító séf  érdeklődését. A következő képen a tavalyi, 2008-as szezon fekete fokhagymából komponált étele, a „Fekete fokhagyma ravioli sárgabarackkal” elnevezésű étel.

Fekete fokhagyma ravioli sárgabarackkal - El Bulli (2008), Forrás: c-monster

Fekete fokhagyma ravioli sárgabarackkal - El Bulli (2008)

Csíki Sándor♣

.

EGÉSZSÉG A KONYHÁBÓL – a fokhagyma
FOKHAGYMA ízű jégkrém
CIA BORJÚPÖRKÖLT (Goulash) gombával
GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2009